Данас: Путин незадовољан, Русија смањује испоруку гаса Србији

Путин захтевао од премијера Србије да потпише протокол о враћању дуга за гас до марта следеће године – Вучић одбио. Премијер љут и разочаран због Путиновог захтева и одлуке да казни Србију, тврде Данасови извори – Министар енергетике пише протестно писмо руским партнерима

Београд – Председник Руске Федерације Владимир Путин одлучио је, након посете Србији, да смањи Србији испоруку гаса за 28 одсто, сазнаје Данас.

aleksandar-vucic-i-vladimir

Како сазнајемо, Путин је ту одлуку донео незадовољан исходом посете Београду, јер је премијер Србије Александар Вучић одбио да потпише протокол којим се регулише враћање дуга за руски гас до марта месеца следеће године, у износу од око 200 милиона долара. Премијер је, тврде Данасови извори блиски Влади Србије, одбио да потпише гаранције да ће Србија до марта вратити тај дуг, јер сматра тај Путинов захтев неумесним и нефер, с обзиром на чињеницу да Русија преко Нафтне индустрије Србије увелико профитира на Србији.

Незадовољан одбијањем премијера да потпише протокол о враћању дуга у наредна четири месеца, Путин је два дана након посете Србији, одлучио да смањи испоруку гаса за трећину од укупних договорених количина. Како сазнајемо из поузданих извора, Вучић је Путину као разлог за одбијање да потпише обавезујући документ, којим би Србија требало да врати дуг до марта следеће године, навео чињеницу да Русија узима огроман профит преко НИС, што је омогућио штетан уговор о продаји те компаније склопљен између Русије и Србије 2008. године.

Александар Вучић је о свему овоме обавестио чланове Владе Србије на последњој седници. Према утисцима које су нам пренели наши саговорници, премијер је био љут због Путиновог захтева да Србија врати 200 милиона долара до марта 2015. Вучић је, тврде Данасови извори, рекао и да је јако разочаран одлуком Путина да смањи испоруке гаса Србији.

Како сазнајемо, Александар Антић, министар енергетике, требало би да напише протестно писмо руској компанији задуженој за испоруке гаса.

Подсетимо, Министарство унутрашњих послова формирало је, 11. августа ове године, Радну групу за преиспитивање продаје Нафтне индустрије Србије руској компанији Гаспромњефт. НИС је приватизован у децембру 2008, као део пакета из енергетског споразума са Руском Федерацијом, који је склопљен годину дана раније, у време владе Војислава Коштунице. Продају су уговорили тадашњи премијери две земље, Мирко Цветковић и Дмитриј Медведев, а гаранцију да ће се посао завршити потписали су председници Борис Тадић и Владимир Путин. Детаље трансакције у директним преговорима утврдио је преговарачки тим који је именовала Влада, на чијем је челу био Борисав Стефановић, актуелни потпредседник ДС, а члан Душан Бајатовић, директор Србијагаса.

Већински удео у НИС продат је за 400 милиона евра. У јавности се у време продаје оспоравала цена за 51 одсто акција, која је, тврдили су многи, далеко испод процењене вредности целе компаније, која се кретала око две милијарде евра. Тадашњи државни врх је као један од разлога за приватизацију НИС по ниској цени правдао и спољнополитичком подршком Русије коју је Србија имала у вези са наводним очувањем територијалног интегритета и суверенитета на Косову.

Мање руског гаса и БиХ

Сарајево – Руска Федерација смањила је, пре две недеље, испоруку гаса Босни и Херцеговини за 35 одсто. Како је саопштио „Енергоинвест“ д.д. Сарајево као увозник природног гаса из Русије „Газпром Еxпорт“ смањио је испоруке гаса због складиштења већих количина у подземна складишта у Руској Федерацији како би се осигурала поуздана испорука преко територија Украјине, према европским потрошачима током зимске сезоне. У саопштењу се наводи да је испорука руског гаса смањена за 35 одсто од уговорене количине и додаје да „БХ Гас“ покушава да пронађе решење како би се осигурало нормално снабдевање гасом у Федерацији БиХ. Из „БХ Гаса“ се позивају институције власти у Федерацији БиХ, као оснивача компаније, и државу да раде на изградњи складишта природног гаса и да се осигурају други правци и извори снабдевања гасом, поред Русије.

Аутор: С. Чонградин/Данас

(Евроазија.инфо, 30. 10. 2014)

РТС: Неће бити гасне кризе

Извор близак „Гаспрому“ је потврдио РТС-у да испорука гаса Србији остаје у оквиру уговорених количина и „Гаспромових“ извозних потенцијала.

Премијер Александар Вучић рекао је да неће бити проблема са снабдевањем гасом и да грађани Србије не треба да брину.

„Све везано за исплату наших дугова умећемо да решимо са руским партнерима и да нађемо решење у корист грађана Србије“, рекао је премијер у Прагу, одговарајући на питање новинара о гасној кризи са Русијом.

„Неће бити проблема, грађани Србије не морају да брину“, истакао је Вучић.

Тиме је демантовано писање појединих медија да ће испоруке гаса Србији бити смањене за 28 одсто, због како су навели, нерегулисаног дуга за тај енергент.

(РТС, 31. 10. 2014)

Измена: Овај чланак је промењен 13. 10. 2014. у 13:55 – додата је вест „РТС: Неће бити гасне кризе“Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Drzave nemaju trajne prijatelje.
    Trebalo bi da imaju trajne interese

Оставите коментар