Милош Милојевић: Поглед на постизборну Републику Српску

Ух, замало. Овако би могли, са олакшањем или резигнацијом да реагују готово сви учесници избора на свим нивоима у Републици Српској. Жељка Цвијановић је имала нешто мање гласова од Младена Иванића за српско место у председништву БиХ док, према прелиминарним резултатима, Милорад Додик има такође танку предност у односу на опозиционог кандидата Огњена Тадића. У парламенту ће, по свој прилици, благу предност имати  СНДС, од свега неколико посланика, па је широко отворен простор за различите постизборне комбинације.

izbori-rs-2014

У претходном броју Печата написао сам да када се у целости сагледа предизборни период у Републици Српској, који је потрајао знатно дуже него обично, благу предност на изборима на свим нивоима дао сам СНСД-у и лично Додику. Многи фактори су очито условили да та предност буде и мања него што су многи посматрачи претпостављали а да на једном од четири изборна нивоа победу однесе представник опозиције. Можемо слободно да оценимо да су избори у Српској били најузбудљивији политички догађај у региону последњих година.

Поплаве, Руси и оштра кампања

Претходних месеци је вероватно изгледало да ће неки догађај одлучујуће утицати на политичку ситуацију у Републици Српској. Наиме, као и Србију, и Српску су задесиле жестоке поплаве које су за неколико часова, посебно у неким семберским градовима, направиле огромну материјалну штету. Да несрећа буде већа, ове поплаве су погодиле неке од економски најзначајнијих области и деловало је да ће се тешка економска ситуација у РС додатно погоршати, што би опет нанело политичку штету владајућим странкама. Ипак, уследила је изненађујуће сталожена и концентрисана реакција Владе РС и један део последица поплава је саниран.

Политички опоненти су у кампањи једни другима наносили доста ниских удараца. Кампања опозиције је највећим делом била концентрисана на дискредитовање Милорада Додика и његових најближих сарадника. Можемо да наслутимо да се велики број гласача опредељивао на линији за или против Додика, без знатнијег увида шта у ствари нуде његови противници. Мора се истаћи да је опозиција ову персонализацију целокупног руководства у једној личности врло вешто користила у својој кампањи. Председник РС је оптуживан за много штошта, почев од локалних прилика па све до губитка економског суверенитета РС.

С друге стране, кампања СНДС и Додика лично такође је била концентрисана на дискредитовање лидера опозиције. Посебно је истицана њихова тобожња спремност  да наруше позиције РС у уставном устројству БиХ. Изјаве појединих личности из муслиманског миљеа коришћене су као повод да се оспе жестока ватра по целокупној опозицији.

Додик је такође настојао да заигра на руску карту, и то у самом завршетку кампање. Наиме, не само да се лично сусрео са Владимиром Путином у Москви већ је у јавност пуштена вест да је Путин позвао Додика на нови сусрет током његове посете Београду 16. октобра. Овим је јасно стављено до знања да руско руководство, и то на највишем нивоу, планира да сарађује са Додиком у будућности. Да ли су ове посете имале улогу у опредељењу неких гласача немогуће је са поузданошћу одредити. Очито је ипак да се највећи део гласача значајно раније определио. Можда је време посете погрешно одабрано, па се нису исказали економски бенефити аранжмана постигнутих у Москви.

Значајног удела у овом изборном циклусу у Републици Српској имале су различите невладине, параполитичке организације. Утвара масовних демонстрација које би биле испровоциране и подржане из иностранства лебдела је (а можда и даље лебди) над Републиком Српском. Наиме, још у фебруару, два највећа града у Федерацији је захватио талас масовних и на моменте врло насилних демонстрација. Иако је тешка економска ситуација истицана као главни и једини повод демонстрацијама убрзо су се зачуле пароле које позивају на уставно преуређење. А уставно уређење је, као што знамо, једна од кључних преокупација радничке класе. Било је назнака да ће се демонстрације прелити и на Републику Српску али су, срећом, било какви нереди изостали. Фебруарске демонстрације биле су само једна од бројних, врло сличних, политичких диверзија усмерених против руководства Републике Српске. Упад фантомских британских трупа у БиХ, уписивање великог броја бирача бошњачке националности из иностранства, покушај злоупотребе протеста ратних ветерана, нагло повећање броја невладиних организација и медија који су настојали да на све начине дискредитију пре свега Додика а онда и цео режим део су политичког арсенала који је примењен претходних неколико месеци.

Економија, људи и кадрови

Без обзира на све, изборни циклус је завршен мирно, уз тешке речи али без било каквих сукоба. Коначни резултати нису пристигли али се увидом у досадашње податке стиче један неугодан утисак – друштво у Републици Српској је дубоко подељено. Консензус вероватно постоји око кључних националних питања. За све политичке странке је неупитан опстанак Републике Српске, и нарушавање њеног положаја у оквиру БиХ може да уследи само као последица дуготрајне и обилно финансиране политичке операције која би била подстицана из иностранства а која би српске политичке актере више користила него што би се на њих ослањала.

С друге стране, политички развој претходних неколико година довео је до тога да бирачко тело које је учествовало на изборима буде подељено готово на два подједнака дела. Кључна реч за разумевање таквог стања је економија. Наиме, нема сумње да је економско стање у Републици Српској, као уосталом у целој БиХ, тешко. Процес транзиције је у овој држави пратио и сурови грађански рат током којег је можда дошло до јаче националне кохезије али је и економска основа друштва нарушена. Неправилности које прате транзиционе процесе само су повећане услед ратних прилика, а било каква економска стабилност је додатно онемогућена глобалним кретањима од половине 2000—их до сада. Поврх тога, неки делови РС делују очито економски подвлашћено у односу на друге. По свој прилици, ово је био један од снажних мотива за бројне гласаче да се определе против Додика и странке на чијем је челу. С друге стране, последњих година на целом постјугословенском простору сведоци смо да се евоцирају успомене на југословенски период, као доба тобожњег економског благостања и свеопштег прогреса. Уосталом, треба подсетити да ни Милорад Додик, није био имун на овакве топосе током фебруарских демонстрација у Сарајеву и Тузли. Грађани БиХ, тог мезимчета социјалистичке Југославије, сигурно имају много тога доброг да се сећају из времена Југославије, али када се сећање истргне из свог контекста оно постаје опасно политичко оружје. Тада се олако говори о економском суверенитету, сигурности и изобиљу. Заборавља се притом да и поред привилегованих улагања у БиХ није постигнут ниво развоја других, развијенијих југословенских република, што наравно не значи да значајни резултати нису постигнути. Ни стари Вучко није могао сам да плати свој ручак.

Тешка економска ситуација уз ограничене могућности руководства РС да се са тим недаћама носи главни је разлог успеха опозиције. Најтеже је администрирати бедом. До решења се неће доћи ни брзо ни лако. Евоцирањем успомена и полагањем свих нада у европске интеграције неће решити економске проблеме. Да би економија РС стала на ноге потребна је озбиљна, развојно оријентисана економска политика. Ако Милорад Додик и даље буде кључна политичка личност у РС мораће да стави сва три поздравна прста на чело да би решио барем горуће економске и социјалне проблеме.

И то нас доводи до последње теме у овом сумарном осврту на постизборну ситуацију у Републици Српској. Располаже се Додик кадровском базом којом је способан да своју политику отпора тежњама из Сарајева уздигне на виши ниво даљег изграђивања државности у Републици Српској. Садашње стање не даје разлоге за оптимизам. Тек неколицина Додикових сарадника је шире медијски експонирана. Изградња шире кадровске базе биће такође међу важним задацима за будућности, без обзира да ли СНДС био на власти или у опозицији.

На крају, после избора чека нас прављење комбинација и формирање парламентарне већине. Можемо да се надамо да ће се политичке тензије стишати и да неће бити неоправданог тријумфализма ни на једној страни. Продубљивање политичких антагонизама и јачање тензија може озбиљно да угрози стабилност Републике Српске, а то сигурно не одговара ни једној од највећих српских странака.

(Печат, 18. 10. 2014)Categories: Преносимо

1 reply

  1. Свакачастирам и алалверирам на анализи,само је опозиција под кишобраном америке и брисела покушала са огромним финансијама сруши актуелну власт,ухваћени су у Бијељини младићи активисти сдс и ндп (странка Чавића,бившег прецједника РС од 2001-2006 који је пренио 83 надлежности РС на ниво БиХ ) који су куповали гласове (20 км или 10 евради за глас ),тога је било широм РС,агресивна кампања ткз.САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ је дјелимично успио,у том савезу стари сдс који је обогаљио РС (нпр.пензија је у њихово врјеме била 50 км а плата 100 км,25 или 50 евради ),ндп -странка бившег прецједника РС и странке сдс,пдп-странка младена иванића (вјечитог борца за своју гузицу и положај,демагог и агресивни муљатор,такође стаари кадар,просто је,ко навија за савез за ткз промјене ? муслимани-бошњаци или како ће се у будућности звати (бивши Срби ),брисел и америка ,Додик је кочница-1.да БиХ призна АП КиМ као драву-2.да БиХ уђе у НАТО који нас је бомбардовао а савез за промјене је прије три дана ишла у америчку амбасаду по памет-3.довео је Русе и руски капитал у РС што је окренуло РС ка ИСТОКУ а то препоручујеми Србији-4.Додик је зауставио даљи пренос надленост,пензије су скочиле 10 пута а тиме и стандард грађана,,,,Грешка је у називу странке-СНСД-САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА а не СНДС,

Оставите коментар