Папа Франциско и „Шарли ебдо“

(Libero Quotidiano, 16. 1. 2015)

„Убијати у име Бога је перверзија”, али „не може се вређати вера других”. Овим речима, изговореним у авиону усмереном ка Филипинима и пренесеним од Радио Ватикана, папа Франциско изјашњава се у вези са акцијом исламских терориста у Паризу против [редакције листа] „Шарли ебдо“. „Не може се ругати вери”, упозорава папа. „Постоји граница, то је достојанственост сваке религије.”

lq-1712015

За Бергоља, како слобода изражавања тако и неисмевање вере – јесу „два основна људска права”. На питање једног француског репортера „колико далеко се може ићи са слободом изражавања”, понтифекс је објаснио: да, за слободу изражавања „али ако мој пријатељ каже ружну реч о мојој мајци, може да очекује песницу”. Ово је ограничење које, према папи, регулише слободу вероисповести: „Не исмева се религија других”, каже Бергољо. Франциско је подсетио да је „слобода изражавања право, али и дужност”. Нити, се каже папа, „вређа религија”, али ако се то деси „не реагује се насиљем”. Онда је објаснио, „без намере да се увреди било ко”, да „иза сваког самоубилачког атентата стоји увек неуравнотеженост, не знам да ли ментална, али свакако људска”.

Насиље – У саопштењу издатом убрзо након масакра, Бергољо је осудио „све облике насиља, физичког и моралног, које уништава људски живот, крши достојанство људи, радикално подрива основно добро мирне коегзистенције између појединаца и народа, без обзира на разлике у националности, религији и култури. „Папа је прецизирао да „шта год била мотивација, убиствено насиље је гнусно, никада га није могуће оправдати, а живот и достојанство свих треба одлучно да буду обезбеђени и заштићени. Свако изазивање мржње мора бити осуђено, треба да се гаји поштовање за друге.“ И још: пре три дана Бергољо је акредитованим амбасадорима при Светој Столици рекао да је „трагични масакр који се десио у Паризу” демонстрација да се „на друге више не гледа као на бића једнаког достојанства, као на браћу и сестре у човечанству, него се виде као објекти: људско биће од слободног постаје роб, једном због моде, други пут због моћи, новца и чак због девијантних облика религије”.

Аларм тероризма – У односу на отворене претње исламских фундаменталиста терориста против Ватикана и папе, папа Франциско уверава да ће се суочити са овом опасношћу „са добром дозом необазирања”. Папа – како још преноси Радио Ватикан – тврди да евентуално треба „страховати пре свега за безбедност људи”, хиљаде верника који традиционално преплављују његове аудијенције на Тргу светог Петра и Ангелусе из Апостолске палате и наглашава да је „најбољи начин да се одговори на насиље кротост”.

Са италијанског посрбила: Сузана Ђуровић


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-39GCategories: Преносимо

Оставите коментар