Адвокатска канцеларија Радић: Пошто његову кандидатуру није одобрио СБ УН, Кристијан Шмит не ужива заштиту по Бечкој конвенцији

Да ли је Специјални изасланик Сарацин дошао pro forma код Председника Додика са ставом о подршци Шмиту, или су тај став Специјални изасланик и Влада СР Немачке заузели после тог састанка?

Специјални изасланик Владе Немачке Мануел Сарацин и председник Српске Милорад Додик приликом састанка у Бањалуци 7. септембра 2023. (Фото: Твитер налог М. Додика)

Дописом од 22. 08. 2023. предложили смо Бундескабинету да опозове одлуку о кандидовању Кристијана Шмита за Високог представника УН и Босни и Херцеговини. Као разлоге за такав предлог навели смо: да његова кандидатура није добила сагласност СБ УН, да неовлашћено доноси законе са обавезујућим дејством, па чак и законе којима предвиђа казне затвора до 5 година за прекршиоце његових закона, да су ти закони супротни Дејтонском споразуму и да се на тај начин ствара правни хаос у Босни и Херцеговини.

С обзиром да кандидатура Кристијана Шмита за Високог представника УН у БиХ није добила сагласност СБ УН, он из тих разлога не ужива заштиту по Бечкој конвенцији.

Допис Адвокатске канцеларије Радић Влади СР Немачке од 8. септембра 2023. на српском и немачком језику (Извор: АК Радић)

Како се ради о лако проверљивим разлозима, очекивали смо да ће Бундескабинет проверити те наводе и предузети потребне мере. У међувремену, обрадовала нас је најава да ће Специјални изасланика Владе СР Немачке Мануел Сарацин посетити Републику Српску и бити у могућности да провери наше наводе.

Нажалост, одмах након јучерашњег састанка с Председником Додиком, Мануел Сарацин је објавио „Изјаву за штампу“ на меморандуму немачког Министарства спољних послова, у којој наводи: „Ја и цела Влада СР Немачке желимо да Босна и Херецговина постане чланица Европске уније. (…) Ми одлучно подржавамо Високог представника Кристијана Шмита.

Из наведеног саопштења нисмо успели да сазнамо: да ли је Специјални изасланик дошао pro forma код Председника Додика с наведеним ставом, или су тај став Специјални изасланик и Влада СР Немачке заузели после тог састанка.

Иначе, наведена подршка кандидату Шмиту није правно релевантна без сагласности СБ УН.

Адвокатска канцеларија РадићCategories: Разномислије

Tags: , , ,

Оставите коментар