Немачка: Тужбе због могућих оштећења вакцинама против ковида

У Немачкој поднесено 185 грађанских тужби против произвођача вакцина против короне, попут Бионтека. Подносиоци тужби тврде да су оштећени вакцинацијом. Ускоро почиње први судски процес

Извор: Дојче веле

Према подацима адвоката, широм Немачке је поднесено најмање 185 грађанских тужби због наводне штете узроковане вакцинацијом против корона вируса.

Две адвокатске канцеларије у Диселдорфу и Визбадену, према њиховим изјавама, заступају 135, односно 50 тих предмета. Тужбе су поднесене против четири главна произвођача вакцина против корона вируса: Бионтека (BioNTech), Модерне, Астра Зенеке (AstraZeneca) и Џонсон&Џонсон (Johnson & Johnson).

Председник Удружења педијатара Србије: Због затуцаности људи у Србији мало деце вакцинисано

Кључна је веза између вакцинације и оштећења

Свака случај мора да обрађује појединачно или ће уследити нагодба.

У свим тим тужбама је кључно питање узрочно-последичне везе: постоји ли веза између вакцинације и штете? Према мишљењу правника и медицинара, о овом питању ће на крају одлучити вештаци.

Нови Зеланд: Пријављен први смртни случај повезан са примањем Фајзерове вакцине

Диселдорфски адвокат Тобијас Улбрих очекује „битку судских вештака“ – ако судови одмах на почетку не донесу „пресуду која ће застрашити“ подносиоце тужби, рекао је он новинској агенцији ДПА.

Ускоро прво суђење

Прво суђење би вероватно требало да почне 28. априла у Окружном суду у Франкфурту. На оптуженичкој клупи ће се наћи произвођач вакцина Бионтек из Мајнца.

Приход Бионтека од вакцина у другом тромесечју 2021. сто пута већи него у истом периоду 2020.

Тужитељка је жена која тврди да је претрпела оштећење срца као последицу вакцинације против ковида-19. Жена, која се, према речима њеног адвоката, и сама бави медицинском професијом, жели да остане анонимна.

Бионтек: Пажљиво проверити сваки случај

Из Бионтека наглашавају да „до сада ни у једном од случајева које су испитали није доказана узрочна веза између описаних здравствених оштећења и вакцинације њиховом вакцином Коминарти“.

„Своју одговорност као произвођача вакцина схватамо веома озбиљно“, рекла је портпаролка ове фирме. Пажљиво се испитује сваки случај у којем су поднесене тужбе против те компаније, предуслов је, међутим, да адвокати доставе довољно докумената.

Од 244.807 случајева нежељених ефеката на Фајзер вакцину 4.198 са смртним исходом

„Када процењујемо случај, да бисмо оценили постоји ли узрочно-последична веза или не, можемо да се ослонимо искључиво на медицинске чињенице. Нажалост, управо тога веома често нема.“

Одговорност сноси онај ко је направио грешку

За вакцине против корона вируса принципијелно важе иста правила о одговорности као и за друге лекове, према немачком Закону о лековима или Закону о одговорности за производе.

Немачка препоручила бустер дозу вакцине за децу од 12 до 17 година

Произвођач се може сматрати одговорним ако постоји грешка у самом производу. Али, ако је на пример дошло до грешке у давању лека, онда је одговорна особа која је вршила вакцинацију.

Много упита – мало тужби

Адвокатска канцеларија из Диселдорфа, како је наведено, имала је око 3.000 упита, који су резултирали са 810 мандата, а од тога је њих 135 резултирало тужбама.

Из адвокатске канцеларије из Визбадена кажу да су имали 850 мандата и 50 тужби. И ова адвокатска канцеларија је одбацила стотине случајева, оценивши да немају шансе на суду.

Шеф произвођача вакцине Бионтека се није вакцинисао

Према мишљењу стручњака из ове области, ове две адвокатске канцеларије заступају већину оних који су спремни да поднесу тужбу.

Опрема: Стање ствари

(Tagesschau.de/dpa/Дојче веле, 11. 4. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Građani Srbije treba da tuže ceo Krizni štab za teror nad narodom i strašne posledice zatvaranja i vakcina.

    4
    1
  2. bravo, tužiti i ceo naš kš

Оставите коментар