Патријарх Иринеј: Епилог рехабилитације Драже Михаиловића да буде помирење Срба

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да би желио да епилог рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловића буде уједно и помирење српског народа и да вјерује да ће тако бити.

patrijarh-irinej-vesti

„/Верујем/ да више неће бити тих идеолошких подела српског народа на партизане и четнике“, рекао је патријарх Иринеј.

Истичући да Српска православна црква /СПЦ/ подржава само истину, патријарх Иринеј је за „Недјељник“ изјавио да је нормално да се Црква залаже да процес рехабилитације Михаиловића иде својом током.

„Нека истина коначно проговори. И надам се да ће проговорити… Истина је најлековитија за све нас. И за народ и за цркву. И за нашу прошлост и за нашу садашњост и за нашу будућност. Истина је спора, али достижна“, навео је патријарх Иринеј.

Он је рекао да је вријеме да се историја препусти историчарима, а да српски народ престане да се дијели само на основу тога ко је некад којим путем пошао, пренијели су београдски медији.

(Срна/Искра, 15. 5. 2015)

Ивица Дачић: Одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића срамна

Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је данас да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији Драже Михајловића, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

Фото: Политика/Фонет

Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Aустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра II Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944. у којем је позвао „све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступите великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом“ истакавши да „сви они, који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом“, додаје се у саопштењу.

Уз оцену да се свет данас „суочава са покушајем ревизије историје и релативизације победа и пораза, злочина и казни“ Дачић је у саопштењу додао да „никаква одлука било ког суда не може избрисати и поништити историју“ и да „Србија, као жртва таквих покушаја на међународном плану, има обавезу да се бори и против ревизије историје и релативизације историјских чињеница и у самој Србији“.

Драгољуб Михаиловић је рехабилитован данас у Вишем суду у Београду, уз одлуку да се у процесу није одлучивало да ли је он био ратни злочинац, већ да ли је осуђен и стрељан у фер судском поступку.

(Бета/Срби на окуп, 15. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4ulCategories: Вести над вестима

14 replies

 1. Изјава г. Дачића је срамна и подла! Он, као државни функционер, док је на том положају, не би смео да говори противно интересима истине и правде, нечему што је објективно, у корист партикуларних, партијских интереса. Постоји граница за све. Овде би интерес Србије морао да буде изнад личних материјалних интереса појединца.

  У тренутку када се слуђеној Србији овом одлуком суда вратила могућност да одшкрине врата нормалности после толико много година владавине лажи, неправде и одурне, злочиначке идеологије, он уноси даљу смутњу и подржава опстанак система који је све поставио на главу, а српску државу, културу језик, као и нормалност и здраву памет, сатро до корена.

 2. @cp6cku
  Опет острашћеност. Има ли свако право на успомене? Негде прочитах, да су му четници убили ујака. Неко сме да прича о 70 година сопствене муке, а други не сме о жалу за ујаком?

 3. Одлука о рехабилитацији ДМ је пут ка васкрсу Србијанске Србије – оног изворишта народа и државе, који можемо да назовемо Шумадија (а у том називу су сви делови „уже Србије“). Крајем 80-их прошлог века Србија са покрајинама је морала да стресе братски загрљај југословенских република, да би могла да преживи – и у том растуру СФРЈ лежи велика заслуга Слободана Милошевића – иако су ратови изгубљени на краћи – добијени су на дужи рок: са Хрватима и Словенцима, засигурно државе више нећемо правити, па само треба препустити ЕУ да их као културно суперирорнија усиса и избрише из пописа постојећих народа.
  Ова рехабилитација је својеврсно „стресање“ које је неопходно да би Шумадија могла да заживи: да престане да буде само и једино сервис: прекодринских Срба, црногорских Срба, београдских Срба, војвођанских, југословенских, идеолошких Срба, Срба из дијаспоре. те оних који су од народа мутирали у радни сталеж (тзв левичари – заувек разбаштињени власници средстава за производњу, чији је Дачић најелоквентнији репрезент). Ово је право Србаијанаца да бар, за почетак, буду равноправни са свим другима у својој кући. И зато је то велики чин. Дражи ни осуда ни рехабилитација ништа одавно не значе. Значе нама, као почетак повратка себи – онаквима какви смо били пре Југославија: цинцарске троглавости, или хрватског комунизма. Британске и француске неправославне масонске езотерије.
  А да ствари иду у добром правцу сведоче и чињенице да се Александар Недић обратио суду у Стразбуру – ради рехабилитације Милана Недића (Милан Недић је УРЕДБОМ проглашен злочинцем), те намера одборника ДСС-а у Београду да ДМ добије адекватан булевар у престоници. Лично се надам да ће Милан Недић што пре бити рехабилитован.
  Ко је кога убијао и на који начин пре 70 година – то су личне судбине и трагедије. Мени је жао сваке жртве – свака српска породица их је имала од разних војски током ратова. Али: то је у овој ситуацији потпуно небитно – промашена тема.

 4. @једнорог
  Не постоји ОДЛУКА О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ. Донета је пресуда у вези незаконитог суђења. Дража је по кратком поступку осуђен и стрељан, а да се није водио поступак по закону. Очигледно је, да је и ова пресуда нека врста политичког споразума. Питање је, да ли су и у томе, наши „еуропски савезници“ учествовали, како би направили нову збрку. Ако мислите, да је суд у Стразбуру, место, где било ко од Срба може да очекује правду, мислим, да сте у озбиљној заблуди. Лично ми је, потпуно необјашњиво, да је Ваш коментар, добио толико минус линковања и од кога. Ваш последњи пасус је сасвим разумљив и нејасно је коме смета.

 5. @Слободан Млинаревић
  Пробаћу да Вам одговорим питањем: Да ли је прича како је ова одлука дело „наших европских пријатеља“ потекла из њихове кухиње? Како, рецимо, ником није пало на памет да постави питање Николићевог ангажмана у свему овоме, а „сигурно зна“ да су ту странци умешали прсте – „да би нас завадили“? А „зна“ и да Дража уопште није стрељан, већ је век провео Словенији, (Тито је сахрањен у Ватикану, итд).
  Какве везе на крају крајева, има све то са чињеницом да одлука „којом се ДМ има сматрати неосуђиваним“ итекако одговара Србији?
  Постоји клише, покушаћу да објасним примером: а/Вучић је 1999 крив што нас је завадио са светом – „ком природно припадамо“ и у склопу тога Влада у којој је био министар осудила Блера на 20 година, б/не помињемо оне који су укинули пресуду Блеру- за све су криви Милошевић, Шешељ и др, в/ Вучић је крив што је узео злочинца Блера за саветника. (Блер и Вучић су у овом случају споредни, главни су они који су му укинули пресуду, а који се не помињу, већ су најгласнији у осуди „издаје“). То није само став „опозиције“ – па да човек разуме политичку борбу, то је резон који не дозвољава ни покушај дизања из блата, а то је оно што је најстрашније.
  Интересантно ми је и то да је ова одлука изазвала много више буре баш у том, мала памет- свету, него именовање Бујошевића за директора РТС. Како у том случају нико не помену, рецимо…Девенпорта? Бујошевић је „наш“, Девенпорт је „наш“, или су обојица „наши“?
  Најважније је, бар по мени, да је централна Србија стекла право да се пита у својој кући и да престане да буде само и једино таоц, било Хрвата, Словенаца и Шиптара (СФРЈ), било српских фрустрација и лудила данас. Пример: 50 година је била крива за сваки помен Јасеновца и хрватских злочина – јер квари братство-јединство, а сад, кад је та лаж пукла на најбруталнији начин, Србија је крива ако само и помисли да има самосталну политику ка Ватиканом, на пример.
  Што се Стразбура тиче, преко 90% пресуда донетих тамо је у корист грађана, а на штету државе Србије и њеног револуционарно-интересног права. Због тога се сва пошта која из Србије иде тамо, отвара, прегледа и уништава. Зато адвокати поднеске Стразбуру углавном шаљу са пошта из суседних држава.

 6. @једнорог
  Када неко одговара „питањем“ на коментар који није питање, уз навођење моштва „потпитања“, значи да нема коментар. Како је могуће, да Ви верујете, да Србију и Србе треба поново делити? Управо је то онај процес, који покушавају да нам наметну. Уместо, да се причамо о јединству Срба и ЈЕДИНСТВЕНОЈ Србији, Ви би да нас сведете на Недићеву Србију, што се својски труде и сви наши непријатељи.

 7. „Питање је, да ли су и у томе, наши „еуропски савезници“ учествовали, како би направили нову збрку.“ То су Ваше речи, из Вашег првог коментара, а ја сам на њих покушао да одговорим питањем. И отворио мноштво потпитања: иза кога/чега, које политичке опције, заиста стоје странци? Да Вам одговорим: иза „патриотске“, као и иза „издајничке“. Стоје иза свих опција. Зато није битно да ли иза овог стоје странци, већ да ли нам „рехабилитација“ одговара? А ја тврдим да одговара и да треба да користимо то што нам одговара – јер: шта је алтернатива? Знам одговор: али, пошто је досадан и патетичан, колико и лажан – поштедите ме.
  За разлику од Вас, ја тврдим да је одлично што се делимо, ако се делимо по питању ДМ, Недића, Љотића, а да смо без њих били јединствени. У таквом јединству никад нисмо били, пробудите се. Наравно да нећу јединство са југословенским – читај хрватским комунистима, ни цинцарским монархистима. Нит` сам комуниста, нит` сам Хрват, нит` сам Цинцар, а нисам ни Југословен, масон, ни заговорник демократије западног типа. Презирем егалите, фратерните, либерте. За лаос, против демоса.
  Словен, Србин, православац, монархиста, хетеросексуалац, белац, Европљанин.
  Недићева Србија је Српска Краљевина. Квалитативно се разликује од побројаних творевина по томе што је заснована на традицији, прошлости, култу, а не на будућности: бољем сутра, комунизму, будућност наше деце и сл.
  Сталешка, односно Саборна Српска Краљевина, јединство државе и Цркве су мој идеал и томе тежим. Зато Недић, Љотић (Кодреану, Морас).
  А ето, видим да и Ви знате и ко су „све наши непријатељи“ и за шта се „својски“ залажу. Грех је што та знања кријете: толики борци за слободу – будући споменичари чекају да чују, па да крену у јуриш.

 8. „Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је …“
  истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.
  „Виши суд у Београду требало би подсетити … додаје се у саопштењу.“
  „Уз оцену да се свет данас … Дачић је у саопштењу додао … и да „Србија … има обавезу да се бори …“

  Ни уз најбољу вољу у саопштењу Министарства не могу пронађем нечијег ујака, нечије успомене и његово право на жал.
  Само оно што сам написао у првом коментару.

 9. @cp6cku
  Острашћеност НЕ ПОМАЖЕ. Фикс идеје НЕ ПОМАЖУ! Селективно причате оно што мислите и замишљате. Ето рече и Миша Јанкетић, да су му четници убили мајку. Зашто Французи и његов „друг“ са академије није рехабилитовао Патена и ондашњег председника владе? Зашто Норвежани нису рехабилитовали Квислинка? Мађари Хортија? Сетили се ми Срби, да се бавимо „рехабилитацијом“? А саопштавате. Цитирам:
  „Ова рехабилитација је својеврсно „стресање“ које је неопходно да би Шумадија могла да заживи: да престане да буде само и једино сервис: прекодринских Срба, црногорских Срба, београдских Срба, војвођанских, југословенских, идеолошких Срба, Срба из дијаспоре. те оних који су од народа мутирали у радни сталеж (тзв левичари – заувек разбаштињени власници средстава за производњу, чији је Дачић најелоквентнији репрезент). Ово је право Србаијанаца “
  За кога уопште навија човек, који може ово да напише? Колико мржње према свима Србима, који нису неки Срби из Шумадије!!

 10. Да се присетимо необоривих чињеница и игноришемо будале.

  Генерал Дража је био Србин, школован официр, изузетно искусан ратник, медаљама овенчан херој, дипломата, велики и до највишег степена и универзалне трагике свестан патриота. Издан од свих, никога није издао, ставио је свој живот на располагање за одржање Срба у најтежим могућим условима.

  Тито је био Хрват, нешколован, војник који се активно борио на страни непријатеља који је напао Србију, комунистички агент који је потказивао своје колеге и организовао њихова убиства, започео је грађански рат и борбу за власт у Србији од почетка Другог светског рата, није га било брига за окрутне репресалије Немаца над Србима, после рата је побио на десетине хиљада Срба, навео савезничке авионе да бомбардују српске градове, отерао српску младеж у погибију на фронтовима, уништио српску државу, културу и језик, расцепао Србију на три дела, учинио све да се усташки злочини заташкају, да се Хрватима поклоне српске територије …

  И, сад, ко је ко и шта, ко је колаборациониста?

 11. И, сад, ко је ко и шта?

  Ко је ПОСЛЕ страшног светског рата побио на десетине хиљада политичких противника, плус оне које су позатварали, којима су одузели сву имовину на правди Бога, које су отерали на Голи оток – све то да би могли да лажирају изборе, дођу силом на власт, уселе се и отму туђу имовину, забране цркву, грађанска праве и слободе, демократске изборе … То је била невиђена банда, никад не би дошли на власт да није било терора и страховладе, и да савезници Србе нису цинично оставили на милост и немилост тих антихриста.
  А што се тиче убијања, тога је било међу Србима увек због вере. Дизати плачљиво свој случај на општи ниво је помало бедно. Свака лична трагедија је страшна, али је од свега најстрашније пола века комунизма у којем су Срби изгубили државу, културу, језик … Европа и Америка су само окренули главу од нас и издали нас – чувено је Черчилово противпитање савезницима „а да нећете ви да живите тамо?“.
  Све што знамо о Другом светском рату су комунистичке измишљотине и лажи. Како их није стид – 70 година су живели привилеговано, лагали и измишљали, и сада би да још то бране!

 12. @ cp6cku
  Српски, човек из Шумадије, који сматра, да је Србија исто што и Шумадија. И пише ли пише, а ништа о овом питању не саопштава.

 13. @mlinarevic
  Vi nonstop branite komunizam i jugo komuniste
  Ali, nije lako. U nedostatku argumenata vi napadate komentatore u stilu :
  Ko je sad pa ovaj ? Odakle je ? Cime se bavi ? Ko ga placa ?
  A sto pise latinicom ?

 14. @Deda Djole
  Могуће је, да ти се чини, да ја нешто браним. Шта ти браниш? Латиницу?

Оставите коментар