Магацин: Врхунац цензуре – у Србији је лајк на Фејсбуку кривично дело?!

magacin-logoДва човека су у притвору због списка „србомрзаца“ и позива на насиље. Међутим, било је многих који су на интернету подржали садржаје због којих су портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације „Наши“ Иван Ивановић приведени.

Треба ли да се брину и они који на интернету отворено подржавају, лајкују и шерују садржаје због којих је неко позван на кривичну одговорност?

Уколико сте то лајковали, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који се огреши о Кривични законик„, каже Владимир Водинелић са Правног факултета Универзитета Унион.

Међутим, није ни свако шеровање и лајковање кривично дело, иако је у вези с њим. Правници истичу да би у обзир требало узети шири контекст и истражити однос који је неко имао према одеђеном садржају.

Ако је неко шеровао тај статус и рекао ‘Ово је неприхватљиво’, онда контекст у којем је то шеровао указује да он то осуђује, а не да подржава„, рекао је Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука.

Ако је подршка недвосмислена, ни правници немају дилему. Одговорност се не смањује ни ако се број учесника у делу повећава. Уколико је изражени став против правног поретка, број људи који га подржава не игра никакву улогу. Одговорни су.

Слободу говора у Србији гарантују и Устав и Европска конвенција о људским правима. Али, као било где другде у свету тако и овде, слобода говора није неограничена. Лајкујте одговорно или будите спремни да и сами одговарате.

Извор: РТС

  • Магацин коментар: После овакве вести, и закључка правника у њој, питам себе да ли је заиста дошло послдње време. На овакве будалаштине и прикривање цензуре, забране мишљења, просечан човек може само да се запита куда иде ова Србије, школство, правда. Зар све има бити изврнуто руглу и деградирано, па и та правда која је ионако често слепа и недпстижна обичном човеку? Ћутиш Србине и даље мислиш да се они шале, а гето слободе је све мањи. Дошло је време да можеш да „размишљаш“ онако како одговара режиму или никако. Можда чак и овај наш коментар неће проћи режимску цензорску комисију која је очигледно у настанку?

(Магацин, 10. 4. 2014)Categories: Противу цензуре

Оставите коментар