Руски медији: Јанукович у Русији?

ruska-rec-240Свргнути председник Украјине Виктор Јанукович, чије место боравка ових дана није било познато, налази се у Русији. То је агенцији РБК саопштио један крупни руски бизнисмен, а информацију је потврдио и високи руски функционер. 

Извори су конкретно саопштили да се Јанукович налази у Подмосковљу. Свргнути шеф Украјине пронађен је у санаторијуму шефа кабинета председника РФ.

Раније је за Јануковичем расписана међународна потерница. Бивши шеф Украјине осумњичен је за убиство са предумишљајем и украјински суд је донео одлуку о његовом хапшењу. Поред тога, Врховна рада је у првој расправи усвојила одлуку о обраћању Међународном суду у Хагу ради позивања на одговорност Виктора Јануковича и низа других високих функционера.

Муслимански лидери Русије позвали кримске Татаре на мир са Русима

Председник Татарстана Рустам Миниханов изјавио је да руководство аутономне републике, Државни савет Татарстана и Светски конгрес Татара позивају кримске Татаре на мир и слогу са руским становништвом Крима.

У среду увече председник Чеченије Рамзан Кадиров најавио је спремност да се заштите Руси и Чечени који живе на Криму: „Ако буде потребе, доћи ћемо и помоћи онима које су Западом задојени терористи понизили и увредили да се придигну с колена“.

У среду 26. фебруара током дана испред зграде парламента Крима избили су нереди. Туча се водила између активиста руских и татарских организација, то јест између присталица и противника идеје отцепљења Крима.

Иако кримски Татари на полуострву чине мањину (12,1%), на тргу испред парламента били су у великој већини, тако да су успели да потисну своје противнике.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 26. 2. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар