Драган Петровић: Медијска цензура све већа, власт користи „брисан простор“

dr-dragan-petrovicДанас од подне када је на КТВ Зрењанин емитована реприза јучерашње емисије „Без цензуре“ о доласку Путина, наједном у само тих пар сати био је блокиран од стране надлежних сајт КТВ, па се није емисија могла пратити и преко интернета уживо, а власница, гђа. Дана ми је потврдила да су и у емитовању саме емисије имали одређених техничких сметњи (сајт је враћен нешто по завршетку емисије у функцију).

Тако је сећам се било, упадно ометање ове емисије у којој сам учествовао и ранијих пута, за београдску регију која преко СББ кабловске може гледати ову ТВ. Када томе додам оно што смо сви могли видети – да се заледио екран и потом исечена реприза емисије на Коперникус 1 пре две седмице управо када сам споменуо погрешну економску концепцију, владу и премијера, потом, да су пре неколико дана уништене све емисије Ћирилица и Голи живот на интернету, да се упозоравам у појединим емисијама да када је тема КиМ да ако споменем Бриселски споразум и Владу у негативном контексту да то неће бити емитовано од самих водитеља емисија, да сам у овој календарској години само два пута био у Вечерњим новостима, а претходне око 40 пута, или око једном недељно, да сам задњи пут дао изјаву за Политику у јануару, да ме ни у Печату нема итд, а да је већина других посленика јавних, стручњака још и у горој позицији, онда је све више јасно да се овде медијска цензура повећава.

***

Овакво понашање дела владајућих структура, је вероватно последица предоминације у Парламенту, где чак нема ни једног опозиционог посланика у односу на главна питања попут даљњег вођења неолибералне економије, Закона о раду, доношења и примене Бриселског споразума, и са друге стране све бројнијег дела популације који је незадовољан са тим и тражи алтернативу.

У том правцу, мислим да би формирање Патриотског блока, у који би ушли и мањи покрети, патриотске и друге НВО, интелектуалци, поред ових неколико странака, могло да доведе до одређеног баланса у односу снага на политичкој сцени Србије и до тражења компромиса до даљњег, односно до следећих избора. Власт користи „брисан простор“ односно несразмеру и недостатак праве опозиције у Народној скупштини да што више захвати моћи, пред неминовним формирањем и даљњим сталним јачањем Патриотског блока, који ће се заправо хранити и јачати објективним слабостима власти по напред наведеним суштинским питањима, на којима у пракси и поред свог медијског и политичког монопола, запада у проблеме и стиче све више отпора и незадовољства, код још политички недовољно ораганизованог дела популације, где тек треба да се уобличи институционално-политичка и синдикално-друштвена сарадња и организација.

Задатак опозиционо, уз то патриотски и демократски оријентисаних интелектуалаца и јавних посленика у овој ситуацији је да што пре помогну институционализацији опозиционог деловања, где би се учинила велика услуга и за читаву Србију, друштво, а и саму власт, да се путем организације и демократизације опозиционог деловања, њено уобличавање у програмском правцу, избегну фрагментарни нереди, социјалне побуне и сукоби, што би било опасно за све. Мора се све вратити искључиво у институције парламентарне борбе, а са друге стране владајуће структуре то морају омогућити, тиме добијају свакако сви.

Плашим се само да нама најненаклоњенији део страног фактора, који има одлучан утицај на збивања овде, није заинтересован за одржавање демократског и парламентарног поретка, већ за даљње извлачење од власти што више уступака на штету Србије и њених грађана. Са друге стране раст руског утицаја, и постепена еманципација континенталних европских сила (Стара Европа) од САД, појачава могућности за балансирање и тог страног утицаја у правцу постизања компромиса и очувања демократског и парламентарног поретка на нашим просторима. По примеру Украјине смо могли да видимо исте ове тенденције, и колико су САД (не)заинтересоване за истинско очување парламентарног поретка и мира, где дају предност насилним методама освајања власти, само када су у питању њихови геополитички интереси, и где не показују спремност за очување парламентаризма и демократије, чак и мира, за што се све заклињу начелно као за највеће своје вредности и „ширење демократије“.

Др Драган Петровић, ФБ белешка, 13.10.2014.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФБ Репортер, 14. 10. 2014)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Реприза емисије на ТВ Коперникус прекинута у тренутку када др Петровић изговара „Ако Американци стоје иза политичких реформи у Србији већ 14 година, онда су у питању две могућности и безброј нијасни: да ли су они желели добро Србији али су ови наши јадни политичари и економисти негде погрешили па испала катастрофа, или Американци уопште нису желели добро Србији и овако како је испало… (прекид програма)Categories: Преносимо

2 replies

  1. Драгане,
    поздрављам Твоју идеју о формирању нових националних снага, обзиром да се ове садашње нису показале. Међутим имам утисак да, без добре стране логистике, апсолутно ништа није могуће. Оног тренутка када се рецимо Руси и Кинези договоре да смо ми на реду – гледаћеш нове Жуте Греде, догађање народа и 8.седнице. До тада је све само јалова нада.

  2. А што се тиче медија – ја сам потпуно дигао руке од новина и тв, слушам 202 јер није наметљив, а информишем се и забављам на интернету.

Оставите коментар