Свих пет сталних чланица Савета безбедности УН осудиле акције Приштине

Америка, Француска, Кина, Велика Британија и Русија изразиле су недвосмислену осуду акција Приштине, указао спољнополитички саветник премијерке Србије Никола Стојановић

Заседање Савета безбедности УН (Фото: Шанон Степлтон)

Свих пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација – Америка, Француска, Кина, Велика Британија и Русија – изразиле су недвосмислену осуду агресивних и дестабилизујућих акција Приштине, што је изузетан преокрет догађаја, указао је спољнополитички саветник премијерке Србије Никола Стојановић.

Стојановић је на Твитеру навео да је то консензус без преседана на глобалној политичкој сцени, преноси Спутњик.

„То служи као најнепогрешивији показатељ да политика коју је водио Аљбин Курти и његова администрација не само да је штетна по стабилност, већ је и сама по себи мањкава, дубоко дискриминаторна и супротна свакој идеји о мирном суживоту албанске и српске заједнице“, додао је Стојановић.

(Политика, 31. 5. 2023)

Стјуарт Пич: Најновији догађаји нанели штету међународном имиџу тзв. Косова

Велика Британија стајала уз Косово и у добрим, и у лошим временима, и да ће то наставити да чини, али да ће једностране акције то само много отежати, рекао енглески изасланик за Западни Балкан 

ПРИШТИНА – Изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич саопштио је после састанака које је данас имао са представницима привремених приштинских институција, да је одлука о насилном уласку градоначелника у зграде општина на северу Косова и Метохије имала тешке последице и да није била мудра.

Амбасада Велике Британије у Приштини навела је на Твитеру да је Пич данас у Приштини разговарао са премијером Албином Куртијем, заменицом премијера Доником Гервалом, министром одбране Армендом Мехајем, као и амбасадором Сједињених Државо Џефријем Ховенијером.

„На састанцима са представницима владе пренео сам јасну поруку – акција косовске владе да наметну градоначелнике у зграде општина на северу силом није била мудра и имала је тешке последице. Сада је тренутак да све стране деескалирају ситуацију”, навео је Пич.

Он је додао да пажљиво прати развој догађаја као и да разговара са партнерима у Вашингтону, Бриселу и шире.

„Ти разговори су ми дали до знања да су најновији догађаји нанели штету међународном имиџу Косова”, навео је Пич.

Додао је да је Велика Британија „стајала уз Косово и у добрим, и у лошим временима, и да ће то наставити да чини, али да ће једностране акције то само много отежати”, преноси Танјуг.

(Политика, 31. 5. 2023)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. a kfor tukao narod

  2. Ово не мирише на добро, да су Велика Британија и Француска “стале” на србску страну.

    11

Оставите коментар