Николај Литовкин: Амбасадор САД Џон Тефт, покретачка снага „Евромајдана“, стиже у Москву

Министарство спољних послова Русије дало је агреман новом амбасадору у РФ, америчком дипломати Џону Тефту. По мишљењу руских политиколога, поменути представник Стејт департмента познат је по антируским ставовима, а његова активност у својству амбасадора САД у Грузији и Украјини довела је до јачања сарадње поменутих држава са Америком и погоршања њихових односа са Русијом.

rr-teft

Биографија „за пример“

Нови амбасадор САД у Москви у више наврата је говорио како Украјина треба да минимализује енергетску зависност од Русије. Још 2009. је формирана америчко-украјинска радна група за енергетску безбедност, а 2011. је усвојен Меморандум о узајамном разумевању, по коме геолошка истраживања нафте и гаса у Украјини треба да врше америчке фирме. Тако су у Украјини пронађена лежишта гаса из уљног шкриљца, а син америчког потпредседника Роберт Хантер Бајден постао је члан савета директора највеће приватне компаније за експлоатацију гаса у Украјини „Burisma Holdings“.

Како се наводи у анализи руског Центра за међународно новинарство и истраживања, покретачка снага „Евромајдана“ припремљена је уз активно учешће Џона Тефта.

„У периоду од 2009. до 2013, док је он био амбасадор у Украјини, максимално је била активна Америчка агенција за међународни развој (USAID), као и многобројни приватни амерички фондови. Тефт је био регуларни предавач у камповима ‘TechСamp’, на којима су полазници обучавани да користе дигиталне технологије за мобилизацију протестног расположења“, каже се у аналитичком материјалу овог центра.

„Тефт као стручњак за постсовјетски простор одлично познаје особености корумпираног државног апарата наших земаља“, рекао је за „Руску реч“ украјински политиколог Вадим Карасјов. „Као амбасадор у Украјини он је одлично познавао украјинску пословну елиту и успео је да успостави добре контакте са главним украјинским магнатима, од којих је зависио политички живот у земљи. Американци су увек имали добре односе са [претходним украјинским] председником Виктором Јануковичем, и међу његовим саветницима било је доста Американаца, тако да се Тефт у председничкој администрацији осећао као код куће.“

Време Тефтовог мандата у Украјини подударило се са припремом Споразума о асоцијацији Украјине са Европском унијом. Кијев до септембра 2013. није давао никакав повод за сумњу у то да ће споразум бити потписан. Међутим, у новембру је председник Јанукович одустао од своје намере, после чега је у Украјини почела криза великих размера, и она још увек траје. Додуше, све се то догодило када Тефт већ више није био амбасадор.

Будућност руско-америчких односа за време Тефтовог амбасадорског мандата

Како каже Валериј Гарбузов, заменик декана Института за проучавање САД и Канаде у Руској академији наука, избор новог представника је симбол неукротивог антируског расположења у Вашингтону, као и привржености Барака Обаме својим изјавама о тежњи за потпуном политичком и економском изолацијом Русије у свету.

„Тефтово именовање везано је за остатак Обаминог мандата. Дипломата ће наставити да спроводи линију изолације Москве у свету. Међутим, шансе да таква политика уроди плодом врло су мале, јер је европски бизнис дубоко повезан са Москвом, а Кина уме да одваја економију од политике“, каже Гарбузов.

Центар за међународно новинарство и истраживања у прилично мрачним тоновима приказује даљи развој руско-америчких односа. Према његовој анализи, нови амбасадор ће дејствовати углавном далеко од очију јавности. Линија остаје иста: „смена режима“ у Русији, уз коришћење украјинског „ресурса“, чији творац је управо Тефт. Међутим, имајући у виду стање свести руског друштва у последњих неколико година, као и мобилизацију народне подршке у контексту украјинске трагедије, Тефтов задатак у Русији постаје тешко изводљив.

„То је крајње редак случај у дипломатској пракси. Држава која шаље таквог амбасадора самим тим шаље и веома снажан непријатељски сигнал, а у садашњим политичким условима било је прилично тешко одбити Тефтово именовање“, сматра Андреј Кортунов, генерални директор Руског савета за међународна питања.

По Кортуновљевом мишљењу, било би брзоплето очекивати од новог представника САД да упадљиво измени курс у односима са Русијом, јер вектор развоја не одређује он, него Бела кућа и председник Обама. Како истиче експерт, Тефт неће правити неке очигледне грешке. Он ће поступати опрезно да не би изазвао сумњу и подозрење руског руководства.

„Чини ми се да је сада питање колико ће нови амбасадор имати простора за маневар, тј. хоће ли имати могућност да контактира са широким кругом руских политичара, функционера и јавних личности“, наглашава експерт. „Ако круг Тефтових контаката буде ограничен, онда ће по свему судећи бити ограничене и могућности за дијалог усмерен на развој билатералних односа.“

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 10. 7. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар