Александар Лукашенко: Србија да се определи какву политику жели да води у односу на Белорусију

Морамо да разумемо политику коју Београд води и жели да води у односу на Минск. Ако жели да сарађујемо, онда мора да постоји резултат у трговинском и економском смислу, поручује председник Белорусије

Александар Лукашенко (Фото: Спутњик/Алексей Никольский)

Председник Белорусије Александар Лукашенко позвао је Србију да се определи какву политику жели да води у односу на ту земљу, преносе „РИА Новости“.

„Морамо да разумемо политику коју Србија води и жели да води у односу на Белорусију. Ако желе, онда треба да буде и резултата у трговинско-економским односима. Ако желе да се додворавају, грубо речено, и подржавају европске и америчке санкције Белорусији, то је њихов посао. Нека се определе и подрже те санкције, ако су заборавили добро које смо им чинили“, рекао је Лукашенко о Србији током састанка са новим амбасадорима Белорусије.

Александар Лукашенко: Србија неће моћи да седи на три столице, правимо разлику између власти и народа

Председник Белорусије је напоменуо да „ако Запад и Америка не желе да сарађују са Белорусијом, она ће чувати своје амбасаде тамо где је потребно, а главне дипломате ће пребацити у она подручја где се види неки рад и помаци“.

„Белорусија сарађује са многим земљама. Желимо да ојачамо ту сарадњу, то ће важити и за Србију. Само треба да схватимо шта они хоће. Једно је изјаснити се, а радити нешто сасвим друго. Таква политика никоме није потребна“, поручио је Лукашенко.

Лукашенко је данас именовао нове амбасадоре у неколико афричких земаља, као и у Кини и Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 20. 11. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Белорусија ће за дуго година бити место где ће сваки српски прецедник, када га једном буде, ићи одмах после заклетве и молити за опроштај у име свих бешчасних политичара Србије. Тако до укудања овог ********** политичког система и још неколико нараштаја потом, јер се ова љага не може ни лако ни брзо спрати са образа!

  Узгред, помену ли иједна изборна листа у кампањи/програму ове срамне санкције?

  Праз шмат гадоў Беларусь стане месцам, куды кожны Сербскі прэцэдэнт, калі-небудзь, пойдзе адразу пасля прысягі і папросіць прабачэння ад імя ўсіх бессардэчных сербскіх палітыкаў. Так да густу гэтага ********** палітычнай сістэмы і яшчэ некалькіх пакаленняў, таму што гэта абраза нельга ні лёгка, ні хутка змыць з шчок!

  Дарэчы, ці згадваюць якія-небудзь выбарчыя спісы ў кампаніі/праграме гэтыя ганебныя санкцыі?

  Прабачце, браты, я не ведаю Беларускай, я выкарыстаў пераклад Яндэкса.

  23
  1
 2. Није спорно оградити се од поступака српских бесчасних политичара. То је исправно. Али чему употреба знакова украјинске мове? Ако си брате хтео да напишеш нешто на белоруском, могао си слободно да користиш руско писмо. Белоруси свакако говоре и пишу много сличније Русима, него Украјинцима.
  Подршка Белорусији да, промоција украјинског писма и језика не. Наравно, ово нема везе са страдањем Украјинаца и њиховом патњом. Они имају право да користе језик и писмо које хоће и то њима не треба бранити, нити се бавити тиме, али у контексту рата и некој подршци Белорусији, не треба то потурати као белоруско.

  12
  2
 3. “Прабачце, браты, я не ведаю Беларускай, я выкарыстаў пераклад Яндэкса.”

  “Жао ми је, браћо, не знам белоруски, користио сам превод Јандекса.”
  (https://translate.yandex.com/)

  РЅ: @Батка, слободно стави како мислиш да треба. Ја, на жалост, ни руски не знам.

  13
  3
 4. @Батка

  Ово вероватно нећеш прочитати, али за друге посетиоце…

  То није никакав украјински језик, то је белоруски. Имају јединствено ћирилично слово ў, али се користи и латинично і (као и код нас латинично ј). И белоруски као и украјински су по речима ближи пољском него руском због историјских околности – граматички очигледно не јер се језици групишу по граматици па су зато источнословенски.
  И да си икада био у Белорусији, видео би да је све у вези државе исписано на белоруском на првом месту, а онда на руском (на многим историјским таблама је само белоруски, као и на саобраћајним таблама) иако су оба језика равноправна по Уставу. У свакодневном говору белоруски јесте нажалост скоро мртав због медија и школства.

  И нпр. Лукашенко се заправо изговара и пише Лукашенка на белоруском.

 5. Занимљив је, али и поражавајући интерес за језичке варијације, али о суштини мук.
  Где смо то ми? Са главом у песку?

 6. Не знам шта се има додати када је све речено у првој поруци.

  Сви су “заборавили” да су уведене санкције и нико не сме или неће да помене. Баш као и када Белорусија нија имала мере против грипа, пардон Ковида-19, па онда проф. Несторовић не сме или неће намерно да спомене већ се само спомињала Шведска (исто важи и за Сашу Радуловића). Али то исто важи и за контролисану десну опозицију на Западу. Увек се наводи Шведска као пример, Белорусија никада, иако је Шведска имала неке минималне мере.

  Наравно, најгори су ови што пропагирају Занон, јер Лукашенко квари целу причу. На чувеној Занон емисији што иде свако вече на знате којој јавној телевизији, нико не сме да зуцне о санкцијама против Белорусије, само се спомиње како нисмо увели РФ. Такође, наводе Лукашенка само када им одговара (као и много штошта друго) и наравно, прећуткује се да Белорусија није имала Ковид19 мере. О овоме последњем бих могао роман написати и још како је РФ срамотно третирала Белорусију по том питању.

  За крај – Лукашенка је једини на власти у Европи који није у дилу са или под контролом WEF-а и власт у Русији га мрзи јер 1) никада није дозволио руским олигарсима (који углавном и нису етнички Руси), пардон, угледним бизнисменима како их је Песков недавно назвао, да дођу и опљачкају Белорусију као што су Русију; 2) раскринкао Ковид19 превару и улио снагу грађанима РФ који су се опирали мерама (што се намерно прећуткује од Занона) и 3) одбија да увече Белорусију у очигледно намештени оружани сукоб у тзв. Украјини.

  Ово не значи да браним Лукашенка, БЛР има одређених дубоких проблема што је посебна тема, али без обзира на све, једини је аутентичан на власти у Европи. Ствар је у томе што му је маркетинг нула и ако нисте из или били у БЛР, тешко га је разумети када је озбиљан, а када прича овако неформално.

Оставите коментар