Приход Бионтека од вакцина у другом тромесечју 2021. сто пута већи него у истом периоду 2020.

„Бионтек“ процењује да ће у финансијској 2021. години, након испоруке тренутно уговорене 2,2 милијарде доза вакцина, њихов приход износити 15,9 милијарди евра

Фајзер-Бионтек вакцина против ковида-19 (Фото: Ројтерс)

Немачка биотехнолошка компанија „Бионтек“ објавила је да јој је приход више него устостручен у другом тромесечју ове године захваљујући продаји вакцине против вируса корона, уз прогнозу да ће у целој години достићи 15,9 милијарди евра.

У другом тромесечју приход немачке компаније која је развила вакцину у сарадњи с америчким „Фајзером“ скочио је на 5,31 милијарди евра. У истом прошлогодишњем периоду износио је 41,7 милиона евра.

Нето добит износила је у периоду од априла до јуна 2,79 милијарди евра. Друго тромесечје прошле године компанија је закључила с губитком од 88,3 милиона евра.

Наводе да су заједно с „Фајзером“ до 21. јула ове године испоручили више од милијарду доза вакцина у више од 100 земаља и територија широм света и потписали уговоре о испоруци приближно 2,2 милијарде доза, преноси Хина.

Шеф произвођача вакцине Бионтека се није вакцинисао

У тој компанији очекују да ће до краја ове године њихов годишњи капацитет за производњу вакцина достићи три милијарде доза, а у 2022. требало би да буде проширен на четири милијарде доза.

„Бионтек“ процењује да ће у финансијској 2021. години, након испоруке тренутно уговорене 2,2 милијарде доза вакцина, њихов приход износити 15,9 милијарди евра.

„Фајзер“ је крајем прошлог месеца подигао процену свог удела у овогодишњем приходу од продаје цепива на 33,5 милијарде долара.

Волстрит џорнал: Како је Фајзер направио вакцину у рекордном року

У компанији истичу и да се спроводе додатна клиничка испитивања како би добили дозволе за вакцину у још ширем кругу земаља и у додатним групама становништва, као што су деца у доби од шест месеци до 11 година и здраве труднице.

Такође, додају и да, „иако трећа доза има потенцијал да сачува највиши ниво ефикасне заштите од свих варијанти вируса“, укључујући делту, развијају и планирају да клинички тестирају побољшану верзију вакцине која циља на протеин шиљка. Клиничко испитивање треба да почне до краја месеца, уколико буду одобрене све потребне дозволе, наводи се у саопштењу компаније.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар