Милорад Додик Мануелу Сарацину: Ништа нам не треба од Њемачке

Председник РС реаговао на објављивање стенограма његовог разговора са специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином

Специјални изасланик Владе Немачке Мануел Сарацин и председник Српске Милорад Додик приликом састанка у Бањалуци 7. септембра 2023. (Фото: Твитер налог М. Додика)

Председник Републике Српске Милорад Додик реаговао је на објављивање исечка стенограма његовог састанка са специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином, одржаног 7. септембра 2023. године у Палати Републике, који су медији из Федерације БиХ објавили са циљем дискредитовање председника РС.

„Уобичајена је пракса да ја српским кадровима доставим стенограме и не знам на који је то начин дошло у федералне медије, али имајући у виду да је било неких извода које су они изнели, одлучио сам јутрос да пустим целокупан стенограм са састанка са специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином који није мали и људи имају прилику да то прочитају“, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, преноси РТРС.

Додик наводи да је „Бербокова лагала Блинкену“, а „на тако високом нивоу када се искаже лаж онда је то велика лаж“.

„Они покушавају да направе представу око обустављања средстава. У стенограму се види да сам ја пет пута тражио да они то заврше. Али то није једини новац, ми имамо аранжмане, разговарао сам и са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је рекао да је спреман да те пројекте реализујемо. Ми имамо наше пријатеље“, поручио је Додик.

Председник РС је навео да се Сарацин позивао на њихов Устав, а да му је он рекао да „Устав БиХ говори о суверености ове земље коју они нешто заговарају“.

„Али за сваку суверену земљу је забрањено мешање у унутрашње ствари, поготово ако је она чланица Уједињених нација. БиХ је чланица УН-а. Како то да се Немачка меша у унутрашње ствари? А шта ви то мислите, да ћете вашим кредитима купити нашу слободу и укинути Републику Српску? Нећете. Шта мислите да ја треба да прихватам ваш новац и да прихватим Шмита? Ето нећу. И шта сад? А онда оде Бербокова, због које сви причају о кризи у Немачкој, да је привреда пала захваљујући њеној политици, а она клевеће Милорада Додика у Вашингтону“, истакао је Додик.

Текст правог стенограма

РТРС је пренео део стенограма разговора Додика и Сарацина.

„Слушајте, нема ни једног ваљаног аргумента који нама гарантује да имамо стабилан и сигуран живот у оквиру БиХ“, рекао је Милорад Додик.

„Коју валуту планирате да уведете када се отцепите?“, упитао је Мануел Сарацин, специјални изасланик Владе СР Немачке за Западни Балкан.

ДОДИК: Нашу!

САРАЦИН: (смех)

ДОДИК: Имамо ми припремљену… Смејте се Ви, шта… Па ми поштујемо Вашу валуту. Рубљу! Ето коју ћемо валуту увести.

САРАЦИН: Да ли се можете сетити како је Сорош направио своју валуту?

ДОДИК: Ми ћемо увести рубљу или тако нешто.

САРАЦИН: Пуно среће са рубљом.

ДОДИК: И онда ћемо продавати гас. Ми вама, дабоме.

САРАЦИН: Не требамо више.

ДОДИК: А не требате? Па то можда Ваша опција, али видјећемо. Можда Вас интересује литијум?

САРАЦИН: Износ девизног курса једноставно…

ДОДИК: Добро, ок, ово сам се мало шалио на Ваше питање о валути. Наравно да то није неизвесно. Али, да ли мислите да је толико снажна конвертибилна марка да ћемо ми жалити за њом? Код Ваше Дојч банке, налазе се депозити Централне банке у БиХ. Наша Централна банка не може да емитује ни оно за шта има реално покриће. Рецимо, ми сада имамо 500 милиона евра више у депозитима него што имамо емисије конвертибилне марке. Чекај, ово је суштина. Ово је суштинско питање. А можете и Ви бити мени искрени па рећи колико сте емитовали евра без покрића у задње три године? И хоћете да Вам ја донесем одлуку Европске централне банке која је то урадила? Ето, ми немамо емисиону банку.

САРАЦИН: Да ли би постојао фиксни девизни курс са евром или доларом, када би се увела ова валута или би то било у слободном оптицају?

ДОДИК: Ми имамо искуства, немојте сумњати у то. Имали смо своју централну банку, имали смо све. Мало било поремећено, али добро. Као што видите ми смо то прежевјели. Видите овај град како је сређен без Ваших пара.

САРАЦИН: Ја ћу Вам поклонити налепницу са нула марака на њој.

ДОДИК: Хоћете да ја Вама сада поклоним наш изглед будуће валуте?

САРАЦИН: Наравно.

ДОДИК: И шта би, изашли на медије па као ево видите колико су озбиљни?!

САРАЦИН: Ја сам и од Волфганга Шојблеа добио већ једну новчаницу где је он био осликан, то је наравно био лажан новац.

ДОДИК: Мене нема на томе.

ДОДИК: Добро, ај мало смо се шалили. Углавном, хвала Вама и драго ми је што можемо причати на овај начин. Република Српска је спремна да разговара са Немачком по свим питањима. Без обзира што сматрамо да нисте коректни око ових ствари спремни смо да наставимо даље. Што се тиче Берлинског процеса, који Вас највише интересује, проценићемо и видети да ли ми желимо да будемо унутра. Што се тиче БиХ, ми подржавамо БиХ у складу са Уставом БиХ, како пише тамо. Не подржавамо антиуставну БиХ, него искључиво како тамо пише. Та БиХ, уставна, није предмет наших размишљања о одласку, а ова Ваша јесте. И ово за Шмита сам озбиљно мислио, а верујем и Ви. Хвала Вам. Надам се да Вам се свидела моја ракија па ћу Вам и овај пут поклонити.

САРАЦИН: Ваша ракија је заиста пуно боља него Ваша политика.

ДОДИК: Када би довољно попили те ракије онда би схватили да сам у праву. Можете почети одмах.

САРАЦИН: Када бисте имали толико процента на изборима, колико има алкохола…

ДОДИК: Близу сам ја, само колико видим Ваши падају.

САРАЦИН: 14,9 одсто јер један посланик више би био Сарацин. Да, када сам разговарао са Аналеном Бербок онда је она само рекла, био је још један колега који је рекао, ми смо тачно одлучили да добијемо 14,9% гласова да она не би могла бити премијер, односно канцелар, него да она буде…и она је одличан министар вањских послова. С тиме да ти не можеш постати посланик унутра…

ДОДИК: А онда Вас је послала мени овде, јел?

САРАЦИН: Да, да, да, она је вероватно рекла да ће Додик сада бити кажњен зато што није добила довољно гласова. Господине председниче, пуно хвала на разговору. Не разговору у садржини, него у форми. Полазим од тога да ћемо се поново видети једног дана на неком месту.

ДОДИК: Кад год Ви изаберете, ја Вас нећу молити за састанак, али ће ми бити увек драго. Кад сте у региону и ако мислите… ја сам ту увек спреман. А за почетак, почните мало да мењате став о нама.

Адвокатска канцеларија Радић: Пошто његову кандидатуру није одобрио СБ УН, Кристијан Шмит не ужива заштиту по Бечкој конвенцији

Обустава кредита искључиво политичка одлука

ДОДИК: Драго ми је да вас поново видим. Али заиста. Овај, верујем да је пут довде био занимљив, у међувремену смо имали низ активности. Ценимо да је најважнија она прича везана за обавештење око ваше одлуке Владе да обустави средства Републици Српској и ја вас молим да то реализујете. И да пошто смо ми у могућности да решимо неке алтернативне могућности да не стоје пројекти. И рећи ћу оно што сам и рекао, да то није коректно, није фер. Да је то погрешна ваша одлука, као и многи закључци о нама овде.

Ми смо апсолутно озбиљна структура и савршено знамо шта радимо. Та ваша оптужба о сецесији апсолутно не стоји, јер никада нисмо конкретно на том плану урадили. И то обично тако иде кад немате ништа озбиљно онда узмете тривијалне разлоге па онда кажњавате неког. Дакле, што се тога тиче апсолутно мислим да је било превише политичке галаме што је ваш циљ био да нам овде нанесете политичку штету. А ја вас сад молим да утичете на ваше факторе да се повуку из уговора да можемо ићи даље.

Друго питање је било везано за овај развој око питања везано за Берлински процес. Ми смо раније разговарали на ову тему. Оно што Република Српска може да да сагласност за два пројекта из Берлинског процеса, и ничим није укључена у питање разговора између Приштине и Београда, као што знате. И оно што је нас определило везано за трећи закон је стално негативно конотирање Републике Српске од стране Приштине. И наравно да ми преко тога нисмо могли да пређемо. И сада смо спремни да пустимо у процедуру та два закона. Ми смо хтели да то убрзамо, међутим, из познатих вама разлога које нећу да помињем, у Председништву су неки инсистирали на комплету тако да то није могло проћи па се процедура враћа, али можете рачунати на та два закона.

Ако могу нешто пријатељски да Вам саветујем, а ви то схватите како хоћете, повуците Шмита из БиХ. Он није именован у складу са Резолуцијом Савета безбедности. Нити је именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Ми мислимо да Ви стојите иза тога. Шта он ради овде? И да је то у том поглед за нас то неприхватљиво. Да се неизабрани странац понаша на тај начин овде. Овде Вам је Анекс 10 Дејтонског споразума па кад будете имали прилику, прочитајте. Верујем да је потребно да мало освежимо нека знања. И ми имамо озбиљан проблем с њим. И не можемо да прихватимо његово деловање. Народна скупштина је одбацила све његове интервенције и он овде није добродошао. Тако да његов долазак овде само може изазвати додатне проблеме.

Одустаните од приче везано за имовину, то је наша имовина. Нигде ни у једном документу нема упориште за то да се бавите питањем имовине. И ми имамо ту јасан став. То није за нас питање које ће доћи на сто. То су најважније ствари које сам имао да вам кажем. Видим да сте имали доста активности у Сарајеву, па ме интересују поруке које сте рекли да ћете ми послати. Изволите.

САРАЦИН: Мислим да је то једно питање поштовања да ми у вези са мерама које смо донели можемо и лично сада овде да разговарамо. Мислим да је управо битно да се саговорници гледају у очи, без обзира на то ако постоје различита стајалишта. Многе теме које сте ви тренутно потакли, ми наравно, на њих гледамо потпуно другачије. И о томе ћу сада да нешто кажем, односно о ова четири пројекта. Одлука о сукцесивном окончању стоји. То значи да се за овај Хруд и овај водовод у Градишкој, има још времена да се нешто може одрадити. Али једноставно, лопта је сада на вашој страни, ваша процена активности које ви наводите у смислу вођења политике  и које нама стоје на располагању.

Развојна сарадња која се односи на социјална давања и на хуманитарне помоћи ми ћемо и даље подржати. Једноставно то су мере које се не односе на људе који овде живе, такође то не значи да ми не желимо да подржимо пројекте од стратешког значаја везано за ризик за немачке пореске платише везано за отплату касније ових потраживања. Сукцесивно окончање значи да се може и беспрекорно имплементирати. Први пројекат треба да буде окончан маја 2024. а други децембру 2024. године.

Везано за Кристијана Шмита, чули смо најновије изјаве везано за њега. Морам вам рећи да одлучно и сигурно стојимо иза високог представника, односно да он у свом мандату има слободу деловања и да га ми у том смислу и подржавамо. Ја сам и чврстог убеђења уколико ћете ви овај став одбацити, то се може очекивати, да не може довести ни до чега. Не разумијем шта је ваша тактичка, односно стратешка намјера која стоји иза тога свега. Али можда господин предсједник то мени може појаснити и помоћи. Мислим да је потпуно јасно да једна таква ескалација ником није од помоћи. Но јасно је да ћемо ми у складу са тим и дјеловати.

Што се тиче Берлинског процеса, ситуација мало другачије изгледа. Што се тиче Берлинског процеса, јасно да постоје велика размимоилажења и разлика преговарача, и свих који су добили пакет тога свега што се треба имплементирати и то је већ нешто што јако дуго траје и дубоко је укорењено, али мислим да се ипак треба радити да се то коначно помери са мртве тачке. Поготово са аспекта те регионалне сарадње, и поготово с обзиром на ту тешку ситуацију, то је веома битно и за Републику Српску. Дакле, то је понуда, прилика за све актере у региону. Ради се о конкретним мерама које ће довести до побољшања животног стандарда свих људи. Значи ипак да се ради на имплементацији овога, без да на то утиче овај став који постоји у вези са статусом ‘Косова’.

Ја знам да су изјаве „косовске владе“ везано и за оснивање Заједнице српских општина и све што оне личности говоре да није добродошло у Републици Српској. У неком мањем оквиру би рекао да ја то наравно потпуно разумем, али овде нећу да кажем само. Међутим о томе се не ради. Ради се о томе да грађани Републике Српске могу безвизно да отпутују, рецимо до Дечана. Наравно да је то све повезано и за европски пут у европске интеграције, односно стварање једнога регионалног заједничког тржишта и то је повезано са свим и са једне стране ради се о пакту, економском расту и зато ми је стало до тога да БиХ активно учествује о имплементацији овог пројекта, да оснује комисије односно именује чланове комисије да они рад на имплементацији.

Знам да је то ваша политичка одлука и да то свакако није одлука која се подразумева за вас и да политички односи између „Косова“ и Србије једноставно је тај политички, напетости, ту одлуку, једноставно се повећало. Искрено и лично желим да кажем да сам одлучио да поготово везано за ту веома напету ситуацију, која постоји у Митровици, да нешто покрене укључујући да се ескалација избегне. Разговарам са многим људима у Митровици, поготово на северу Митровице и када разговарам са тим људима који додуше нису политички на тој вашој страни, међутим ипак они ми изражавају шта осећају, чега се боје и све оно како се осећају.

Моја је идеја да 16. октобра свих шест држава Балкана дођу на самит зван „Балкан – Берлин“ и желимо тиме ставити дознања да упркос опасној ситуацији и тих спорних питања, да се води ипак дијалог, без обзира на ескалацију и да ће се и даље водити, а битно је да читав регион, што се тиче бизниса заједно уђе у Европску унију. Дакле било би потпуно лепо ако бисте дали своју подршку да се подрже сва три та пакета која треба усвојити. Црна Гора је то већ урадила, она ће радити тренутно и на ратификацији. Била би штета да БиХ једина остане изван тог процеса. Ја не могу да говорим у име Европске комисије, Комисије Европске уније, него једноставно да учешће на том балканском процесу и имплементација регионалне економске сарадње једноставно може бити један инпут за приближавању Европској унији. Мислим да би то било довољно за сада.

ДОДИК: Хвала! Добро, ви сте нама сада потврдили да ваша одлука о обустављању кредита искључиво политичке природе и заснована на политичкој процени како се овде ради о непослушним момцима који би требали бити кажњени са ваше стране. И ми то разумемо. Наравно да ми мислимо да је то арогантно са ваше стране и потпуно нетачно, али ћу вам једну ствар рећи, ми не желимо више сарадњу са вама на овим пројектима. А веома добро ћемо размислити да ли ћемо икада више ући у сарадњу на било ком пројекту, комерцијалном или неком другом са вама. И ми нисмо друштво социјалне помоћи, у статусу социјалне помоћи.

Не треба нама ваша социјална помоћ, ништа нам не треба од вас. Према томе ја бих вас замолио да одмах укинете, раскинемо ове уговоре и да ми можемо ићи даље око овога. И немојте нас условљавати, а прије тога немојте нас потцењивати. Питали сте ме за Шмита, шта је тактичка, стратешка позадина. Ништа! Шта вам вреди објашњавати, а шта ја вама да кажем. Ја кажем човек није именован у складу са Анексом 10 како је предвиђено, ви то игноришете. Ви сте јака земља па можете да радите са нама малима шта хоћете. Је ли то?! Ми вашу политику доживљавамо као антисрпску политику. То нама ништа не помаже, али и могу о томе да говорим и уназад и унапред.

Милорад Додик: Немци су нас побили у прошлом веку – неће нас сада на други начин побити

Господине, ви сте нама послали човека који није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Тај човек се није показао добронамерним, али је демаскирао вас. Ви стојите иза човека који је ушао неовлаштено овде у ову земљу, да би доносио законе и да би уређивао својим мерама ову земљу. Наравно да то не може. А ви кажете да подржавате то и хоћете да ми причате о владавини права и разним стварима које су као, ‘ево ми ништа не разумемо, само ви разумете, ми ништа не схватамо’. Наравно да иза вас стоји моћна држава, то је тачно, али то још увек не значи да са нама можете да радите шта мислите да хоћете. Интервенисали ви или не интервенисали у случају Шмита, ја вам препоручујем да му кажете да не долази овамо, онда ни ви нећете морати интервенисати.

Ако баш хоћете да пробате, интервенишите, пробајте. Не говорим то ја сам и не кријем се ја ни иза кога. Не можете ви нама доћи овде довести човека и рећи, ‘овај овде ће сада вама уређивати живот, ваше снове и остале ствари’, и сматрати да ми то требамо да прихватимо. И онда ме питате шта је тактички, шта је стратешки, па ето то да спречим да будем понижен. Да ваше добре жеља за нас не прихватамо, имамо ми наше жеље. Ми живимо овде. Ви ћете једног дана престати да будете изасланик и ја председник, али ви имате свој политички мандат а ја имам свој животни мандат овде. Ми ћемо данас сутра разрадити услове и начине како ћемо деловати уколико се неовлаштено појави Шмит. И немојте сумњати у наше намере да то нећемо урадити.

Тако да одмах можете припремити интервенцију. Што се тиче овог Берлинског процеса, шта би рецимо Република Српска добила када би рекли, добро ево пустићемо личне карте – ништа. Ви кажете могли би да идемо на Косово и Метохију, прије тога сте избегли да кажете како је могуће да ви подржавате да „Косово“ се може издвојити из Србије, а нас овде оптужујете за сецесију. Рекосте ви то. Наравно, велика држава коју ја ценим. Цени и овај народ вашу земљу. Али ваша политика је погрешна. Али ми ћемо остати и даље и ценићемо вашу земљу у нади да ће ваша политика престати.

Дакле, Берлински процес је нешто што ми видимо у оквиру теме о Отвореном Балкану. Наравно да сте ви утицали на бошњачку страну, која с вама сарађује да ову тему Отворени Балкан ставе са стране. Нисмо ми против тога, против Берлинског процеса, али ћемо видети сада шта је то што се припрема да то радимо. Гледаћемо нашу корист у томе. Не оно што ћете ви мени рећи да је корисно, него што ми оценимо да је нама корисно.

САРАЦИН: Али Дечани су јако лепи.

ДОДИК: Молим?

САРАЦИН: Јесте били тамо?

ДОДИК: Да, наравно. Далеко више него ви. А ви сад хоћете да ставите да је то национално благо Шиптара је ли? Али кад сте ме већ вратили на то, у тренутку када је ваш шеф или министар одбране, је л’ изашао пред ваш парламент веома жестоко нападао Србе из Србије, говорио ево управо на стадиону у Приштини се прави логор, Срби су направили логор, Срби убијају Албанце. На тој лажи је издејствовао одлуку и парламент. У истом тренутку у Приштини на стадиону се спуштају ваши хеликоптери. Нема никаквих логора, господине. Престаните више на тим стереотипима ви нама креирати овде политику. То је лаж. И шта сте – нисте ништа урадили.

Милорад Додик: Немачки модел за проблем Косова и Метохије само је још једна подвала – ми се питамо

Наставили сте да гурате „Косово“ као независну државу. Кад ми кажемо да би било фер да размислите о Републици Српској ви онда кажете да то не може. Али разумео сам ја вас прошли пут када сте рекли да је ваша улога да што дуже спречите да ми изађемо из Републике Српске, из БиХ пардон. Што се тиче европских интеграција, океј ми нисмо против тога. Ми смо зато да се поштује европско насљеђе у правном и да се ми примимо у ЕУ ако је то могуће. Али признајем да наш ентузијазам није исти као пре извесног времена. Али тај ентузијазам није више ни за…

Наслушао сам се много тих термина, процеса и тако. Али ћу вам једну ствар рећи занимљиву коју сам чуо од људи из Брисела. Када би сада применили критеријуме које ви примењујете за чланство према нама, 15 земаља чланица ЕУ не би испунило те критеријуме. То је процес у вашим рукама, не у нашим. Једнако тако мислим да та прича о пројектима, подршци све је мање тачна зато што сав новац који имате сте употребили за подршку Украјини, тако да наравно да ћете сада наћи начина да избегнете те обавезе. Али, у сваком случају само да вам кажем да смо ми, то ми мислимо.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 16. 9. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. dodo srbine.

  svaka ti je izgovorena na ovom i drugim mestima na mestu 100%.

  nemac je nemac.

  1908
  1914
  1941
  1991
  1995
  1999
  2003
  2006
  2008

  i dan danas
  2023

  i dalje pa nadalje i tako stalno i non-stop.

  dodo srbine.

  republika srpska neće pevati pesmu:

  danke deutschland.

  dodo srbine.

  republika srpska peva pesmu:

  ala je lep ovaj srpski svet.

  dodo srbine.

  onaj ko peva s’ tobom zlo ne misli.

  dodo srbine.

  oni koji ne pevaju s’ tobom misle zlo
  republici srpskoj.

  dodo srbine.

  povedi kolo i zapevaj što glasnije.

  vreme je.

  pesma nas je održala.

  1908
  1914
  1941
  1991
  1995
  1999
  2003
  2006
  2008.

  pesma glasna i jasna.
  pesma iz sveg srca i grla.
  pesma nad pesmama.

  ala je lep ovaj srpski svet.

  ovde srpski potok
  ovde srpski cvet.

  ala je lep ovaj srpski svet.

  živela republika srpska.

  na vjeke vjekova.

  dodo srbine.

  povedi kolo i zapjevaj već jednom.

  ja sam srbin.

  volim da pevam.

  volim da svi čuju moju srpsku pesmu.

  naročito susjedi i komšije.

  kako bliže tako i dalje.

  a bogami i oni preko bare.

  13
 2. Е тако се то ради…а не ко жваљави бескичмењак

  10

Оставите коментар