Ђакон Ненад Илић: У сусрет Божићу – Материце

Две недеље до Божића. Материце. Празник мајки.

ni-28122014

Мудраци са истока су на путу ка Витлејему. Носе дарове за Сина Божијег који ће се тек родити. Као да нешто од тих дарова у чудесним обратном времену Цркве испада из бисага мудраца и ми то налазимо и делимо међусобно у радосном ишчекивању великог Празника Рођења.

Кроз игру, символички, малим поклонима, откупљујемо се из ропства смрти и греху. Прошле недеље откупљивала су се везана деца, ове недеље – откупљиваће се свезане мајке, следеће – везани очеви. И заиста, колико се често сви ми осећамо као да смо везани бригама, везани тежином овог света пуног проблема. Колико год да смо у проблемима, колико год нам можда тренутно није до игре ни до некаквих поклончића, почнимо да се откупљујемо и одвезујемо да бисмо у миру дочекали новорођеног Сина Божијег.

Џејмс Тисо: „Путовање мудраца са Истока“ (1894)

Џејмс Тисо: „Путовање мудраца са Истока“ (1894)

И сетимо се мајки. Сетимо се подвига рађања и одгајања деце који ова цивилизација у колапсу покушава да обесмисли, мамећи жене мушким улогама, чинећи све да мушкарци изгубе поштовање за велику тајну жене – рађање. Нажалост, као да су Срби и Српкиње највише поверовали у шарене лаже, које богати владари света као ђинђуве убацују међу урођенике са свих меридијана, не би ли лакше и сигурније владали. Чувајмо наше породице, чувајмо драгоцене породичне везе које ће нам и кад дође нека следећа ноћ историје служити као главни извор снаге за опстанак, утеха и највећа школа љубави.

Део поклона три мудраца које су донели новорођеном Сину Божијем. Светиња се чува на Светој Гори, а прошле године је у време Божића први пут донесена у Русију

Део поклона три мудраца које су донели новорођеном Сину Божијем. Светиња се чува на Светој Гори, а прошле године је у време Божића први пут донесена у Русију

Онима пред којима је заснивање сопствене породице – будите сигурни да је то најпаметније што ћете учинити следеће године. Онима који се нећкају – мислите брже, време се убрзало.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-30aCategories: Преносимо

2 replies

 1. Zahvaljujuci nasoj Nani (Baki), Materice su za nas – decu bile najlepsi praznik.

  U familiji je bio obicaj da deca vezuju Nanu i da je ne odvezuju dokle god se ona poklonima ne otkupi. Mi, njeni unuci i unuke, bilo nas je 7-8, stizali smo u Senoinu 8 na Topciderskom Brdu u Beogradu sa unapred pripremljenim kanapom.

  Nana nas je ocekivala u 17h, sa kolacima (krofne ili mafisi ili strudle sa makom ili orasima) i toplim mlekom. Mogao sam imati 6-7 godina (odmah posle II Sv rata) i cvrsto sam verovao da Nana pojma nema da ce biti vezana. Tek koju godinu kasnije sam primetio da je ona uvek namestala svoju nogu bas uz nogu od stola. A mi bismo, jedno po jedno, nestajali ispod velikog stola, vadili iz dzepa kanap i vezivali Nanu.

  Kad je i poslednje dete zavrsilo, jeli smo kolace nestrpljivo ocekujuci da Nana primeti da je vezana. Sto se najzad i desavalo, uz njeno ogromno iznenadjenje i kukanje :
  – Ju, pa ja vezana, sta cu sad ?
  – Da se otkupis ! Materice Nano, da se otkupis, inace te ne odvezujemo !

  Posle duzeg vajkanja, ona je obecavala otkup ako je odvezemo i polako odlazila do ormana u kome su bili pokloni za svako dete. To su najcesce bile rukavice ili carape – koje je ona umetnicki strikala – dobrodosle u tadasnjim dugim i ostrim zimama).

 2. Novogodisnja zdravica
  (Gavril Stefanovic Venclovic, 1732)

  Ja cu vam dobra vremena davati ;
  Kisna proleca i jesen, i suha leta.
  I zemlja ce vam vasa
  Svoj bericet potpuno iznositi
  Da vam se napune gumna svakoga zita
  I hardovi vina i kace masla
  I svake blagote da vam dosta bude
  I da vam prespeva svake letine
  Od goda do goda.
  I staro ispred novoga da iscrpivate
  I prerucujete
  I u snazi se, u miru obzivite svi skupa.
  I necete se ni od koga bojati
  Jer ce se svi vasi zlotvori
  Od vas posramiti
  I razbeci se ispred vas.
  I vi cete se nasporiti i uzrasti po navise.

Оставите коментар