Ђакон Ненад Илић: Винчанци, народ најстарији

djakon-nenad-ilicПозната је, мање-више, прошлогодишња сензација са објављивањем резултата истраживања харвардског руског професора Анатолија Кљосова, који је генетичким анализама ДНК указао на то да бела раса, европска, потиче са Балканског полуострва, одакле се шири на остале стране света. Ова теорија се поклопила и са одређеним лингвистичким истраживањима. 

Професор Радивој Радић се пре десетак година, у књизи „Срби пре Адама и после њега“, обрачунао са представницима историчара „новоромантичара“. Обилно користећи иронију, разобличио је стручну неутемељеност свих историчара аматера који су се окупљали око идеје „Срби народ најстарији“. Међутим, чак је и он говорио о повременој користи од учених аматера за историјску науку.

Ако се и сложимо са многим његовим демонтажама неопрезних и често и неозбиљних изјава аутохтониста или „новоромантичара“ (како их он назива), питање сеобе Словена у 7. веку ипак не делује ни после читања његове књиге затворено.

Ако један угледни руски научник (с каријером на најпрестижнијем америчком универзитету!) одређује Србе као заиста најстарији народ (старији од Руса) и враћа могућност континуитета садашњих Срба и људи винчанске цивилизације, зар није ипак необично да се српски научници (озбиљни професионалци) тако мало оглашавају о овом значајном питању?

vinca

Наравно да овај проблем не треба да води новој националној нарцисоидности, али, ако се заиста ради о нашем делу Балкана као колевки цивилизације, у многоме бисмо разумели и оне тешко разумљиве историјске догађаје на овим просторима. На којима Срби и даље живе, континуирано, већ 12 000 година!

Ако ништа друго – зар не би то могло уз одређене научне и ненаучне дораде да буде од значаја за туристички и економски бољитак Србије? Овако се поново отвара поље теоријама завере (оправдано или неоправдано?), или се просто ради само о још једној тужној причи о нашој тренутној немоћи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)Categories: Преносимо

4 replies

  1. Slazem se samo mi nije jasno ono poslednje 12000 godina, zar nije 7500? Ako gledamo hronoloski biblijski

  2. Занимљиво, и благо речено, по мало ексцентрично. Не упуштајући се у научна достигнућа А.Кљосова, вредно је обратити пажњу на то како га аутор написа, г. Илић овако представља: “….објављивањем резултата истраживања харвардског руског професора Анатолија Кљосова…” , као и : “ ….Ако један угледни руски научник (с каријером на најпрестижнијем америчком универзитету!) одређује Србе…” . Дакле: харвардски руски професор, с каријером на најпрестижнијем америчком универзитету? Да видимо, што се његове харвардске професуре тиче: На званичном сајту тог универзитета, Кљосова нема на списку његових наставника (http://www.harvard.edu/faculty), односно: http://facultyfinder.harvard.edu/search?keywords=klyosov – ни тим путем трагање за његовом професуром не показује да је он заиста то. Толико о томе, а трагајући за његовим истраживањима регистрованим на сајту Универзитета у Харварду (http://www.harvard.edu/searches?searchtext=ANATOLE%20A.%20KLYOSOV), наилази се на свега 2 (и словима:две публикације) у којима је као аутор/коаутор учествовао, а и те немају везе са оним о чему г. Илић пише. Шта то треба да значи? У сваком случају: не изгледа да се истраживања о којима г. Илић говоре могу приписати Кљосовљевој каријери каква је (била?)– да је, на том најпрестижнијем америчком универзитету.

  3. @Иоанн Дубињин
    Потпуно сте у праву! Где год човек зачапрка наиђе, да нам се сервирају нечије фикс идеје. Аутор текста је морао да нас упути где је то ” прошлогодишња сензација са објављивањем резултата истраживања харвардског руског професора Анатолија Кљосова”, та “сензација” објављена. Сама кованица “харвардског руског професора”, говори да аутор текста није посвењтио довољно пажње писању текста, а покушава, да нешто каже о врло озбиљној теми. То говори и “12000” некаквих година. И на крају, за једно свештено лице израз “обрачунао” без знака навода је потпуно непримерен.

  4. Само ви веруjте jевреjскоj библиjи и фанариотским слугама.

Оставите коментар