Фанарски патријарх уценио игумана Лавре: Прелазак на страну расколника, па ослобођење

Митрополит Павле на суду изјавио да га је позвао цариградски патријарх и предложио да ако он и монаси Лавре пређу у ПЦУ под потчињеност митрополиту Епифанију, све оптужбе против њега биће повучене

Митрополит Павле чека судску одлуку, 1. април 2023. године, Кијев, Украјина (Фото: Tanjug/АП/Мстислав Ченов)

Игуман Кијевско-печерске лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Павле, који се налази у кућном притвору, изјавио је да му је цариградски патријарх Вартоломеј понудио укидање свих оптужби у замену за прелазак у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ), пише лист Страна.

„Игуман Кијевско-печерске лавре је током судског саслушања за продужење притвора изјавио да га је позвао цариградски патријарх и предложио да ако Павле и монаси Лавре пређу у ПЦУ под директну потчињеност митрополиту Епифанију, онда ће све оптужбе против њега бити повучене“, наводи се у листу.

Претходно је, упркос лошем здравственом стању због дијабетеса, суд у Кијеву продужио митрополиту Павлу притвор на 60 дана.

Адвокат митрополита сматра да је овај поступак незаконит због чега ће уложити жалбу.

Међутим, шансе за ослобађање митрополита су минималне, јер су овакви прогони већ распрострањени и очигледно је да украјинска правда очигледно није на страни бранилаца православља, пише Ридовка.

Фанарски патријарх Вартоломеј у парламенту Литваније: Руска црква дели одговорност са руским руководством за злочине у Украјини

Митрополит Павле је у обавези да носи електронску наногвицу и да борави далеко од манастира. Смештен је у селу Воронков у Кијевској области, 42 километра од манастира.

Суд је одбио захтеве митрополита да га остави у манастиру а није пристао ни да му дозволи да иде на богослужења у Кијевско-печерску лавру.

Кијевски суд је намеснику Лавре митрополиту Павлу 1. априла одредио кућни притвор на два месеца, и забранио му комуникацију са верницима. Митрополит је оптужен за изазивање међурелигијске мржње због критике расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) и подршке деловању Руске Федерације у Украјини.

Управа резервата Кијевско-печерске лавре је 10. марта објавила раскид закупа на неодређено време објеката канонске УПЦ и наредила монасима да напусте територију пре 29. марта. Игуман Лавре, митрополит Павле, назвао је ове радње „незаконитим и нагласио да братија одбија да напусти манастир“.

Марјан Алексић: Борба за вековни бедем православља – Кијево-печерску лавру

Митрополит је тада нагласио да око „Лавре не може да буде компромиса и да ће братија остати до краја“.

Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре је немогућ једнострано и за то потребна је одлука суда. Такође, поднета је тужба Привредном суду Кијева о недопустивости раскида уговора о закупу.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 29. 5. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Ово је просто невероватно! Све изгледа да је тако направљено да је издајнике под мантијом немогуће скинути!
    Смеју безгранично да издају и још уз то да се безобразно опходе према онима ако нешто примећују, у стилу: “Како смеш против Цркве?!” Међутим Црква нису само они како се представљају, Црква смо СВИ!

    Сходно томе ОБАВЕЗА нам је како стоји у Јеванђљењу да разобличавамо лажи, ма од кога долазиле!
    За безграничну утеху нам је у свако време нашег постојања, Христос не издаје!

    14

Оставите коментар