Дан: Живорад Павловић, звани Жика Смедеревац, напустио тзв. ЦПЦ

zivorad-pavlovicЦрногорску православну цркву напустио је Живорад Павловић, звани Жика Смедеревац, некадашњи свештеник Епархије браничевске Српске православне цркве, који је приступио ЦПЦ-у 1999. године, сазнаје Дан.

Након учињеног канонског преступа, Павловић, бивши парох из Смедерева, лишен је свештеничког чина и искључен из црквене заједнице одлуком Великог црквеног суда Српске православне цркве.

Павловић, кога је митрополит ЦПЦ Михаило прогласио за „пароха подгоричког ЦПЦ”, поднио је 3. децембра 2013. године писмену оставку и доставио је анатемисаном митрополиту Михаилу.

Живорад Павловић је у оставци навео:

„Служио сам скоро 15 година у Црногорској православној цркви као парох града Подгорице. Служио сам под ведрим небом, на ливади. Своју свештеничку дужност схватио сам врло озбиљно, и сходно томе, својим парохијским обавезама приступио сам са великом одговорношћу. Уложио сам много труда, истрајности, стрпљења и свештеничке мудрости. Успио сам да у току цијелог свог рада очувам мир, како у парохији, тако и у Црквеној општини, иако су је потресале поједине оставке. Све ово је утицало да се оствари литургијски живот, који је видно запажен. Разни животни догађаји за ових непуних 15 година, рад и служење под музичким тремом, опструкције разног типа над службом, животом и мојом личношћу, нетрпељивост у колективу, неријешена материјална ситуација, неуплаћено пензијско-инвалидско осигурање, односно сталне стресне ситуације везане за горе наведено имале су као последицу битно нарушавање мог здравственог стања. Због тога, односно због такве моје здравствене ситуације и налаза љекареке комисије која ми је наложила интензивно лијечење, мировање и одмор, мир и сталоженост живота због предстојеће љекареке интервенције на срцу, осјећам да више нисам способан за парохијску службу. Стога, овим подносим неопозиву оставку на парохијску службу пароха у граду Подгорица и све духовности… везане за Црногорску православну цркву. Молим да ме разријешите свих обавеза и да потписивањем ове оставке прихватите да све моје активности од овог часа престају. Напомињем да је ова писмена оставка чин моје слободне воље”.

(Cafe del Montenegro, 9. 4. 2014)Categories: Вести над вестима

5 replies

 1. И шта сад, као велика вест, нема више снаге да се бори за “свештенички” бизнис? Расколник, уместо да се покаје и врати у окриље Православне цркве он подноси оставку а Стање ствари преноси као “ВЕСТ НАД ВЕСТИМА”. Ако не разумете шта се дешава у СПЦ, боље немојте преносити овакве вести.

 2. @ Ђура Чворовић
  Поштовани господине,
  Вероватно сте у праву, ово је мала “приватизација” медија (ако се за Стање ствари може рећи да је медиј). Наречени Жика био је задужен управо за смедеревску Успењску цркву која је на насловној страни, па нам је у неку руку дужност (а и задовољство!) да пратимо шта се с њим збива. Последња ствар би била да се “врати” у СПЦ, треба прво и он и остали да положе рачуне где је нестао онолики новац (ако се добро сећам, било је реч о сто хиљада ондашњих немачких марака).
  И вама и осталима којима је ово засметало, мало извињење.
  Александар Лазић

 3. Ако имате историју потраживања, онда у реду. 🙂
  Лаки је мало нервозан па потеже на сваки шум раскола и јереси…

 4. Овај текст објављем на Вашем сајту сматрам најкоректнијим и најтачнијим. Свака вам част, није ни чудо што уживате “посебну пажњу” режима!

  И други су објавили вест да је Жика Смедеревац напустио распопа Мираша (након “само” 14 година) и молио митрополита Амфилохија за опроштај, али некако, нико сем Вас, није објавио ко је и одакле је грешни Жика. Пратио сам све патриотске сајтове поводом ове вести и скоро да нико, сем вас, није написао да Жика павловић није из Црне Горе, већ из Србије. Стога се део коментара читаоца на тим сајтовима спустио на недостојно пљување по “неваљалим” и дволичним “Црногорцима”, што дође као опште место још једног популарног унутарсрпског сукобљавања. Тако, имамо упрошћену црно-белу слику завађене нације, која се непомирљиво дели на “партизане” и “четнике”, “Монархисте” и “републиканце”, “шумадинце” и “пречане”, “Србијанце” и “Црногорце” (што грешни Жика, ноторно је – није).

  Ево пример једног типичног таквог коментара, објављеног на сајту НСПМ:

  “SKY
  Crnogorska posla!
  Kad zagusti moli se na sve strane!
  Zelim mu da ozdravi i opet se vrati Dedejicu!”

  Мој одговор на ово, у ком сам указао да је Жика Смедеревац и Србијанац, модератор НСПМ ми није објавио, ваљда је било неприлично објавити одакле је родом грешни Жика!

 5. Лицемерје НСПМ сам и ја осетио поготову кад се ради о коментарима у којима се критикују недела клира СПЦ. Веома забрињавајућ тренд на много интернет портала. Уверен сам да свако морално посртање у нашем народу вуче корен из духовног пада.
  Мање више преносе сваку вест везану за цркву а онда или цензуришу или се ограђују од сваког коментара. Режим је чврсто спрегнут са језуитима међу православним свештенством и све што чине води ка истом циљу, уништити Србију и убити Бога у Србима.

Оставите коментар