Дмитри Тренин: Да ли је рат тајних служби у Украјини увод у војни сукоб?

treninТрагедија у Одеси,  дала је увид колико бруталан и ужасан грађански рат у Украјини може да буде. Различите реакције у Кијеву и у источној Украјини на оно што се догодило у Одеси показују да се у земљи убрзано шири менталитет грађанског рата. Ако је историја било какав водич, потпуни унутрашњи сукоб у Украјини може бити  прљав, дуготрајан, и изузетно трагичан. 

Три недеље пре заказаних председничких избора, украјински привремена влада је заузета сузбијањем побуна у региону Донбаса. Циљ Кијева је јасан: он мора да покаже да контролише територију, како би се осигурала законитост гласања. Помагање успостављања потпуно легитимне власти у Украјини је такође кључни циљ САД и Европљана . Нема сумње да ће гласање бити одржано 25. маја, али нови председник ће тешко донети стабилност.

Међутим, главни проблем Кијева нису толико локалне милиције или било какво руско уплитање, већ погоршање друштвено-економске ситуација и растуће разочарење многих Украјинаца резултатима револуције у фебруару, који су, ако ништа друго, ојачали олигархијску власт у земљи. Потенцијално, то би могло довести до новог Мајдана, и нове револуције.

У међувремену, кратковечне наде америчког / ЕУ-руског споразума о Украјини су испариле. Из ове перспективе, чини се да је сам Женевски споразум заснован на неразумевању. Данас, циљеви Вашингтона и циљеви Москве у вези са Украјином изгледају суштински неспојиви. На терену је заправо започео потпуни обавештајни рат између две силе.

Да ли ће овај рат тајних служби постати увод у војни сукоб? Језива смрт у Одеси може да изгледа као еквивалент минобацачком нападу на сарајевску пијацу 1992, или масакру очекиваном 2011 у Бенгазију. Председник Владимир Путин, међутим, је такође свестан огромне опасности и огромних трошкова инвазије, односно посредног рата против САД, и  окупације и обнове Украјине, који могу исисати снагу Русије и исцрпсти њене ресурсе.

Још од кијевског револуционарног преврата фебруара 21-22, Путин је био одлучан и немилосрдан, али и прорачунат и опрезан. Он је избегавао брзо упадање у замке, у којима  би многи његови непријатељи желели да га виде, и одлагао деловање довољно дуго пре него што је највећи део посла обављен за њега.

Можемо се само надати да ће Украјина одлучити о својој будућност пре него што се претвори у спаљену земљу.

Извор: Карнеги центар Москва

Превод: М.Ђорђевић/Евроазија.инфо

(Евроазија.инфо, 6. 5. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар