Косово и Метохија: Људска права за Србе скоро да и не постоје

На Косову и Метохији у функцији су два система људских права – оцјењују српски званичници и стручна јавност, али и одважнији албански интелектуалци.

Фото: З. Шапоњић

Фото: З. Шапоњић

Један систем, према којем је дозвољено кршење закона и позитивних прописа, примјењује се на припаднике српског народа, док се други, уз пуну подршку међународних званичника, примјењује искључиво када је ријеч о бившим вођама ОВК, а садашњим лидерима институција самопрокламоване фантомске државе Косово.

Замјеник косовског омбудсмана Ибрахим Арслан сматра да је владавина закона на Косову на врло ниском нивоу и да су, сходно томе, људска права до те мјере угрожена да се може рећи да скоро и не постоје.

Према његовој оцјени, косовске институције нису спремне и немају капацитета да се суоче са изазовима који значе примјену јединствених вриједности система људских права, већ се људска права примјењују селективно у зависности од тога ко је лице или институција, субјект, који их примјењује и ко је лице, односно групација, објекат, на коју се права односе.

„Сматрам да ће бити потребно још дуго времена да се успостави јединствен систем људских права на Косову“, каже Арслан, наводећи да је само у прошлој години више од 2.200 грађана, углавном Срба, затражило помоћ омбудсмана.

Аналитичар из Приштине Шкељзен Гаши сматра да је одлука о формирању Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници бивше ОВК потврда да на Косову не постоји владавина права, да се не поштују људска права и да је 15-годишња владавина међународних институција на Косову искориштена искључиво за прикривање злочина, криминала и корупције, те за очување лидерских позиција бивших припадника ОВК.

„У свим судским процесима у којима се неком од Албанаца судило за злочине или било које кривично дјело, домаћи судија је увијек био против санкције и изрицања осуђујуће пресуде. У свим случајевима у којима је требало да неко од домаћих адвоката заступа странку оштећену у сукобу или спору са неким од бивших вођа ОВК или лица блиских њима, адвокати су одбијали да прихвате предмет“, навео је Гаши.

Он је истакао да су истражне судије и полиција одустајали од гоњења и вођења истраге у највећем броју предмета који се односе на злочине или кривична дјела која су починиле бивше вође ОВК, а сада лидери институција.

Гаши тврди да су у безброј случајева љекари са Косова издавали фалсификоване љекарске налазе оптуженима за неко кривично дјело.

„Осим судија, тужилаца, полицајаца, Косову су потребна `боди гард` лица чији би задатак био да сачувају у животу свједоке и лица која се одваже да оптуже или упере прст у неког од моћника“, закључио је он, оцјењујући да је Косово деценијама далеко од поштивања људских права и владавине закона.

Професор Правног факултета из Косовске Митровице Страхиња Миљковић каже да је чињеница да на Космету постоје два дијаметрално супротна система људских права.

Према његовим ријечима, у једном систему је дозвољено све и тај систем се примјењује када је ријеч о Албанцима, док се по другом, који се примјењује на Србе и све што је у вези са њима и српском државом, законске одредбе тумаче циљано са унапред изреченом клаузулом о кривици.

„Случај Оливера Ивановића и Драгољуба Делибашића је матрица по којој се суди или по којој се примењују и примењиваће се закони и поштовати владавина права и људска права“, рекао је Миљковић, упозоравајући да су томе смишљено допринијели међународни званичници.

Он се плаши да ће се надлежност Специјалног суда за злочине које су починили бивши припадници ОВК проширити и на све оне Србе који су били активни припадници Српске полиције и Војске током сукоба на Косову.

„Ако им прође случај Ивановић, сви ми Срби треба да се запитамо ко је од нас следећи који ће сести на оптуженичку клупу“, сматра Миљковић.

Са том оцјеном се слаже и предсједник Извршног одбора Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Игор Симић, констатујући да су у случају Оливера Ивановић погажене све норме о људским правима и да је међународна заједница суђењем Ивановићу потврдила да јој, када је ријеч о Србима, није стало до успостављања владавине закона на Косову и Метохији.

„На Космету се успоставља двојни систем вредности чију ће цену, уверен сам, платити искључиво Срби“, закључио је Симић.

(Срна/Искра, 13. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5o2Categories: Преносимо

Оставите коментар