Вучић у Вашингтону: Високи гост на ниском нивоу

Подршка реформама које спроводи српска влада и промоција Србије као „фактора мира и стабилности у региону где је добро инвестирати“ представљани су као главни резултати тродневне посете премијера Александра Вучића САД.

Велика очекивања: Александар Вучић у Вашингтону

Велика очекивања: Александар Вучић у Вашингтону

Шта стоји иза уопштених фраза и шта се заиста дешавало на састанцима српског премијера са званичницима Беле куће, Конгреса и америчких корпорација, за сада је на нивоу спекулација.

До Вучићевог сусрета са Џозефом Бајденом, међутим, није ни дошло, јер је потпредседнику САД од канцера преминуо најстарији син Бо. У почетку су српски медији најављивали да ће и поред породичне трагедије Бајден примити Вучића, али то се није десило.

– Господин Бајден због своје велике личне трагедије није ни у Белој кући ни у Вашингтону, већ у Делаверу, али ћемо видети да ли ћемо ми можда имати прилику да одемо до Делавера да изразимо своје саучешће, своје поштовање због смрти и трагедије Боа Бајдена, великог америчког човека, како они кажу. Вероватно би био и будући председник да се ова трагедија није догодила – коментарисао је Вучић за РТС непријатне околности.

Бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић примећује да је можда, с обзиром на све околности, а нарочито на породичну трагедију домаћина, посету требало одложити.

– За неко боље време, када би дијалог био потпунији и на адекватнијим нивоима – каже Јовановић за „Вести“.

Уместо Бајдена, премијера Вучића је у Белој кући примила Обамима саветница за безбедност Сузан Рајс, позната по оштрим наступима у време када је била амбасадор у УН.

У недостатку боље рангираног саговорника, српски медији су Рајсову „окитили“ као трећу особу по важности у Обаминој администрацији. Судећи по сатницама на Вучићевом Твитер налогу, премијер се није много задржао код саветнице.

У 6.22 је окачио твит како стоји испред Беле куће и иде на састанак, а већ у 7.17 је имао времена да напише: „Добар и користан састанак са Сузан Рајс о будућности Србије, њеном европском путу. Србија може да рачуна на подршку САД.“

Према свецу и тропар

Због подсмешљивог тона којим се по интернет форумима описује Вучићев поход у Вашингтон, од тога да га је „примио чувар Беле куће“, па све до увреде да је „генерални спонзор посете вазелин“, домаћи аналитичари су настојали да уозбиље значај прве премијерове званичне посете САД.

– Највећа добит је наставак дијалога иако у медијима провејава да премијер није добио адекватне саговорнике. Политички односи са малим земљама се увек реализују на средњим нивоима. Саговорници су и те како релевантни, а посета је успела – оценио је бивши амбасадор у Немачкој Иво Висковић за РТС, уз опаску да „по свом опсегу посета није историјска“.

Притисак на Берлин

Осим да ће Американци од Вучића захтевати окретање од Русије и дистанцирање од Милорада Додика, уочи „историјског“ пута било је најава да ће Вучић од САД тражити да изврши притисак на Немачку како би ЕУ коначно отворила преговарачка поглавља са Србијом.

– Не знам колико ће се Европи и Немачкој да свидети наше мољакање Вашингтона да притисне Берлин да отворе поглавља, поготову јавно махање с тим – примећује Живадин Јовановић, констатујући да Европљани то могу третирати као „повреду достојанства и принципијелне самосталности ЕУ“.

Ј. Арсеновић – Вести

(Вести, 5. 6. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4GI



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading