Александар Вељић: Пастора у Бидимпешти напали најопакији нацисти у Европи

Напад на лидера Савеза војвођанских Мађара /СВМ/ Иштвана Пастора у Будимпешти показао je право лице мађарске странке “Јобик”, која је најопакија нацистичка партија у Европи, оценио је председник новосадског Друштва за очување сећања на холокауст Александар Вељић.

jobbik

“Пастору желимо да се што пре опорави од шока и трауме коју је доживео у Будимпешти и изражавамо своју емпатију, будући да са стрепњом пратимо активности `Јобика`, усмерене ка стварању етнички и идеолошки чисте `велике Мађарске` по узору на нацистички режим Миклоша Хортија у Другом светском рату”, наводи се у Вељићевом реаговању на јучерашњи инцидент у Будимпешти.

Он указује да је нападом на Пастора, “Јобик” показао да на његовој мети нису само немађарски народи, већ и сваки Мађар, који се противи неонацистичкој и неохортијевској идеологији.

“Разуларене присталице `Јобика`, Пастора су називале `Рацем`, погрдним називом за Србе, којим су се користили Хортијеви џелати у време јануарске рације 1942. године, кад су недужне Србе и Јевреје убијали, називајући их `смрдљивим Рацима` и `вашљивим Јеврејима`”, каже Вељић.

Он је изразио наду да ће инцидент у Будимпешти отрезнити и војвођанске Мађаре и спречити повампирење хортијевске идеологије у мађарском народу.

У центру Будимпеште присталице “Јобика” напале су јуче лидера СВМ-а и председника Скупштине Војводине Иштавана Пастора, којег су пљували, псовали, вукли за кравату, гурали и називали мађарским издајником.

Мађарски ултрадесничарски политички покрет “Јобик” подигао је прошле године споменик у центру Будимпеште Миклошу Хортију, регенту Мађарске у Другом светском рату и савезнику Адолфа Хитлера.

Покрет познат по непрекидној сатанизацији јеврејског, ромског и српског народа отворио је канцеларију у Суботици и то 24. јануара ове године, дан након што је одржан помен жртвама јануарске рације у Новом Саду.

Власти Србије нису реаговале ни на један од тих догађаја, мада су они узнемирили јеврејску и српску јавност, посебно ону у Војводини, која се још увек живо сећа мађарског погрома из Другог светског рата, наводи се у саопштењу Друштва за очување сећања на холокауст.

(Српске недељне новине – Лист српске заједнице у Мађарској, 7. 5. 2014)

Иштван Пастор: Тешко замислив напад на госта српског парламента у Београду

Председник војвођанске скупштине Иштван Пастор сматра да је напад на њега у Будимпешти непримерен и неприхватљив, да “не води нигде” и да се тако нешто не би могло десити госту српског парламента.

Пастор је рекао данас у Скупштини Србије да је “тешко претпоставити да се тако нешто може десити код нас”, нарочито када је неко гост парламента.

– Јуче сам био гост председника Мађарске и парламента, а када сам изашао из зграде био сам практично опкољен, вербално малтретиран, гуран и пљуван од стране неких људи који ме доживљавају као националног издајника – навео је он.

Пастор је истакао и да је “то нешто што не води нигде, односно оно где то води ми смо видели у протеклих две – две и по деценије”.

Он је нападнут јуче у Будимпешти, на платоу испред мађарског парламента током конститутивне седнице, од стране ултрадесничара, припадника странке Јобик.

Јобик је саопштењем осудио инцидент, оградивши се од Тамаша Нађа Гаудија, који је означен као иницијатор напада.

Напад на Пастора осудило је више појединаца и политичких организација из Србије, Мађарске и Европске уније.

Пастор је претходно разговарао са председницом српског парламента Мајом Гојковић, која је изразила разочарање и забринутост због јучерашњег инцидента у Будимпешти, као и наду да се такви немили догађаји више никада неће поновити.

(Танјуг/НСПМ, 7. 5. 2014)

Бивши скинхед и условни осуђеник због премлаћивања Рома – потпредседник мађарског парламента

Посланици мађарског Парламента изабрали су за свог потпредседника члана ултрадесничарске странке Јобик и бившег скинхеда Тамаша Шнајдера. Шнајдер, који је раних деведесетих година прошлог века био вођа групе скинхеда на северу Мађарске, изабран је на првом заседању од избора одржаних прошлог месеца за једног од шест потпредседника мађарског Парламента, пренела је агенција АФП.

Snajder

“Будући да сви знамо каква је била моја прошлост, ја бих радије причао о својим плановима за будућност”, изјавио је данас Шнајдер, који је 1992. добио условну казну затвора због премлаћивања једног припадника ромске мањине.

За избор Шнајдера на место потпредседника Парламента је гласало 150 од укупно 199 посланика, међу којима и већина из владајуће десничарске странке Фидес са премијером Виктором Орбаном на челу, а који у Парламенту имају 133 места.

Ово је било прво заседање мађарског Парламента откад је на изборима 6. априла Фидес поново освојио власт, уз освојене две трећине гласова. Странка Јобик, чији су чланови често давали изјаве против Рома, освојили су 21 одсто гласова, према 17 одсто на изборима 2010. године и у новом Парламенту сада имају 23 посланика.

(Српске недељне новине – Лист српске заједнице у Мађарској, 6. 5. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар