Јенс Столтенберг: Чланство тзв. Косова у Партнерству за мир зависи од свих НАТО чланица, о томе се дискутовало

Косово и НАТО су на једној страни, а терористи на другој. Стратешки циљ Косова јесте чланство у НАТО, рекла председница тзв. Косова Вјоса Османи

Јенс Столтенберг и Вјоса Османи (Извор: Косово онлајн)

Урадићемо оно што је неопходно како бисмо осигурали сигурно окружење за све људе на Косову, поручио је данас у Приштини Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, после састанка са косовском председницом Вјосом Османи. Он је поздравио недавне предлоге за формирање ЗСО, наводећи да би то био кључни корак ка нормализацији односа, а Приштини је поручио да свако распоређивање КБС и полиције на север захтева координацију са Кфором.

„Ово је веома битан састанак за безбедносно стање на Косову и у региону након онога што се десило у септембру“, рекао је Столтенберг, који је на почетку обраћања навео да му је задовољство што је у Приштини.

Он је подсетио и на догађаје на северу Косова из маја.

„Што се тиче насиља у мају и септембру, то је неприхватљиво и то је разлог зашто смо повећали своје присуство“, рекао је он, истичући да НАТО није институција за спровођење закона.

НАТО, како је додао, подржава дијалог између Београда и Приштине.

„Обе стране треба да буду ангажоване. Поздрављам недавне предлоге за формирање ЗСО, ово би био кључни корак ка нормализацији односа“, рекао је генерални секретар Алијансе.

Такође је поручио да свако распоређивање КБС на север Косова захтева координацију са Кфором и рекао да Нато очекује благовремене консултације за случај било каквих акација тих снага укључујући и полицију која може утицати на стабилност.

Чланство Косова у Програму партнерства за мир, додао је, зависи од гласова свих држава чланица.

„О томе се дискутовало, али као што сам рекао, потребни су гласови свих савезница и чланица НАТО-а“, рекао је он.

Косовска председница Вјоса Османи захвалила је Столтенбергу на посети, како је рекла, „у изазовном времену у аспекту безбедности, не само за Косово, већ за цели Западни Балкан“.

„Слобода Косова је резултат подршке НАТО-а. Народ и институције Косова су заувек захвални“, рекла је Османи.

Она је навела да мир на Косову „наставља да угрожава Србија“, подсећајући на догађаје из Бањске.

„Мора се третирати одговорност Србије за нападе 24. септембра, али и на представнике Кфора у мају месецу“, рекла је Османи, наводећи да су то урадили исти људи.

„Улога НАТО-а и Кфора у спречавању дестабилизације Косова је одлучујућа, али не само Косова“, рекла је Османи, додајући да су „Косово и НАТО на једној страни, а терористи на другој“.

Стратешки циљ Косова, навела је, је чланство у НАТО.

„Косово се доказало као поуздан партнер НАТО-а. Од збрињавања авганистанских избеглица, санкција Русији и подршке Украјини“, рекла је Османи.

Што се тиче дијалога са Београдом, Османи је рекла да тек након потписивања споразума може да се говори о успешном дијалогу.

„Косово је 26. октобра понудило да се потпишу споразуми који се тичу француско-немачког плана како српска страна не би бежала од обавеза. На том састанку Србија није изразила жељу да потпише. Треба да буде јасно свима да адреса за неспровођење споразума треба да буде Београд“, рекла је Османи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 20. 11. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. „Косово и НАТО су на једној страни, а терористи на другој. “

    Sad samo izbaciti ono „…на другој“ i eto istine.

Оставите коментар