Хашим Тачи: Тужићемо Србију за геноцид

Хашим Тачи рекао је данас на седници Савета безбедности УН о Косову да ће Приштина ускоро покренути тужбу против Србије за геноцид и затражити одштету, а према његовим речима, за то је припремљена одговарајућа документација.

Фото: Новости/Танјуг-АП

Фото: Новости/Танјуг-АП

Тачи је такође рекао да Приштина тражи независну међународну истрагу о „инциденту“ у Куманову, када су у оружаном сукобу убијени осморица македнонских полицајаца и 14 нападача.

„Косовска влада осуђује насиље. Нећемо подржати ниједну акцију која ће дестабилизовати Македонију. Снажно подржавамо Охридски споразум“, рекао је Тачи.

Он је такође навео да су оптужбе Дика Мартија (истражитеља Савета Европе о трговини органима током НАТО бомбардовања 1999. године) „бесмислене“, али да ће Приштина подржати формирање специјалног суда који ће се бавити овим оптужбама, додајући да ће то бити пета истрага усмерена на оптужбе против косовских Албанаца.

Наводе о тежњама за стварање „Велике Албаније“ одбацио је као „неосноване“.

Тачи је истакао да је приоритет косовске владе да створи нова радна места и у том контексту истакао да ће захваљујући француским инвестицијама у ски центар Брезовица 2.000 људи добити посао, а како је рекао то ће помоћи суживот тамошњих Срба и Албанаца.

Он је оценио да би Београд и Приштина ускоро требало да приступе „међусобном признању“, које би „Косову омогућило чланство у УН“, а Србији „приближавање чланству у ЕУ и НАТО“.

Опрема: Стање ствари

(Новости/Искра, 26. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4AHCategories: Вести над вестима

Оставите коментар