Александар Вучић: Одузели смо Србију разним разбојницима и вратили је грађанима

Србија је данас у својој савременијој историји најпоштованија и у Европи и свету, истакао је премијер на конференцији за новинаре

vucic-konferencija

Фото: Танјуг

 

 

Премијер Александар Вучић рекао је да је Влада Србије, на чијем је челу осам месеци, Влада тешких одлука за тешко време. Он је на јучерашњој конференцији за новинаре нагласио да је његова влада одузела Србију разним разбојницима и вратила је грађанима, чиме је задовољан.

Вучић сматра да ова влада враћа наду грађанима, да ће, ако буду радили и били марљиви и вредни, Србија постати пристојна земља. „Први посао био нам је да кажемо да је ово отворена земља, земља радника и сељака, оних који марљиво и поштено раде, а не тајкунско-политичка прћија. Ми смо ту да полажемо рачуне људима у Србији. Пре осам месеци обећао сам да неће бити лако, већ тешко, али да ће да виде рад и ред”, рекао је Вучић.

Он је навео да је Влада ставила пред себе тешке циљеве, другачије од оних постављених пред било коју претходну владу, који би требало да промене земљу, али пре свега грађане, наше навике и понашање. „Спустили смо Србију с неба на којем се не ради и нема никаквих правила, на земљу на којој се тешко ради, а мораће и више, и на којој постоје иста правила за све”, рекао је Вучић.

Премијер истиче да је Србија постала потпуно отворена земља, с највећом спољнополитичком активношћу у односу на земље у региону, и да је Министарство спољних послова имало највећу спољнополитичку активност.

Александар Вучић тврди да је Србија постала поуздан партнер, јер није обећавано оно што не може да се уради и да је то постигнуто чврстом, стабилном, јасном и озбиљно дефинисаном политиком. „Имали смо чврсту, стабилну, јасну и озбиљно дефинисану политику, политику очувања независности и суверенитета. Србија је данас у својој савременијој историји најпоштованија и у Европи и свету. Нигде ни од кога нисте могли да чујете различите поруке”, казао је Вучић.

Премијер je поручио критичарима Владине политике да више нема чекања у Србији, да „смо можда мало пожурили”, али да је зато Србија на добром путу. „Чекали су, лагали, обећавали – они који су земљу водили пре нас увели су чекање као суштинску категорију – не чекамо ништа, не стојимо у месту и не часимо ни часа”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара да ли има 27.000 људи вишка запослених у државној управи и да ли ће бити отпуштања на основу партијске припадности, премијер је констатовао да је Србији потребан мањи и ефикаснији бирократски апарат и да ће Влада настојати да отпуштања у јавном сектору буду минимална, те да то буду углавном „партијски чиновници који не обављају добро свој посао”. „При томе, они неће бити криви зато што су чланови ДС-а, којих је највише сасвим сигурно, или СПС-а или СНС-а, већ зато што нису добро радили свој посао. То ће бити, надам се, мањи број људи од оног о коме се говори и то нам све доноси здраву државу и мораћемо то да испунимо”, рекао је Вучић.

Председник Владе јуче је добио податак колико је запослених у државној управи, али да не зна колико ће их добити радну књижицу, јер како је рекао, већи је природни одлив него што су очекивали.

„Хајде да ипак сачекамо да видимо, то су мало другачији бројеви, 27.000 је на нивоу консолидоване државе, то није наша администрација”, рекао је Вучић и додао да би требало видети и колико има вишкова по локалним самоуправама.

Додао је и да је ту реч о обавезама планираним у наредне три године, а што су подржали и Светска банка, ЕУ, ММФ, ЕБРД. „Никога из целог света нисте чули да је рекао лошу реч о нашим реформама, имамо план и програм и пред нама је само питање хоћемо ли ми да направимо бољу земљу, и себе да променимо и радимо више или нећемо”, рекао је премијер.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да део опозиције још није изашао из деведесетих година и констатовао да они постоје једино када причају о деведесетим годинама прошлог века, зато што немају друге аргументе. „Они ни о чему другом не могу да говоре и ни у шта се друго не разумеју, па се и у расправи о буџету најмање причало о буџету, зато што они који је требало да причају о буџету нису могли о томе да причају јер нису имали аргументе”, рекао је Вучић.

Премијер Александар Вучић изјавио је да никада неће владати противно вољи грађана и да би га било срамота да влада са шест, 16 или 26 одсто подршке народа.

Он је приметио да се поново рађају идеје о украјинском сценарију, какве су, како је навео, демократе имале у току изборне кампање, а Вучић им је поручио да се томе не надају, јер ће Србија сачувати политичку и економску стабилност. „Без обзира на то ко ће бити на власти, са ње ће се силазити демократским методама. Спаљивања скупштине, линчовања или украјинског сценарија, како неки прижељкују у Србији неће бити. То је ствар коју им обећавам и о којој их обавештавам”, рекао је Вучић.

Дејан Спаловић

—————————————–

Министри Вујовић и Сертић остају у Влади

Премијер Србије одбацио је медијске спекулације да ће министар финансија Душан Вујовић и министар привреде Жељко Сертић бити смењени у најављеној реконструкцији Владе Србије. Он је нагласио да је задовољан њиховим радом и да ће обавестити јавност када дође до реконструкције у његовом тиму.

—————————————–

Дијалог Београда и Приштине 9. фебруара у Бриселу

Дијалог Београда и Приштине биће настављен 9. фебруара у Бриселу. На прве разговоре ићи ће премијер Александар Вучић са министром спољних послова Ивицом Дачићем, док ће са друге стране бити косовски премијер Иса Мустафа и министар спољних послова Хашим Тачи.

„Да ли 9. фебруара идем у Брисел радостан и срећан, да гледам Мустафу и Могеринијеву? Нисам ни срећан ни пресрећан, али је то мој посао и моја дужност”, нагласио је Вучић.

—————————————–

Следећа година – година инвестиција

Влада Србије показала је у протеклих осам месеци да може транспарентно да управља својим финансијама. Председник Владе најавио је да ће 2015. година бити година инвестиција, рекао је Вучић. Он је подсетио да је Србија овог месеца имала три милијарде динара веће приходе него у истом периоду лане.

„Више се троши и у трговинама, бројеви показују да се троши више. Важно је да прођемо кроз тешке мере и да 2016. године дочекамо резултат као Португал, Естонија”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да се Србија неће више задуживати због инвестиција, већ ће то радити путем других финансијских аранжмана, као што су концесије или јавно-приватно партнерство. Вучић очекује да ће половина новца која се слије у буџет продајом 502 предузећа у процесу приватизације бити намењена за нове инвестиције.

Премијер је најавио продају „Телекома”, за коју је у току избор приватизационог саветника, а за који ћемо, како је рекао, добити највишу цену у историји за коју је могао бити продат.

—————————————–

Факти о државној помоћи због штете у поплавама:

* 17.643 грађанина помогла држава

* 4,22 милијарде динара дато на име материјалне помоћи због штете

* 119 породица добило новац

* 173 куће су изграђене

* 45 кућа ће бити завршено у јануару

* милијарду динара утрошено на изградњу нових насипа

(Политика, 27. 12. 2014)

Вучић за CNN: Тајкуни више не воде Србију

Тајкуни више не воде Србију, изјавио је у интервјуу за CNN премијер Александар Вучић.

vucic-n1

„Не верујем да је ситуација иста, барем не можете да кажете да тајкуни воде земљу као раније. Нико то не може рећи“, истакао је Вучић.

Упитан да ли то значи да се за протеклих пола године ситуација преокренула, он је рекао:

На питање колики је ударац за Србију отказивање пројекта гасовода „Јужни ток“, Вучић је поновио да је то био „шок за нас јер су две раније српске владе радиле на том пројекту“.

„Не кажем да смо преокренули ситуацију, кажем да смо показали политичку вољу. Барем тајкуни више нису надлежни за интересе земље и народа као што је то било у овој земљи“.

Вучић је, међутим, рекао да је и даље забринут због судског и правног система у коме, како је истакао, пуно ствари мора да се прилагођава у будућности.

„Нема проблема са политичком вољом, нема заштићених особа, нема заштићених тајкуна, нема заштићених политичара“, додао је он.

Према његовим речима, проблем је што и даље имамо стари систем и људи могу да раде на неком случају годинама, а да никада не заврше те процесе, а додао је да то мора да се мења да би се помогло борби против корупције.

„То су препознали многи инвеститори. Уверен сам да можемо да привучемо још инвеститора ако будемо у стању да повећано број решених случајева и унапредимо правни систем. Учинићемо све што је у нашој моћи и напорно на томе радити“, истакао је Вучић.

Косово није услов за чланство у ЕУ

Поводом помињања 2020. године као могућег датума за учлањење у Европску унију, Вучић је рекао да се нада да Србија то може да учини.

„Ако ме питате да ли се надам да можемо – да“, истакао је премијер и додао: „Али то није нешто што бих волео да обећам свом народу да бих добио неке поене, политичке проценте, а да не могу да испуним“.

На питање о признању независности Косова као услову за улазак у ЕУ, Вучић је рекао да никад није чуо за тај услов, и да га не очекује.

„Никада нисмо имали тај услов. Они знају да, ако би то био услов, то би значило преношење поруке Србији – не желимо да вас скоро видимо у ЕУ. Нисмо добили тај услов од ЕУ, или га ја нисам чуо“, нагласио је Вучић.

„Не мешам се у извештавање“

На питање о слободи штампе, премијер је одбацио замерке да се лично меша у извештавање.

„Не радим то и не плашим се конкуренције“, истакао је Вучић.

Он је рекао му се то „лепи“, јер против њега нема других аргумената, односно не могу да кажу ништа против храброг уласка у тешке економске реформе, нити да је умешан у корупцију.

Упитан да ли то значи да ће пустити медије да раде свој посао, он је одговорио: „Управо како сте рекли“.

(CNN/N1 info, 19. 12. 2014)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Интервју Александра Вучића за CNN

Премијер Србије Александар Вучић дао је интервју CNN-у уочи децембарског самита Кине и земаља централне и источне Европе у Београду који, пак, америчка телевизија до сада није емитовала.

vucic-cnn-video

Кликните на слику или ОВДЕ да погледате интервју на сајту N1 info


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2ZXCategories: Преносимо

1 reply

  1. Da li ce se PremijerDedaMraz obratiti narodu za novu godinu ?
    Da li cemo na poklon dobiti korpu od paucine punu mehura od sapunice ?
    Videcemo !

Оставите коментар