Александар Лазић: Гебелсовска кампања “Вучићеве легије страсти”

snp-l-1Част легији страсти: Прво је неко (назовимо их НН лица) по Београду излепио налепнице с “позивом да се жутим крстом обележе врата свих оних који нису лојални Вучићу”. Склон сам да поверујем да је вест прво осванула на сајту покрета СНП “Наши”, а затим су је у том облику пренели још неки Интернет медији. Преносим вест, заправо саопштење, са сајта покрета “Наши”:

СНП НАШИ – Секција Вучићева Легија Страсти излепила је више хиљада налепница широм Београда у којима се позива да се жутим крстом обележе врата свих оних који нису лојални нашем Вођи Александру Вучићу.

Под слоганом „лопову са спрата жути крст на врата“ започела је кампања подршке Александру Вучићу у борби са његовим непријатељима, а налепнице су излепљене по читавом Београду на улазе у зграде, како би станари који су лојални нашем Вођи обележили све оне који говоре против њега.

Вучићева Легија на овај начин дала је свој допринос учвршћивању власти нашег Вође Александра Вучића.

Информативна служба СНП НАШИ – Секција Вучићева Легија Страсти

После читања овог саопштења, неопрезан појединац би горња НН лица могао да поистовети с том мистериозном “Вучићевом легијом страсти” – и са припадајућим покретом СНП “Наши” – али увек треба имати у виду да је у Србији “све друкчије од оног што изгледа” или се макар многи труде да овде укину важење “Окамове оштрице” и покажу да, по правилу, најједноставнија решења код нас нису и тачна.

legija7

Изглед налепница “Лопову са спрата, жути крст на врата”

СНП “Наши” нису наши које тражимо: Цитирана вест би остала у домену Интернет гериле/подземља да је се није докопао (или му је додељена) министар Никола Селаковић, овог пута у функцији члана Председништва владајуће СНС. На страначкој конференцији за штампу, Селаковић је оценио да је реч о “кампањи хитлеровског и гебелсовског типа”, одбио сваку повезаност своје странке – али је ставио “на располагање државним органима за све додатне информације о томе што ми имамо”. У преводу – не знамо ко је, али можемо да кажемо органима све о томе што не знамо.

А најбоља додатна информација могао би бити први коментатор на ово Селаковићево излагање на сајту “Блица”:

“Јој ала је смешан овај Селаковић, па ти који су то урадили су се сами похвалили на нету, не треба цео државни апарат да се то открије, довољно је отићи на фејсбук.”

Коментатор с надимком “Vuciceva-legija-strasti

Ако нису Наши, чији су: Али, био Н. Селаковић и на Интернету, па је

“указао на чињеницу да су се на интернет мрежама као аутори овакве кампање наводно појавили припадници организације СНП наши, на чијем сајту и стоје информације о тзв. Вучићевој легији страсти. СНС сматра да ово нема никакве везе ни са покретом СНП наши, јер политичка организација овога капацитета и величине свакако не постоји (подвукао А. Л.).”

Ако министар правде у својству функционера СНС-а зна ко није, да ли зна ко јесте  лепитељ налепница? У извештају који стоји на страначком сајту нема тог дела с конференције, али агенција “Бета” преноси Селаковићеве речи да “СНС верује да је можда иза кампање једна парламентарна странка”. То је очекивано, али за нас потпуно незанимљиво, отишло у правцу ДС-СНС “рата саопштењима” ко сеје и/или ко шири мржњу по Србији.

СНП “Наши” ипак јесу наши?: На конференцију Николе Селаковића реаговао је покрет “Наши” новим саопштењем – заправо се на њиховом сајту појавило још једно саопштење “Вучићеве легије страсти” – у којем дословце стоји:

nasi-sajt

Саопштења на сајту СНП “Наши”

“Сматрамо да се Никола Селаковић оваквом скандалозном изјавом сам обележио као непријатељ нашег Вође и поручујемо му да ће платити цену за такав акт којим је покушао да увреди лик и част нашег Вође којем смо верни до гроба.”

Истовремено је исти покрет на својој Фејсбук страници поставио рекламу “Посетите сајт који и министри прате” с фотографијом Селаковића, уз прегршт линкова на акцију “Вучићеве легије страсти”. И, да се Власи сете, треће саопштење на Дан републике на сајту “Наших” носи наслов “Списак непријатеља Александра Вучића”:

“Борба за подршку нашем Вођи Александру Вучићу тек је почела, упоредо са акцијом ‘лопову са спрата, жути крст на врата’ Вучићева легија страсти изаћи ће у јавност и са списковима лица која су у протекле 2 године својим лажима покушала да умање величину борбе и резултате које у тој борби постиже наш Александар Вучић.”

Фашисти су увек у е-сокаку: Да сад ја не радим посао надлежних органа које је Н. Селаковић ободрио да за 48 сати реше ову мистерију – онима који у имену “Вучићева легија страсти” не виде никакву иронију, као ни сарказам у саопштењима покрета “Наши”, прилажемо снимак са званичног јутјуб канала СНП “Наши” који носи наслов СНП НАШИ ОСНОВАЛИ ВУЧИЋЕВУ ЛЕГИЈУ СТРАСТИ. Коме ни то није довољно да открије ко се играо лепљења, увек може да оде на незваничан медиј СНС-а (ако смо сагласни да је званичан “Курир”) звани “Е-новине” и да у чланку “Гебелс се весели у гробу” види:

“Фашисти из србијанске фаланге Наши, позвали су да се жутим крстом обележе  врата свих оних који нису лојални Александру Вучићу.”

nasi-sns

Реклама на званичној Фејсбук страници СНП “Наши”

Ако и занемаримо да је чланак, који је потписан редакцијски, имао исту асоцијацију на Гебелса као и члан Председништва СНС-а Н. Селаковић, код “Е-новина” смо можда добили и разјешњење која то парламентарна странка стоји иза свега:

“Коштуничини уличари, путем своје интернет странице, читав инцидент желе да представе као припросту десничарску шалу. […] Политички и финансијски покровитељи фашистичке банде Наши је једина антиевропска парламентарна странка – Демократска странка Србије.”

Чему оволико писаније: СНП “Наши” су основали секцију “Вучићева легија страсти”, очито ироничног имена и у “част блиставе победе Александра Вучића на Косову”; наравно, то што су они основали не значи да неко други, у њихово име, није могао да лепи по Вождовцу. (Било би, ипак, за очекивати да се СНП “Наши” ограде ако нису лепитељи, а не да, васцели дан, сеире на ову тему.) Цео овај текст заправо настаје због чуђења зашто Селаковић и СНС децидирано сматрају да ово “нема никакве везе са покретом СНП Наши”?! Једино што ми је пало на памет јесте да СНС (читај: Вучић) не може да поднесе да неко ко није права политичка странка, као што је СНП “Наши”, може да заступа такве ставове; другим речима, како је сада могуће да – кад еврослинавци нису на власти него “патриоте”,  организација која се дичи српским национализмом буде против СНС-а и Вучића, и то на овакав начин?! Зато је невешт, и на моменте комичан, наступ Селаковића био само контрола неспорне штете, покушај да се отпор који настаје, а који никако није страначки, поништи пребацивањем у политичку каљугу.

Фотографије и видео записи: СНП “Наши”



Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags:

6 replies

  1. Ако је циљ акције да се на светло дана истерају прави припадници конспиративне Легије, претпостављам да су реакције e-govina и првог човека Министарства за истраживање руда и губљење времена први резултати акције?

  2. Ако личи на патку, ако се гега као патка, ако на свом сајту каже да је патка… онда у Србији треба закључити да НИЈЕ ПАТКА!
    Post scriptum. Мислим да су и ови СНП “Наши” осетили да су се мало преиграли, СНС је то дигао на виши ниво него што су и они могли да очекују, па и они мирно ћуте и неће да “прихвате одговорност”, i.e. “јуначке заслуге”.

  3. Информативан служба СНП Наши су у петак 29.11.2013 у 09:24 послали циркуларно писмо на мејлинглисту (махом алтернативни медији) са фотографијама и текстом који је објављен на њиховом сајту. Претпоставка г. министра “истине и правде” да је акција организована од стране једне парламентарне странке говори да се циља не неког другог, а не на СНП НАШИ.

  4. За “новинар.де онлајн новине”:

    Јасно је да министар “истине и правде” (како ви кажете, браво!) циља на неког другог, али на кога ви циљате? Да ли је вама тај мејл доказ да су то заправо урадили НАШИ а СНС неће или не сме да то призна, као што се тврди у тексту?

  5. Софија Мандић – она о којој је г.Клефтакис написао овде текст, опет на Пешчанику, поводом ове теме, пише:

    Za dve nedelje održaće se izbori u beogradskoj opštini Vožvodac, gde su se pojavili plakati SNP 1389, koji pozivaju da se „lopovu sa sprata stavi žuti krst na vrata”. U svom oduševljenju nacizmom, oni verovatno uživaju u zgodi da njihovi najveći protivnici koriste žutu boju na svojim znamenjima. Tako i oduzimanje policijskog obezbeđenja Draganu Đilasu, građaninu i predsedniku najveće opozicione stranke, postaje žuti krst na njegovim vratima. To je poruka da je put za dalje nasilje otvoren i poruka da je sam – i on i svi koji „zarade” žuti krst na ovim ili nekim sledećim izborima.

    Скоро је невероватно (осим што не може да запамти да су СНП Наши а не СНП 1389 у питању, можда јој оно 1389 лепше звучи или више боде очи) да она мисли да је ово “због нацизма” према ДС-у урађено?!

  6. Знате када неко у мејлу као прву реченицу напише “СНП НАШИ – Секција Вучићева Легија Страсти излепила је више хиљада налепница широм Београда у којима се позива да се жутим крстом обележе врата свих оних који нису лојални нашем Вођи Александру Вучићу.” и то поткрепи са четири фотографије високе резолуције и све то пошаље на (само да избројим) преко 20 мејл адреса разних медија, има ли разлога да верујем да је патка? Посебно ако редовно добијамо новости од њих путем електронске поште.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading