Бранко Павловић: Положај Србије се погоршава и држи на томе да ни анекс Споразума није потписан ни парафиран

На делу је поступно привикавање јавности Србије да су Споразум и Анекс нешто прихватљиво, а реч је о сасвим неприхватљивим предлозима чија се примена уопште неће моћи значајније одложити питањем ЗСО

Бранко Павловић (Фото: Медија центар Београд)

Адвокат Бранко Павловић сачинио је анализу предлога Анекса Споразума за решавање статуса тзв. Косова.

Ставови из Анекса су болдовани.

– Косово и Србија се у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса и испунити све обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса, експедитивно и у доброј вери.

Ова одредба је директна противмера тактици коју примењује Србија. Пошто су на Западу схватили да ми очекујемо да се Албанци упетљају у својим политичким односима око успостављања ЗСО, па да тек када се прескочи та лествица доведемо у питање сам Споразум, они у овом тексту инсистирају на формулацији која искључује могућност да се било која одредба Споразума накнадно доведе у питање.

Александар Вучић: Србија се никада није служила триковима, примениће оно што је у Охриду рекла да ће да уради

Сада се положај Србије погоршава и држи се само на једној чињеници, а то је да ни Анекс није потписан ни парафиран.

Србија мора да предузме своје кораке на нову тактику Запада, у основи САД чије потезе оперативно спроводи ЕУ, тако што ће се изјаснити о сваком члану предлога Споразума (у даљем тексту овај предлог означавам као Споразум), изузев чл. 9. и 11.

Конкретно: да ли су за Србију прихватљиви тако како су у Споразуму формулисани, па појединачно чл.1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. и 10 и зашто нису прихватљиви.

Свако одлагање изношења детаљног става Србије носи већи ризик од онога који је постојао пре 18. марта и разговора у Охриду.

Подсећам да у тим члановима постоји 14 (четрнаест) одредби које су апсолутно неприхватљиве и штетне по темељне националне интересе Србије и Срба.

– Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије Европској унији. Стране прихватају да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог Анекса започети процес измене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако ће одражавати нове обавезе Косова које произлазе из Споразума и овог Анекса.

Формулација у првом ставу да се „прима к знању“ што је за Србију статусно неутрално,   одмах је у другом замењена формулацијом „стране прихватају“, што је штетно пристајање Србије да се нешто мења у договореним условима за приступање ЕУ у поглављу 35.

Аљбин Курти: Косову отворен пут за чланство у Савету Европе и Европској унији

Такве измене нису могуће без сагласности Србије и погрешно је давати пристанак у том правцу.

Србија треба да се изричито изјасни да је овај став Анекса за њу неприхватљив.

Ово нарочито имајући у виду основни став да се договорено око ЗСО има само применити тако како је раније уговорено. Како је ранији договор био у оквиру постојећих одредби поглавља 35, то за Србију нема разлога да се то поглавље мења.

Оно се по овом Анексу може мењати само на штету Србије.

 – Стране су сагласне да хитно усвоје Декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.

Добра одредба.

– Ради примене члана 7. Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредство ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ.

Ова формулација не значи да ће се ЗСО формирати на основу раније постигнутих споразума. Јасно се каже да се о овоме „покрећу преговори“, а само се концептуално даје оквир будућег садржаја „у складу са… претходним споразумима“.

Габријел Ескобар: Србија и Косово постигли правно обавезујући договор, фокусирање на потпис непотребно

Тиме се отвара велико поље за различита тумачења.

Тврдња да је у Охриду прихваћен став Србије није, дакле, тачна, али јесте тачно да је сада ова формулација ближе позицији Србије у погледу ЗСО него што је то било раније.

– Стране су сагласне да у року од 30 дана формирају Заједнички одбор за праћење, којим ће председавати ЕУ. Спровођење свих одредби биће обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за надзор.

Техничка одредба која служи убрзању процеса.

– Ради примене члана 9. Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би био обезбеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуирана пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене.

Јасно је речено да за Србију нема никаквих пара од ЕУ у складу са чл. 9. Споразума, ако не призна да је тзв. Косово држава у истом капацитету као и Србија.

Ова формулација је погоршање одредбе 9. из предлога Споразума.

– Косово и Србија се слажу да ће сви чланови Споразума бити примењивани независно један од другог.

Ова формулација искључује могућност да Србија одбија рад на неком елементу спровођења Анекса или Споразума зато што тзв. Косово није реализовало нешто друго. Опет је то резултат прочитане тактике Србије од стране Запада да ми очекујемо да ће све „стајати“ док се не реши питање ЗСО. Ова одредба служи томе да Србија буде под притиском и ако није решено питање ЗСО.

Kurti traži da međunarodni posrednici osude Srbiju zbog izjava da neće implementirati ceo sporazum

Одредба је лоше преговарана у ужем смислу, наиме – ако једна одредба може да се примењује независно од било које друге, онда у наставку мора бити предвиђено да Србија задржава право да одустане од свега ако договорено не буде спроведено у целини.

По принципу да ништа није договорено док све није договорено (и спроведено).

Редослед ставова овог Анекса не прејудицира редослед њиховог спровођења.

Појачава се штетан смисао претходне одредбе по интересе Србије.

Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана.

Доследно спроведена тактика блокирања тактике Србије „прво ЗСО па све остало тек може да се коначно договора“.

– Сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијаће се у оквиру дијалога под окриљем ЕУ.

Штетна одредба за интересе Србије, зато што је дијалог под окриљем УН, а само уступљен ЕУ, али са коначним судом СБ УН. Овако се ЕУ дају овлашћења независно од УН и резолуције 1244.

Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне последице на процесе њиховог приступања Европској унији и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ.

Као и претходне, и ова одредба је веома опасна за Србију зато што потпуно одваја уступке на које је Србија евентуално спремна од уступака на које је евентуално спремно тзв. Косово. То може довести до тога да се од Србије захтева све одмах, а од тзв. Косова да притисак буде сасвим другачији.

Кристофер Хил, НАТО и председник Албаније поздравили договор у Охриду

Опет се Србија сагласила са тиме да јој се уводе санкције по одмерењу Брисела у вези статуса КиМ независно од свих других критеријума.

Другим речима, овом одредбом питање тзв. Косово постаје једини одлучујући критеријум у односима Србије и ЕУ, све док Србија не прихвати државност тзв. Косова у истом капацитету који важи за међународно признату државу Србију.

Укупно, утисак је да је на делу поступно привикавање јавности Србије да су Споразум и Анекс нешто прихватљиво, а реч је о сасвим неприхватљивим предлозима чија се примена уопште неће моћи значајније одложити питањем ЗСО.

Време је за јасне ставове.

Техника „скривалице“ је прочитана и Србија мора да изађе са недвосмисленим ставовима у одбрану своје државности, а то значи са одлучним супротстављањем било ком облику државности тзв. Косова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 21. 3. 2022)


ИСПРАВКА: Техничком грешком прва верзија није садржавала пасусе од Одредба је лоше преговарана у ужем смислу, наиме – ако једна одредба може да се примењује независно од било које друге…“ до „… а од тзв. Косова да притисак буде сасвим другачији“, а имала је неке поновљене пасусе (исправљено 22. 3. 2023. у 10:07).Categories: Преносимо

Tags: , ,

19 replies

 1. „…Сада се положај Србије погоршава и држи се само на једној чињеници, а то је да ни Анекс није потписан ни парафиран…“

  Ovoga sto se tice, Cvorovic je lepo objansio pozivajuci se na Becku konvenciju da potpis uopste i nije potreban, nego da se usmena saglasnost racuna kao i potpis!

  „…Србија мора да предузме своје кораке на нову тактику Запада, у основи САД чије потезе оперативно спроводи ЕУ, тако што ће се изјаснити о сваком члану предлога Споразума…“

  Srbija se vec izjasnila, i to, kako sam gore naveo, ima PRAVNO-OBAVEZUJUCI KARAKTER, IDENTICAN POTPISU! Sad je pitanje, moze li se sa pravne strane ovaj faustovski, satanski ugovor ikako ponistiti. Ne treba imati sumnje da ce zapad upravo da se poziva na pravno dejstvo koje je Vuciceva saglasnost izazvala, i da ce se crvsto drzati za to.
  Bog ako nas ne pogleda, i to vrlo brzo, mi smo se ispisali iz istorije i civilizacije. Preostace samo agonija i nova ponizenja, sve do nestanka.

  15
  5
 2. Каква наивност, какав Чворовић, какви бакрачи? Је ли то онај Чворовић што је први заједно са Боканом оправдао и рационализовао предају српских цркава Смакедонцима? Истина брзо се тргао и укапирао.

  Ко уопште зна о чему се тамо разговарало и шта се договрило? На бази Ескобарове изјаве и албанских медија? Тако се не воде државни послови. По тој логици је можда о истом трошку већ предао или обећао Рашку област да се не би касније и око тока акао? Где је ту Устав, Скупштина, влада, народ, јавна дискусија? Да ли може сутра Дачић да такође нешто преда пошто ни он није ауторизован ни за такве преговоре а камоли предају територија?

  Који је то орган пред којим смо се ми обавезали? Ми нисмо чланови Европске Уније и они немају никакве ингеренције над нама. Американци такође, они имају само голу силу и журе се пре него што њихов пораз у Украјини постане очигледан свима.

  Већ смо рекли наше полазиште – (1) онај шибицарски ‘договор’ је за наш неважећи и (2) Косово и Метохија су окупирана српска територија.

  21
  3
 3. “..Већ смо рекли наше полазиште – (1) онај шибицарски ‘договор’ је за наш неважећи и (2) Косово и Метохија су окупирана српска територија…”

  -Nikada nismo rekli ni jedno ni drugo.
  Sasvim suprotno, evo sta je :

  “Вучић: За Србију је правно-обавезујуће када стави потпис или печат на нешто или се са тим усмено сагласи”

  http://www.nspm.rs/hronika/vucic-srbija-ce-da-ispuni-i-radi-na-implementaciji-svega-sto-je-rekla-da-ce-raditi-uprkos-tome-sto-ne-mislim-da-ce-pristina-da-formira-zso.-za-srbiju-je-pravno-obavezujuce-kada-stavi-potpis-ili-pecat-na-nesto-ili-se-sa-tim-usmeno-saglasi.html

  Dalje, Srbija NIKADA nije proglasila KiM okupiranom teritorijom
  Kao sto nema nikakve vajde od toga da se Cvorovic diskvalifikuje na ovako prizeman nacin. Jasno se pozvao ne Becku konvenciju, i taj argument jednostavno nije osporiv.
  SRBIJA SE PRAVNO OBAVEZALA USMENO, to sto nije pismeno, ne menja apsotiuno nista.

  Providno vam je ovo i jeftino, bas…

  7
  8
 4. Проглашење окупације КиМ и инсистирање на примени УН Резолуције 1244 сада изгледа као једини начин да се макар привремено заустави сурвавање Србије у амбис потпуног губљења суверенитета и територијалне целовитости.

  Вероватан одговор вашингтонског нато хегемона (спроведен бриселским поклисарима) на такав декларативни потез био би активирање сценарија погрома из 2004, овај пут на већој скали.

  Присетимо се, у марту 2004-те године погром над 4000 (четири хиљаде) Срба се догодио и три дана није престајала паљевина кућа, премлаћивање цивила, убијање недужних људи — њих 20 или више, (не знам тачан број, никада не знамо број!…), скрнављење, рушење и паљење десетина цркава и манастира, гробаља…

  На КиМ је тада било још значајно присустве србске полиције, и ране од 1999-2004 још сасвим незарасле, дакле народ је био у свеснијем и спремнијем стању, али је изостао одлучнији србски одговор, то јест, чвршће реакције државе Србије на крваве оркестриране злочине.

  Верујем да је такав одговор, то јест одсуство истог, био јасан израз наше немоћи у ондашњој широј гео-полит. ситуацији (сетимо се опет, у Русији, 2004-те грађански чеченски рат….).

  Ево и сада, већ годину дана, много већи рат, у Украјини — Русија против нато злоумишљеника који рат воде посредством украјинских нациста, шовиниста, и осталих суседних антируса…

  За претпоставити је да током “преговора” бриселски завртачи руке редовно подсећају на реалност понављања сличних или горих сценарија на КиМ као 2004-те.

  Ако је купљено неко време развлачењем театарских “дипломатских” једночинки, то је неки добитак, мада свакако не и решење, јер о сасвим танком концу виси (привид онога што је) сувереност и територијална целовитост Србије.

  Дакле, из “преговарачке” магле израња проклетство два избора преостала Србима:
  (1) проглас о окупацији уз вероватан погром србског народа на КиМ, што води у војну ескалацију
  или
  (2) потпуна предаја/издаја државног суверенитета (уз готово сигурно накнадно “цивилизованије” истеривање остатака Срба са КиМ и (медијски већ активно) преотимање Немањићких Светиња, а да не говоримо о рушењу Републике Српске која је одавно на нишану нато злоумишљеника).

  Ремификације оба избора (1) и (2) су далекосежне, али је јасно да је овај други, пут без повратка јер је пут самопотирања, самоукидања. Пут у тамницу непризнате нато окупације уз дневно љубљење нато ланаца и губљење образа.

  Да нам Господ буде на помоћи.

  12
  2
 5. Немам намеру да дисквалификујем Чворовића, поготово не у овом тренутку, али кажи да није истина оно што сам рекао. Можда ти је памћење мало кратко. Невероватно је да ти Вучић ауторитет и да му верујеш после десетине лажи које просипа свакодневно. На Скупштини није смео да каже садржај ‘споразума’ нити шта ће да захтева. Једноставно је све прихватио јер има толико путера на глави да ће сутра и Београд да преда.

  и си му најзахвалнији поданик са својом наивношћу. Да ли ти није пало на памет да он није ауторизован да уопште говори о том диктату. Уговори под присилом нису валидни. Од кога очекујеш да прогласи окупацију Косова? Можда чекаш да буде објављено на Дневнику? Ево ја сам прогласио окупацију Косова пошто имамо на делу издају не само од стране власти већ и од стране Цркве, војске и интелигенције.

  Тврдња да не треба потпис је превара. Американцима он не треба ако се испуњава оно што су тражили. Циљ је да се створи привид нормализације да би остале земље Уније прихватиле Косово у НАТО. То је циљ. Шиптарима је потребан Унеско јер преузимају цркве и челу српску историју. Столица у УН је најмањи проблем, јер је она управо само то – столица, а Шиптари нису никакав фактор да на нешто утичу. Ни Швајцарској није требало чланство у УН.

  Да ли твоја Бечка или нека друга конвенција каже нешто о огромној приватној имовини, земљишту, црквеној и државној имовини, шумама, хиљадама кућа и станова које је требало давно вратити? Да ли има нека конвенција која захтева враћање становништва на своје поседе и имовину?

  18
  2
 6. “…али кажи да није истина оно што сам рекао…”
  – Pa rekao bih da sam dva navoda vec demantovao u prethodnom komentaru.

  “…Невероватно је да ти Вучић ауторитет и да му верујеш после десетине лажи које просипа свакодневно…”
  – On laze nas. laze SAMO NAMA. Kada je rekao “За Србију је правно-обавезујуће када стави потпис или печат на нешто или се са тим усмено сагласи” nije se obracao nama, nego onima pred kojima je prihvatio sporazum, i prateci liniju onoga sto je do sada uradio, nemam razloga da mu ne verujem kada izjavi ovako nesto. To je upravo na toj, izdajnoj, prevarnoj i truloj liniji koju nepograsivo sledi. Ili mislis da je obecao, a da to nece ispuniti? Koliko naivan treba biti, pa poverovati u ovako nesto?

  “Тврдња да не треба потпис је превара”
  – Po cemu je prevara? Lepo sam gore objasnio. Zapad ce se na to pozivati, nema nikakve sumnje, u svojoj dvolicnosti uvek ce se pozvati na ono sto im je u interesu. U pitanju je znanicni dokument.

 7. I jos:

  ” Од кога очекујеш да прогласи окупацију Косова? Можда чекаш да буде објављено на Дневнику?”

  Ne, nego to ocekujem od srpske skupstine.

  3
  4
 8. I evo ga, tek sto sam gore naveo:

  “Тврдња да не треба потпис је превара”
  – Po cemu je prevara? Lepo sam gore objasnio. Zapad ce se na to pozivati, nema nikakve sumnje, u svojoj dvolicnosti uvek ce se pozvati na ono sto im je u interesu. ”

  nije proslo mnogo, i vec imamo:

  Кристофер Хил: Договор Србије и Косова из Охрида правно обавезујући и без потписа

  http://www.nspm.rs/hronika/kristofer-hil-dogovor-srbije-i-kosova-iz-ohrida-pravno-obavezujuci-i-bez-potpisa.html

  Mada, nije ni to presudno.
  Presudno je hoce li Srbija sprovesti ono na sta se Vucic obavezao, sto je on vec najavio da hoce, i posto je to obracanje njima, nema razloga da mu se ne veruje. Uostalom, vreme ce pokazati. Bice zanimljivo kad na red dodje uspostavljanje diplomatskih odnosa, i kosovska ambasada u sred Beograda.

  4
  5
 9. ###########################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  ###########################################

  Невероватна је свеопшта наивност да је тзв Охридски ‘споразум’ правно обавезујући за Србију. Томе се прикључила и српска опозиција (Бошко Обрадовић) а сви цитирају америчког амбасадора, Ескобара и Вучића. Ако за неколико година неки истраживач покуша да утврди како се дошло до споразума моћи ће само да интевјуише Лајчака и да се поуздамо у његову реч.

  ‘Споразум’ је обавеза Вучића који је уцењен и морао је све да прихвати да се не би разоткриле његове махинације, политичка убиства, криминал његовoг окружења и беспризорна пљачка државних ресурса. Могуће је да би завршио као Ђинђић ако не би испунио своје обећање на бази чега је и добио власт. Пред ким би то Србија била правно обавезна ако не би испунила ‘договорено’? Можда пред Међународним судом правде у Хагу (или неком тамошњем Трибуналу)? Вероватније, само пред Ескобаром.

  И онда не би добила шаку долара и још једну рату Вучићеве власти. Он им је потребан за напад на Српску са којим се одмах почиње. И за санкције Русији и многе друге ствари. Такви заговарачи наше правне обавезе не кажу о правности бомбардовања, правности Резолуције 1244, повраћаја људи и имовине, да не помињемо свакодневни терор над Србима на КиМу. Каква мешавина рајетинског менталитета и стокхолмског синдрома.

  Како смо дошли у ову ситуацију која за неке и није била неочекивана? Како то да велеиздају чине не само политичари већ и црква и војска? Зато што имамо не само уцењеног појединца већ и уцењену и корумпирану интелигенцију која хоће да задржи свој ћепенак, платицу и ситне привилегије које су јој важније од народа и државе.

  То смо већ видели много пута укључујући и предају српске историјске и културне баштине македонској комунистичкој секти. То је део исте ове приче. И тада смо имали појединце који су нам бацали прашину у очи и рационализовали оно што сада видимо да је отворена издаја. Један претходни коментатор је покушао да нас прави лудим негирајући моју претходну тврдњу. А тумач Бечке конвенције је тада рекао:

  Литургијом помирења, успостављено је литургијско јединство између СПЦ и МПЦ, што значи да су се успоставили услови да две цркве могу да спроводе заједничке литургије.

  Да би било успостављено пуно канонско јединство између СПЦ и МПЦ, односно да би све било по црквеним законима, неопходно је да се „уреди обим аутономије МПЦ у оквиру СПЦ и да измени постојећи Устав МПЦ који МПЦ третира као аутокефалну цркву.

  Решавајући проблем македонског раскола, вероватно у договору са Цариградом и Москвом, а можда и Трновом, СПЦ је желела по свој прилици да афирмише своју канонску позицију мајке-Цркве и истовремено спречи Фанар да у року од само три године по други реализује своје папистичке амбиције, формирајући као тобожња мајка-Црква још једну помесну самосталну цркву на подручју под јурисдикцијом друге аутокефалне Цркве.

  Српска црква је показала братску љубав према православним Македонцима, омогућујући им да на канонски начин учествују у светотајинском животу Православне Цркве. Када је у питању статус МПЦ, гледано из угла црквеног права ништа није завршено док СПЦ не изда томос. С тим у вези не можемо још говорити ни о томе какве ће последице по српски народ у Северној Македонији имати одлука СПЦ. У поступку усаглашавања текста томоса, СПЦ би морала да обезбеди једну епархију за Србе у Северној Македонији, по узору на Румунију, и да два или три средњовековна манастира, чији су ктитори српски владари, пређу као „ставропигијални“ под управу српског патријарха.

  13
 10. ” БЛАЖЕНИ су они који ОСЕЋАЈУ да су ЛИШЕНИ па траже ” Матеј 5.3
  Добри Онорије, они који не осећају да су лишени правно су обавезни и правно разумевајући вучићу и за вучића. Они други у Правди су обавезни Богу Сведржитељу, од Њега да ишту, Њега да славе и хвале. Једни су богати магијским и навикним, други су сиромашни духом, једни не траже јер јер не осећају да треба да траже, други своје сиромаштво духом траже да га наврше и доврше Смислом…

  6
  1
 11. “…Пред ким би то Србија била правно обавезна ако не би испунила ‘договорено’? ..”

  Cak i to je sporedno, sta je glavno – DA CE VUCIC ISPUNITI sve sto je dogovoreno!
  Vec sam citirao sta je tim povodom izjavio, i to je bila poruka strancima u prvom redu, ali i nama – da je nasa obaveza i ono sto je usmeno obecano! I stranci ce za to cvrsto da se drze, A onda uopste vise nije vazan odgovor na gornje pitanje.

  A ovo da je KOsmet okupuran, mozemo ti i ja ponavljati ovde svaki Boziji dan, nema znacaja dok tosrpska skupstina ne usvoji

  3
  2
 12. ###########################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  ###########################################

  Иксану, штета је што си толики буквалиста и мазохиста. Настави да гледаш Дневник можда ће Скупштина објавити окупацију КиМа. А такође погледај и послушај Драгаша на ТВ Таину.

  5
  2
 13. @Онорије АЕ Илирије, mutis vodu, i to bas na perfidan i lukav nacin.
  Procitao sam te prijatelju.

  1
  6
 14. ###########################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  ###########################################

  Иксану, такав екстремни специмен се још није до сада овде појавио. Користићемо те као еталон за мерење недостајуће сиве материје.Тотални дудук (онај којим Зоћа извлачи ракију мученицу из дудовог бурета у ваљевском крају, а познат је и као натега) асимптотски тежи једном иксану.

  5
  1
 15. Ич не мислим да @Mister X не стоји у родољубљу, тек свеколиког сам мишљења и осећања да за моје Србско битије и Православно суштаство, за мој Светосавско – Заветни идентитет воља, жеља, намера, потпис, реч, лаж, превара, издаја, уговор, преговор, изговор, договор, разговор, одговор, наговор, предговор и поговор, ђавоиманост, дијаболичност, сатанизам, богохулност, наказност и изопаченост евроатлантског запада и ****** вучића, НИСУ битни, обавезујући, важни, последични, узрочни, синхроницитетни, правни, легални, НИСУ људски, човечни, тек су СКОТСКИ и НИСУ моји, за мене, мноме, у мени, из мене, кроз мене, НИСУ ја… Не може бити поистовећења, дијаложења, утројичења између нас, баш како светлост и тама, ништавило и постојање…

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

 16. @Зоран Николић ( Ваљево), ali sam zato ja siguran da je onaj Onarije lukavi Vucicev covek. Izdajni. Obratite samo paznju na osnovne poruke njegovih postova. Zanemarite ono njegovo Kosmet je okupiran, to je maska.

 17. Na svaki moj post, kojim dokazujem Vucicevu izdaju, kad citiram Vucica samoga, onanije se nasao da mi kontrira, naizgled protiv Vucica, a ustvari uvijeno osporava to sto sam naveo. Neka vrsta super-bota, mnogo vestiji od ovih koji valjaju debilne parole „Vucic je najbolji“.

 18. @Онорије АЕ Илирије

  За све оно што јесте или није рекао поводом давања аутокефалије Смакедонцима, Чворовић се, барем по мом мишљењу, извадио последњим текстовима у којима је анализирао споразуме и анексе, које можемо да зовемо постохридским. Текст објављен на Новом Стандарду: https://standard.rs/2023/03/25/postohridske-pravne-dileme/

  Цитат:
  „Први и нужни корак у процесу анулирања штетних правних и политичких последица противуставног Споразума од 27. фебруара и његовог Анекса је разрешења председника Републике због повреде Устава (чл. 118. Устава), пре свега помоћу масовних мирних протеста грађана као носилаца суверене власти. Разрешењем Александра Вучића због повреде Устава, Западу би се послала јасна порука да је политици егзистенцијалне колаборације у Србији одзвонило. Уз то, најмање 25 народних посланика патриотских опозиционих странака морало би што пре да на основу чл. 168. став 1. поднесе Уставном суду предлог за оцену уставности члана 135. став 1. Споразума о стабилизацији и придруживању, који не третира Косово и Метохију као саставни део Републике Србије, а који до сада никада није био предмет оцене Уставног суда. Крајње је време да се нападне тај противуставни „надустав” Србије и да се истовремено покрене медијска кампања фокусирана на Споразум о стабилизацији и придруживању као основни извор колонијалног статуса Србије.“

 19. ###########################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  ###########################################

  @ ME

  Слажем се и рекао сам већ да се он одмах тргао после првих текстова о предаји цркава и манастира Смакедонцима и стао на праву страну. Није ми била намера да га дисквалификујем јер знамо шта је фокус и не треба се расплињавати нити губити време. Јасно је да мора брзо нешто да се уради и да правници брзо креирају документ који ће бити дистрибуиран на све релевантне адресе у свету, чиме ће се делегитимизовати ова издаја и сваки покушај имплементације ће бити нелегалан. Треба издржати док Вагнер не заврши пројекат на коме тренутно ради и пређе на наш пројекат.

  Иначе, ја га се сећам још из времена када је изгубио посао због текстова о прогону владике Артемија. Ипак је чињеница да је погрешио са интерпретацијом Бечке конвенције јер су неки то узели здраво за готово, иако се то односило на међудржавне контакте опуномоћених представника а код наc то није ни једно ни друго. Ето видиш да ce неки тешко опорављају од тог првог утиска а неки неће никада.

  Зато припремам предлог за – ‘The International Bureau of Weights and Measures (Bureau International des Poids et Mesures)’ да се именује јединица за мерење густине сиве материје у вакууму тако да ћемо ускоро имати две јединице за мере пореклом са ових простора – ‘Тесла’ (за магнетну индукцију) и ‘Иксан’ (за густину вакуума). Пошто се слово ‘И’ већ користи за јачину струје предложићу прво слово комбинације енглеско- француског превода (‘D’ од ‘doodooque’).

Оставите коментар