Фигаро: Србија у деликатној ситуацији због Украјине

Француски лист Фигаро оцењује данас да “Србија зна да је у деликатној ситуацији, суочена с противречностима због украјинске кризе, јер је једина земља у Европи која има споразум о слободној трговини с Русијом, а кренула је ка чланству у Европској унији”.


У извештају из Београда Фигаро наводи да је током предизборне кампање у Србији већина партијских првака избегла да се опредељује кад је реч о украјинској кризи и наводи речи потпредседника СНС Игора Мировића да “Србија треба да се бави својим пословима”.

Извештач париског дневника примећује да су “поруке Кремља, који је упоредио Крим и Косово, засметале многима… зубима су зашкрипали и најватренији заговорници припадности Косова мајци-Србији, а то су и они који најжешће стоје на страни Москве”.

“То су они исти који”, наводи Фигаро, “причају делом умишљену причу о вечној љубави две словенске земље, подвлачећи да је једино тај њихов повлашћени однос навео Русију да не пристане на то да бивша покрајина Косово, чију је независност Запад признао 2008. добије столицу у УН”.

Према тумачењу извештача француског дневника, иза тог лепо накићеног пријатељства, Кремљ настоји да Србију одржи под својим упливом.

“Пословима везан за Кремљ, Душан Бајатовић, потпредседник СПС, бивше комунистичке странке која је постала социјалистичка, наводи да је председник Русије упоредио нешто што није могуће поредити”, преноси Фигаро.

“Ја не мислим да је Косово имало право на самоопредељење, јер је историјски српско, али је истовремено Крим историјски руска територија”, рекао је Бајатовић париском дневнику који објашњава да Бајатовић није само “обичан” политичар.

Он, наиме, како подсећа аутор, руководи Србијагасом, српском енергетском компанијом под контролом руског Гаспрома и партнером у гасоводу Јужни ток.

Фигаро наводи и оцену београдског политичког аналитичара Вука Станковића да “Косово није важно за Русију и алиби је за њене интересе” у случајевима Грузије и Крима.

Париски лист напомиње да у “Београду, којег је НАТО бомбардовао 1999. ниједан политичар јавно не помиње чланство Србије у Атлантском савезу”.

“Али, незванично многи мисле да чланство у ЕУ, за шта ће бити потребно времена, собом носи и клицу уласка у НАТО”, закључује Фигаро.

(Бета/Блиц, 18. 3. 2014)

Оригинални текст: La crise en Ukraine place la Serbie face à ses contradictions



Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading