Усвојени предлози закона о раду и о ПИО, Лазар Крстић поднео оставку

Србија је коначно кренула у економске реформе, поручио премијер, и додао да преговора с представницима синдиката више неће бити. – Синдикати најавили протесте до повлачења законских предлога

p-1372014

Влада Србије данас је једногласно усвојила предлоге два реформска закона, о раду и о ПИО, који би у уторак требало да уђу у скупштинску процедуру. Усвајање ових законских предлога било је обележено оставком Лазара Крстића на место министра финансија, али и протестима синдиката испред зграде Владе у Немањиној улици у Београду.

Премијер Александар Вучић изјавио је да нови, модеран закон о раду иде у корист младих и у корист добрих радника, а да је Србија коначно ушла у реформе. Вучић је на конференцији за новинаре после седнице рекао да је реч о законима које ће поздравити инвеститори, који ће омогућити да млади добију посао и који ће штитити сва права доброг радника, пренео је Танјуг.

„Србија је коначно и суштински кренула у економске реформе и то више није прича”, рекао је Вучић и додао да је то била празна прича претходних година, од 2001. до данас, јер у претходних 13 година готово да ниједан суштински реформски закон нисмо донели.

„Ми смо упркос притисцима и протестима усвојили Закон о раду и пензијско инвалидском осигурању. На то сам поносан и не мислим да се због тога браним нити да се правдам”, нагласио је председник Владе.

Он је приметио да су Србију упропастили неодговорни политичари неодговорним одлукама и изнео податак да су од 2007, пре избора 2008. године, до краја 2012. пензије укупно порасле 72 одсто, а само у 2008. години ванредно 22 одсто, без икаквог оправдања економског и разлога. Због непокривених расхода за плате и пензије, о чему данас безобразно питају за задужење државе управо они који су је и задужили, дижући пензије и плате, што нас је коштало 6,7 милијарди евра. „Да није било таквих неодговорних људи, јавни дуг би износио 45 одсто и био би мањи за трећину него што је сада”, истакао је Вучић.

Премијер је рекао да је таква неодговорна политика довела Србију у ситуацију да мора да предузима тешке мере, и додао да ће закон о раду бити усвојен до четвртка, тачно у обећаном року.

Како је навео, досадашњи лош закон о раду од 2005. и „криминална политика оних који су земљу раније водили” довели су до тога да је број запослених опао за 354.000 и то највећим делом у приватном сектору који пуни буџет.

Премијер је навео као пример да по новим законским решењима ни његова секретарица запослена у Министарству одбране, нити секретарица министра полиције неће имати бенефицирани радни стаж јер нису војници или полицајци.

Коментаришући оставку министра финансија Лазара Крстића, Вучић је казао да се слаже с мерама које је предлагао Крстић, ММФ и Светска банка, али да он не може да их примени у пракси. „Нисам могао да прихватим његов предлог о смањењу пензија за најмање 20 одсто јер те мере морате да примените на живе људе који то не могу да поднесу. Ићи ћемо на мере фискалне консолидације, али ће те мере бити мање од оних о којима је говорио Крстић, мада нисам сигуран да ће тиме бити постигнути бољи резултати”, казао је премијер, пренела је Бета.

Вучић је казао да „ни случајно” неће попустити пред захтевима синдиката и да преговора с њиховим представницима више неће бити. „Поштујем раднике, а не оне који живе на њиховој грбачи. Нема средњег пута, постоји пут нормалне државе или не постоји уопште. Ми ове мере доносимо због радника, због запошљавања младих људи и нема компромиса око тога”, рекао је Вучић.

„Лазару желим да кажем једно велико хвала – ми се нисмо свађали око пара и плена као што је то увек био случај у српској политици, нисмо се свађали ни због једне друге или треће сујете, ни око чега. Ми се и данас слажемо и све што је Лазар рекао потпуно је тачно”, закључио је премијер.

„Крстић ће бити мој специјални саветник и помоћи ће у преговорима с Међународним монетарним фондом”, рекао је Вучић, преноси Фонет.

Премијер је навео да Србија неће банкротирати јер ће Влада водити озбиљну политику, али да би се то догодило да је настављено с прихватањем погубних одлука зарад победе на изборима или формирања владе. „То што ће неко да протестује или прети, нећу да улазим у то, Влада ни за јоту неће да попусти, нећу да попустим, ни случајно. Наредио сам да се полиција склони, можете да нас спалите овде у згради Владе, разговора може да буде увек, али преговора више нема”, рекао је Вучић, говорећи о представницима и члановима Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност”, који су протестовали испреде у Немањиној у време одржавања седнице Владе.

После једног мањег кошкања, потпредседник Уједињених гранских синдиката Независност Александар Титовић је позвао демонстранте да се не сукобљавају с полицијом. Према проценама полиције, испред Владе се окупило око 300 демонстраната, док припадници синдиката тврде да их је око 2.000.

М. Албуновић

Тек 2032. радићемо као Црногорци

Вучић је навео да су за ПИО измене такве да ћемо 2032. године, дакле тек за 18 година, „бити не много далеко од марљивости Црне Горе и Црногораца”. „То је све што имам да кажем”, рекао је Вучић.

Звезда и Партизан не вреде ништа

Премијер Србије поменуо и ситуацију два највећа српска клуба поводом приватизације, пренела је Бета. „Они (Звезда и Партизан) мисле да вреде много, а не вреде ништа. Само желе да узимају паре од државе”, рекао је Вучић.

Крстић: Премијер је меког срца

Лазар Крстић је после седнице Владе саопштио да се о оставци договорио с премијером, а свој одлазак објаснио је чињеницом да премијер и министар финансија морају имати исти став о томе шта треба урадити и у којим роковима.

Крстић је рекао да се залагао за готово немогућ програм у нашим условима, укључујући смањење плата, пензија и броја запослених, као и за тржишну цену струје. „Премијер има меко срце и зато има и толику подршку народа”, рекао је Крстић и додао да Александар Вучић најбоље разуме шта је могуће урадити у овом тренутку. „Тражио сам да се спроведе тежак програм, незамислив за наше услове, а само неке од њих су смањење пензија од 20 одсто минимум, смањење плата у јавном сектору од најмање 15 одсто, отпуштање у наредне две године 160.000 људи и оно што сада мора да се деси, после поплава, је повећање струје од 30 одсто”, рекао је Крстић.

ДС: Крстићева оставка је најобичнија фарса

Демократска странка сматра да је оставка министра финансија Лазара Крстића „најобичнија фарса” и да има за циљ да скрене пажњу јавности са чињенице да је Влада без јавне расправе и кришом усвојила „катастрофалан Закон о раду”.

ДС у саопштењу које је пренео Танјуг каже да ће због тог закона „десетине хиљада људи остати без посла и због ког ће сви запослени, и у јавном и у приватном сектору, имати мање зараде”.

Како наводе, образложење Крстића је „срамотно”, уз оцену да је он објашњавао грађанима да би требало, у најмању руку, да буду захвални Александру Вучићу јер је само због доброте свог срца спречио да грађани прођу још и много горе.

Према извештајима агенција

(Политика, 12. 7. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

 



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading