Соња Бисерко: Пропуст Хага; Слободан Антонић: Шешељ ће унервозити власт

Соња Бисерко је рекла да су до повратка Шешеља довели пропусти Трибунала. Пола Србије мисли да је невин, пола да је дуг у Хагу одужио, оцењује Антонић

О повратку Војислава Шешеља, за Вести Б92 су говорили Соња Бисерко из Хелсиншког одбора за људска права, и Слободан Антонић, социолог.

bis-ant

Хашки трибунал је направио пропусте који су довели до оваквог исхода, јер није успео да “дисциплинује своје клијенте” и прецизира неке механизме, рекла је Бисерко.

Шешељ је све време имао стратегију подривања Хашког трибунала и својим понашањем током процеса је допринео његовом оволиком трајању, казала је она. Подсетила је да је “неколико пута био кажњен за непоштовање Хашког трибунала и да је вршио притисак на сведоке тужилаштва”.

Хаг је требало да благовремено реагује на такво његово понашање, оценила је Бисеркова. Шешељ се вратио у радикалску Србију, можда у мало другачијем контексту, рекла је она.

“Ја мислим да ту нема шта много очекивати… Можда су медији подигли температуру око његовог повратка. Највећи проблем је што се он у земљу враћа без пресуде, и што ниједан режим није успео да направи праву дистанцу од догађаја из деведесетих”.

Она је навела да стога “Шешељ може да изазове подозрење и страх у Хртковцима, код становништва које је било под његовим терором”. “Друга ствар је што се његов долазак коментарише пре свега као завера Запада да дестабилизује Владу и што се он третира као жртва Хашког трибунала, као да је тамо био невин”.

Слободан Антонић је оценио да је Шешељ за пола Србије био невин, а за ону другу половину, која сматра да је крив за нешто, он је дуг Хагу одужио.

“Оптужница коју помиње госпођа Бисерко је подигнута 2003. године и они нису успели да прикупе доказе 5 година и после свега остао је само говор мржње”. Он је рекао да је за то кривично дело, колики год говор мржње био, ових 11 година затвора, које је провео тамо, сасвим довољна казна за велики број људи у Србији.

“Он се враћа у Србију као неко ко је дуг одужио, и као слободан човек”, казао је Антонић.

biserko-anotnic

На питање да ли би лидер радикала могао да уздрма политичку сцену, Антонић је одговорио да је он “свакако један незгодан политичар и незгодан политички противник за власт”. “Власт је већ показала одређену нервозу”, рекао је.

“Један разлог јесте што незадовољство међу грађанима расте и биће још веће кад следећег месеца људи буду добили мање плате и пензије, а он може бити катализатор тог незадовољства… Друга ствар је што он има кредибилитет да говори о прошлости Вучића и Николића за велики део нашег јавног мнења, и њему ће у тим оптужбама које буде износио да се верује”, оценио је Антонић, додајући да лидер радикала може да утиче на то да се власт осећа мање комотно и много више нервозно него што је била.

На питање да ли долазак лидера СРС може да утиче на груписање деснице или да подстакне екстремне странке у Србији, Соња Бисерко је рекла да је десница већ у једном својеврсном престројавању и да то показују превирања у ДСС, Трећа Србија, Двери…

“Објективно може да радикализује ситуацију, у смислу оријентације Србије према ЕУ… Сви су они против тога… Шешељ је познат по свом ставу да Србија треба да се прикључи Русији, што је већи проблем с обзиром на то да је Русија увелико присутна у Србији, која на неки начин Србију држи као таоца”, рекла је Бисеркова. Она је закључила да политика ка ЕУ може да буде угрожена.

Видео прилог погледајте ОВДЕ

(Б92, 12. 11. 2014)Categories: Преносимо

6 replies

 1. Мислим да је много значајније оријентисати се на ауторске текстове. Преносити, вести са препричавањем разних изјава од стране новинара је садржински недовољно.

 2. @ Слободан Млинаревић

  Нисам сагласан са вама: много се може научити и од С. Бисерко и од С. Антонића – наравно ако Соња каже ДА онда сигурно значи да је за нас добар само одговор НЕ.

 3. ПС. Пазите само за ову констатацију Бисерко да „Русија држи Србију као таоца“!!! Ја то преводим: „Добро је, утицај Русије расте“ 🙂

 4. Наставите да преносите, да и ми који не гледамо телевизије и не читамо новине сазнамо ако има нешто што је вредно пажње.

 5. „…“Друга ствар је што се његов долазак коментарише пре свега као завера Запада да дестабилизује Владу и што се он третира као жртва Хашког трибунала, као да је тамо био невин”….“

  Interesantna konstantacija gospodje Biserko „….kao da je tamo bio nevin…“ Drugim rijecima treba ga smatrati krivim dok ne dokaze da je nevin, a sud je samo zato da izrekne presudu. Pa ako je tako sta to nisu ucinili? Drzhali su ga u zatvoru citavih 11 godina i nisu smogli snage i nacina da izreku presudu.

 6. @ Варагић Никола
  Ни ја нешто немам живце за праћење Рамине посјете, Вучићевих грандиозних економских успјеха итд, па не читах новине и не гледах телевизију ових дана. Данас код родитеља прелистах Политику и показа се да гријешим. Балкански CNN, нова телевизија N/1, најавила је директан пренос Шешељевог доласка, због чега се многи потрудише да „набаве“ овај канал. Међутоа, због „коаксијалног кабла“ Шешеља нијесу ни приказали, само су бесомучно пуштали његове противнике.

Оставите коментар