Александар Лазић: Колико седмица траје Селаковићевих 48 сати или Пост скриптум једном тексту

selakovic-nasi-240Прави и велики аналитичари увек ће вам рећи нешто неодређено, јер би било каква прецизна тврдња/предвиђање значило да после неко може да их прозове; тако они увек кажу нпр. да на изборима може да победи онај, али допуштају могућност да победи и овај, па тако, у здрављу и весељу, остају да буду аналитичари на многаја љета.

Највећи и најправији аналитичар, тако, кад пише текст рецимо о било чему може да цео текст посвети доказивању једне тезе, а онда на крају, да се увек може оправдати и препоручити Другима, дода:

„Ако, пак, таквих појава и таквих тенденција нема – утолико боље. А овај текст, у том случају, нека остане само као једно превентивно и добронамерно упозорење.“

legija-skrin

Како ја нисам никакав, а понајмање прави или велики, аналитичар – већ само убоги математичар – није ме тешко нагнати да се директно изјасним. Наиван каквим ме је Бог створио, у том неаналитичком тону писао сам и текст Гебелсовска кампања “Вучићеве легије страсти”. Реч је била о акцији лепљења плаката „Лопову са спрата жути крст на врата“, заправо о тврдњи министра и члана Председништва СНС-а Николе Селаковића да иза тога не стоји СНП „Наши“, него  да његова странка „верује да је можда иза кампање једна парламентарна странка“. Ја нисам поверовао ни министру ни његовој странци, већ својим очима и ономе што ми је остало од разума, па сам закључио да иза тога стоји покрет „Наши“, да они то и не крију, али да је СНС-у и Селаковићу – слично ономе кад Заветници скандирају „Издаја“ – потребно да се одговорност пребаци на политичког опонента а не неког ко из националних разлога мисли да су ови на власти најгори икада, па закључих:

Једино што ми је пало на памет јесте да СНС (читај: Вучић) не може да поднесе да неко ко није права политичка странка, као што је СНП “Наши”, може да заступа такве ставове; другим речима, како је сада могуће да – кад еврослинавци нису на власти него “патриоте”,  организација која се дичи српским национализмом буде против СНС-а и Вучића, и то на овакав начин?! Зато је невешт, и на моменте комичан, наступ Селаковића био само контрола неспорне штете, покушај да се отпор који настаје, а који никако није страначки, поништи пребацивањем у политичку каљугу.

Селаковић је тада, 29. новембра прошле године, дао органима 48 сати да реше ову мистерију – на коју смо сви унапред знали одговор. И онда смо сви, укључив и мене, заборавили на то (види под оном Шекспировом: „Од новог јада стара бол ће проћи“) или макар помислили да има зрнце разума у овој земљи кад нико не решава решене „мистерије“.

ivan-ivanovic-skrin-2

Снимак екрана са „јутјуб“ канала СНП „Наши“

Сурфујући ових дана васколиким српским Интернетом, „у очајању и доколици“ (Киш), налетим на текст/исповест председника СНП „Наши“, Ивана Ивановића, у којем он дословце тврди да је приведен у полицију 23. децембра 2013, да би му у својству грађанина узели „изјаву око лепљења налепница ‘лопову са спрата жути крст на врата’, иначе акције коју је одрадио СНП НАШИ, односно Вучићева Легија Страсти“ (масна слова моја). Дакле, то ко је лепио знали смо још ономад, какав је СНС и чиме се све служи знали смо и раније – једино ново јесте да смо сада сазнали да Селаковићевих 48 сати траје наше три седмице.Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags:

2 replies

  1. Браво!

  2. Довољно је за било шта само чути овај звук: СНС….СНС…. СНС… и одмах знати да не постоји никакав детерџент који би то могао опрати. Наравно, далеко од тога да у политици има било кога ко је чист и искрен – али СНС је до сада непревазиђен у гадости.У добром аналитичком духу на крају додајем: то, наравно не значи да се у догледном периоду неће појавити и неко ко ће их превазићи. Тада ће тај – како сада ствари стоје, вероватно и надмашити СНС у подршци и поверењу које ће добити од бирача – поготово у анкетама. То је чак и могуће, па и вероватно – ко зна…. ипак, али после немојте рећи да нисам то научно-аналитички предсказао.

Оставите коментар