Јохан Бекман: У Финској створили свој „Десни сектор“ и прете разбијањем Русије

(Закон и Порядок, 13. 5. 2014)

„Ако Русија не би постојала, свијет би био боље мјесто“, „Русија ће се распасти на исти начин као и СССР“, „Нуклеарно оружје САД убија лоше људе, као што су Руси, који угрожавају суверене државе“ – оваква мишљења финских официра, резултовала су стварањем, са украјинским колегама, „Десног сектора“ у Финској. Цијела истина о томе гдје су у неутралној европској земљи радикали, и то у униформи, ко их води и шта су им циљеви, рећи ће наш експерт, међународни активиста за људска права, историчар, доктор политичких наука и представник РИСИ (Руски институт за стратешка истраживања – прим. ур.) у нордијским земљама – Јохан Бекман (Erkki Johan Bäckman).

finski-ds

Група финских официра створила је свој „Десни сектор“ и сада прети Русији нуклеарним оружјем САД и пропадањем државе. Према информацијама из поузданих извора, радом ове радикалне организације директно руководи пуковник Торсти Сирен (Torsti Sirеn), шеф Одељења за стратешко планирање финских оружаних снага. Познато је да је овај официр, поводом уједињења Крима и Русије, почео да шири на својој званичној Фејсбук страници експлицитне позиве за уништење Русије. Конкретно, Руску Федерацију је Сирен назвао „ментално оболелим суседом“, „ментално дефицитарном земљом“ и позвао да се уништи „зло путинизма“ коришћењем америчког нуклеарног оружја.

„Русија није Европа. Нико не може да разуме руски. Русија – битанга држава“ – пише Сирен на својој страници на Фејсбуку.

„Путинизам је апсолутно зло, што значи максимално ће морати да се суоче са злом. Нуклеарно оружје САД убија лоше људе, као што су Руси, који угрожавају суверене државе“- наставио је официр, додајући да “уколико Русија не би постојала, свијет би био боље мјесто”.

„Не смијете се бојати зла путинизма – треба му одговорити двоструко!“ – позива високи официр финске војске.

forsti-fb

Фејсбук страница Торстија Сирена

Торсти Сирен је сигуран да ће се Русија ускоро распасти као њен претходник. „Русија ће прекинути са својом агресијом на исти начин као и СССР“, сматра он. Сирен и не крије свој реваншизам: „Карелија (Карелија је аутономна република у саставу Руске Федерације– прим. ур.) ће се вратити у Финској. Морају да се врате територије које припадају Финској. То је сада дан који цијела Финска ишчекује!“

Тренутно Торсти Сирена подржава и неколико других екстремних финских официра. Себе и своје сараднике „организатор“ и „идеолог“ финског „Десног сектора“ оцјењује као „велике стратеге будућности“. „Ми смо сви Американци!“, поносно изјављује овај официр.

sota-2016

Насловна страна књиге чији је аутор Јере Лајне

Такође знамо да је, упоредо са стварањем „Десног сектора“ у Финској, објављена књига са оперативним картама „ратне 2016. године“, која описује руско-фински рат у блиској будућности. На насловној страни књиге, аутор – који је фински стручњак за стратегију – капетан Јере Лајне (Jere Laine), повезује финску реч „рат“ са симболима руске заставе… У исто вријеме, на сајту Одељења стратегије финске војске примећује се нови симболизам црно-црвеног украјинског „Десног сектора“.

На први поглед, све ове иницијативе и акције финских официра изгледају као фарса и отворена провокација. У покушају да разумијемо шта се заиста дешава у редовима војске Финске, позвали смо експерта за међународна питања, финског историчара и пацифисту, Јохана Бекмана.

„Побуна. Тај официр се противи финској спољној политици“, прокоментарисао је фински историчар. „Међутим, сигуран сам да они имају подршку САД, од којих добијају инструкције. Узгред, они су се појавили убрзо након посете Европи шефа ЦИА. Званично финско руководство не може да утиче на активности ове групе. То нијесу обични официри – они су под руководством шефа за стратешко планирање финске војске. Они имају велики утицај, а њихове активности одражавају право расположење у финској војсци.“

Према Јохану Бекману, оснивање у Финској са украјинским колегама „Десног сектора“ јесте сасвим природно и са јасним образложењем. „Противећи се губитку Крима, САД су почеле да врше притисак на Финску застрашивањем да ће је Русија напасти… Јасан је план ЦИА – да створи страх међу Финцима, русофобију, утирући пут за улазак Финске у НАТО, а затим њено америчко преузимање, на исти начин као што је спроведено у Естонији, Летонији…“.

bekman

Јохан Бекман

„Међу финским официрима увек је било противруских елемената, али они нису били толико бројни и активни као што су сада“, признаје Бекман. Фински „Десни сектор“ он оцењује као „покушај да се преузме власт од официра, покушај да се креира хунта као у Кијеву“. „Шеф побуне официра“, пуковник Торсти Сирен, као начелник стратешког планирања финских оружаних снага, већ спроводи операцију у локалним медијима, охрабрујући НАТО агресију против Русије. Узгред, он је у исто вријеме инструктор НАТО: предаје информациону стратегију“ – рекао је Бекман.

„То је, наравно, директан резултат онога што се дешава данас у Украјини: акција кијевске хунте, Десни сектор, НАТО и агресивна политика Сједињених Држава“ – каже активиста за људска права.

„Очигледно, одређени кругови финских официра добили сигнал су за агресиван напад на Русију. Један од њих – капетан Јухани Путкинен (узгред, био је инструктор у украјинском Десном сектору) – такође је и припремао терористе за Мајдан. Он стално пријети Русији кроз једну од националистичких публикација Uusi Suomi“, рекао нам је овај историчар.

На питање о историји оснивања у Финској „Десног сектора“ и његових узрока, Јохан Бекман одговара на следећи начин: „Све ово је повезано са реформама финских оружаних снага. Недавно смо добили новог начелника финске војске и новог шефа војне обавештајне службе. Разматра се нови закон о војној обавјештајној служби. Појава новог закона и финског Десног сектора у директној су вези са развојем противруских активности у финској војсци.“

„Узгред, они су већ ставили тенк са свастиком у дворишту Војне академије Финске. Они су се пријавили, тако да то није подземна организација. Имају сајт и страницу на Фејсбуку, тако да они развијају своје активности. Они су директно информисани о томе шта је њихов циљ – то је уништење Русије“, закључио је експерт.

С руског посрбио: А. Ж.



Categories: Посрбљено

1 reply

  1. mogu Rusiji”” da prdnu pod prozore “,kako bi moj Srpski narod rekao,pa nije MAJKA RUSIJA ŠAKA PIRINČA PA DA JE SVAKA VRANA POZOBLJE.

Оставите коментар