Протојереј Николај Балашов: Папина иницијатива о „фиксираном“ датуму Васкрса неприхватљива

Руска православна црква је поздравила иницијативу папе Франциска  да се католици и православни врате „јединственој традицији рачунања када пада Васкрс“.

У име РПЦ то је учинио протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе. При том је нагласио да би волео да се упозна са прецизним папиним формулацијама:

balasov

„Ако РКЦ има намеру да одустане од Грегоријанске пасхалије, коју је увела у 16. веку, и да се врати древној – Александријској, која је важила док је црква Истока и Запада била јединствена а сада је користе православни – ми бисмо то само поздравили. Али, с обзиром да неки медији преносе да је папа рекао да дан слављења Васкрса треба да буде ‘фиксиран’, односно да не буде повезан са првим Пуним Месецом после пролећне равнодневнице – како је одлучио  поштовани и на Истоку и на Западу Први васељенски сабор још 325. године – онда је таква иницијатива за Православну цркву апсолутно неприхватљива”.

Одмах у наставку је подвукао: „Пошто ово што су медији пренели није сасвим јасно, чекаћемо да папине речи објаве званични извори Ватикана”.

Балашов је указао да између Москве и Константинопоља (Васељенске патријаршије) поводом слављења Васкрса никаквих разногласја нема. А и да у програму рада будућег Свеправославног сабора нема „преиспитивања датума Васкрса”.

Он је, упркос свему, изнео ову своју претпоставку:

„Чини ми се да је папа желео да направи корак у сусрет православним. Ако је тако – онда је то добра жеља. Друга је ствар што та жеља, што се нас тиче, не може да буде остварена радикалним напуштањем васкршње традиције првог миленијума хришћанства. Дакле: заиста прво треба видети шта је тачно папа имао у виду и иницирао.”

(Факти, 14. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4NiCategories: Преносимо

Оставите коментар