Директор школе из Шида прети родитељима да ће их пријавити Центру за социјални рад јер њихова деца користе уџбенике Фондације „Кавчић“

Директор Далибор Фарбаш наводи да је обавеза родитеља да у року од две недеље, од дана одржавања родитељског састанка, набаве уџбенике Логос

Извор: Твитер

Далибор Фарбаш, директор Основне школе „Сремски фронт“ из Шида, запретио је родитељима ученика једног одељења да ће их пријавити центру за социјални рад јер њихова деца користе уџбенике Фондације „Алек Кавчић“.

У допису који су неки од родитеља објавили на друштвеним мрежама директор се поименице обраћа учитељици Оливери Станојевић, коју обавештава да је Наставничко веће 4. маја донело одлуку да се користе уџбеници издавачке куће Логос.

„Обавештени смо од стране председника актива трећег разреда, да у вашем одељењу 2/2 од 21 ученика, 16 ученика користи уџбенике фондације Кавчић, а пет ученика Логос. Након обавештења председника актива часу су вам присуствовали психолог и помоћник директора. У својим поднесцима о току часа, како психолог тако и помоћник директора су навели и потврдили да се ученици служе књигама Кавчић те да и Ви као наставник разредне наставе, прихватате домаће задатке који су рађени по уџбеницима Кавчић, те на тај начин кршите одлуку Наставничког већа која је донета“, пише директор.

Он је затражио од учитељице да у року од седам дана сазове родитељски састанак на коме ће „јасно родитељима указати на обавезу омогућавања деци основног образовања, односно набавку уџбеника који су обавезни и одабрани“.

Директор наводи и да ће школа изаћи у сусрет родитељима у смислу рока набавке уџбеника, те је обавеза родитеља да у року од две недеље, од дана одржавања родитељског састанка, набаве уџбенике Логос.

„Уколико не сазовете родитељски састанак и уколико након истека рока не будете поштовали одлуку Наставничког већа, школа ће бити принуђена да покрене дисциплински поступак против вас. Са друге стране, што се тиче родитеља, уколико након протека рока, не буду деци омогућили књиге Логос, деца неће моћи испуњавати основне обавезе према наставном плану и програму, те ће обзиром на ту чињеницу се вршити оцењивање. Такође школа ће морати да се обрати Центру за социјални рад и пријави родитеље који нису испунили обавезу основног образовања свог детета“, наводи се у допису који је потписао директор школе Далибор Фарбаш.

Да је овај допис аутентичан Данасу је потврђено у Фондацији „Алек Кавчић“, али се до објављивања овог текста нису огласили ни из ОШ „Сремски фронт“ нити Министарства просвете.

Према незваничним сазнањима Данаса, допис директора уследио је након што је поменута учитељица тражила да јој школа растумачи шта закон каже у случају када сви ђаци не користе уџбенике истог издавача.

Већина родитеља се определила за уџбенике Фондације „Кавчић“ јер су повољнији, и како сазнајемо, то учитељици не представља проблем у раду.

Кавчић жели да свако дете у Србији учи из бесплатних уџбеника

До објављивања овог текста коментар ОШ „Сремски фронт“ нисмо добили.

У тренутку када смо позвали школу директор није био ту, а његова заменица је била на часу, а на нашу молбу да нам се јави није одговорила. Не оглашавају се ни из Министарства просвете.

У Фондацији „Алек Кавчић“ за Данас кажу да оштро осуђује сваки покушај приморавања родитеља на куповину било каквих уџбеника, посебно оних најскупљих.

„Како су сви уџбеници Фондације „Алек Кавчић“ одобрени од стране Министарства просвете за наставу, те да прате план и програм Републике Србије нема никаквих препрека за њихово коришћење, али такође истичемо да не инсистирамо на њиховој примени уколико наставници и родитељи другачије одлуче“, навели су у писаном одговору Данасу.

Фондација се, додају, оштро противи избору уџбеника под различитим видовима притиска.

„Системски проблеми у избору уџбеника, који укључују остваривања користи у име појединаца различитим стимулацијама који воде или јесу корупција, морају такође бити системски и законски решени.

Алек Кавчић: Уџбенички картел не постоји нигде у Европи

Сматрамо да сви у друштву имају обавезу да се боре против овог вида наметања воље и интереса појединих издавача који покушавају коруптивно деловати на утицајне појединце у редовима наставничког кадра“, наводе из Фондације.

Закон каже да је уџбеник основно, али не и обавезно наставно средство што значи да ниједан наставник не може условљавати ученике да купе уџбенике. С друге стране, у закону је наведено да одлуку о избору уџбеника доноси наставничко веће на образложен предлог стручних већа за области предмета, односно стручног већа за разредну наставу.

В. Андрић

Опрема: Стање ствари

 (Данас, 20. 10. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Ау, па он се и не устручава да прети, и родитељима и учитељици и деци! И шта се може закључити из тога што директор сматра да је боље да родитељи уџбенике плате, него да добију бесплатно? Није баш тешко наћи одговор, а и директор би требало да завири у неки од уџбеника, не одликује га баш нека писменост!

  2. Управо је објављено да је директор дао оставку и извинио се родитељима! Добро је што је тако, јер смо заиста већ преморени протестима који би иначе уследили! Надам се да ће се неко сетити и да испита је ли та љубав према одређеном издавачу била платонска, тј. строго педагошка и научна, или је подразумевала, како би он, тако неписмен казао, и неке “бенефите”?

Оставите коментар