Ратко Паић: Да ли ће се велика Европа градити циглама извученим из темеља Србије?

Одлука организатора комеморативног скупа у Белгији поводом стогодишњице почетка Првог светског рата да на њему истакну симболе такозване Републике Косово, због чега је председник Николић био принуђен да откаже своје планирано учешће на тој манифестацији на којој се прекраја историја, а богами и савремена географија, само је на неки начин потврдила да се они руководе истом логиком као и албански премијер Еди Рама који је у суштини недавно поручио да пут до велике Европе води преко мале Србије.

kosovo-gr

Подсетимо, он је пре недељу дана у истом даху позвао Србију да на европском путу „што пре формално призна да Косово никада неће бити њен део“ и истовремено изјавио да сви желе „велику Европу“, из чега некако провејава закључак да једно без другог не иде, односно да ће грађевински материјал за велику Европу чинити цигле извучене из темеља Србије. А поменуто белгијско истицање обележја самозване косовске државе на важном скупу, са учешћем водећих европских лидера, само је још један доказ више да су врата за улазак у Европску унију по свему судећи сувише мала да би Србија могла да уђе на њих у својој природној величини.

Иначе, ако је председник Николић већ сада, са оправданим разлогом, одбио да учествује на скупу на којем се Косово представља као равноправна држава са Србијом, поставља се питање шта ће тек да буде у будућности када се званична обележја независног Косова буду све чешће налазила широм Европе, а то је прилично извесно ако погледамо макар последње изјаве високих бриселских званичника.

На пример, шеф канцеларије Европске уније у Приштини Самуел Жбогар је сасвим недавно изјавио, како се дословно изразио, „да је европска перспектива Косова потврђена“, при чему наравно ни у највећем лудилу није мислио на јужну српску покрајину, него искључиво на независну државу са својом заставом, и то баш истом оном која се ових дана вијорила у Белгији на комеморативном скупу поводом годишњице почетка Првог светског рата, која је самим својим појављивањем на јарболу отерала српског шефа државе још пре него што је допутовао.

И зато, изгледа да се у неком облику обистињују његове претпоставке из ранијег времена када је рекао – „Ако нам званично поставе услов који гласи: Европа или Косово, онда ћемо одустати од европског пута“, јер како видимо, стварно су званично постављена обележја Косова, а Николић је заиста одустао од пута у Европу, односно барем од оног путовања пре неколико дана.

А с обзиром да пре само два месеца на сличном скупу који је тада био одржан у Лијежу, још увек није било никаквих косовских представника и обележја, то значи да тек почињу груби грађевински радови на изградњи „велике Европе“, како рече Еди Рама, и то делимично помоћу цигли насилно узетих из темеља српске државности. Али то, барем судећи по поступку Николића, не мора да значи да ће Срби да добровољно учествују у тој нелегалној градњи.

(Глас Русије, 30. 10. 2014)Categories: Преносимо

10 replies

 1. Secam se da je pre nekoliko godina Srbija povlacila ambasadore iz zemalja koje su priznale Kosovo. Nadam se da je taj princip napusten, u ime istine i realnosti.

  Ukoliko Srbija nastavi da bojkotuje medjunarodne skupove (sportske, politicke i dr) na kojima ima kosovskih simbola, ona sama sebe udaljuje sa foruma gde se donose vazne odluke, gde se gradi buducnost.

  Prica o noju . . .

 2. То се зове, Деда ђоле у наставцима! Показује ретку памет у моменту, када Израел повлачи амбасадора из Шведске. И гле чуда, због чега? Шведска признала Палестину! Када је реч о ноју, па ко је овде НОЈ?

 3. Izrael je povukao ambasadora iz JEDNE ZEMLJE, na konsultacije. I ne pada mu na pamet da povuce ambasadore iz 130 zemalja koje su priznale Palestinu

  Srbija je u svoje vreme pocela da povlaci ambasadore iz SVIH ZEMALJA koje su priznale Kosovo. Kad je videla broj i znacaj tih zemalja, shvatila je da sama sebe izbacuje sa svetske scene.

 4. @Deda Djole
  Нисам ја написао: „Srbija je u svoje vreme pocela da povlaci ambasadore iz…“. Да ли се појављује реч ПОЧЕЛА? А колико ме памћење служи нисмо прекинули дипломатске односе ни са НАТО државама 1999 године. Значи радили смо исто што ради Израел. Повукао је Израел амбасадоре из свих земаља које су признале Палестину. Да ли је прекинуо дипломатске односе није ми познато. Повлачење амбасадора је уобичајена дипломатска мера код свих међудржавних неспоразума.
  „Tel Aviv je povukao ambasadora iz Švedske u znak protesta jer je Stokholm priznao Palestinu.“ Као што видимо не ради се о консултацијама, него о протесту.

 5. Mada je Srbija odavno priznala Palestinu, ambasador Izraela nikad nije napustao Beograd.

 6. @Deda Djole
  Типично скакање са питања, на друго питање. Тешко да са сигурношћу можете тврдити тако нешто. Мало је вероватно, да није било никакве реакције, а скоро сигурно, да је било.

 7. G. Mlinarevicu, da li Srbija treba da bojkotuje vazne medjunarodne skupove na kojima je prisutno Kosovo ?

 8. @Deda Djole
  Наставља се! Када човек користи непроверене податке, онда скаче са питања на питање, са теме на тему. Могу, да одговорим на лично питање, уколико знам шта је или ко је Деда ђоле.

 9. 1) – Povodom komentara G. Mlinarevica : trazite moje licne podatke ? Greska !
  Ovo je platforma za razmenu razlicitih misljenja a ne za razmenu licnih podataka

  2) – Povodom Evrope koja vadi cigle iz temelja Srbije
  Moze biti. Ali, ona samo nastavlja ono sto je davno zapoceto i sto jos uvek traje. Citave oblasti u Srbiji su poluprazne. Mnoga sela su napustena ili su ostala sa po 2-3 stare osobe. Mladji su davno otisli u vece gradove ili inostranstvo. Po broju Srba, Chicago je drugi grad posle Beograda.

  Ako te emigrante uporedimo sa ciglama, onda se moze reci da su zidovi srpske kuce napukli i uruseni jer je iz njih izvadjeno mnostvo najkvalitetnijih cigala. Ako to uzmemo u obzir, lakse cemo shvatiti da se vec odavno ne vodi bitka za Kosovo, vec bitka za Srbiju.

 10. @Deda Djole
  Поставили сте лично питање, а не ради се о анкети или референдуму. Мени је потпуно јасно шта сте.

Оставите коментар