Слободан Антонић: Посвађати Србију и Русију – план за улазак тзв. Косова у УН

Идеја је да се Београд и Москва посвађају, како би се онда истрговала макар уздржаност Москве приликом гласања у Савету безбедности о пријему Косова у УН

Фото: AP Photo/Darko Vojinovic

Лист „Нова“ објавио је 6. марта на насловној страни „ексклузивни документ“ дипломатског тима из ЕУ који ради на Мапи пута „Европског споразума“ о Косову (овде).

Циљ објављивања овог „ексклузивног документа“ јесте да се ублажи отпор Београда 4. тачки споразума који подразумева улазак Косова у УН.

Најпре, овај документ уопште није „ексклузиван“ јер га је још 3. марта објавио „Албанијан пост“ (овде) и одмах је на њега скренута пажња на српском твитеру (овде).

„Албанијан пост“ за себе каже да је „неформално службено гласило читавог процеса – сваки наш извештај у вези са тзв. европским предлогом, упркос првобитним демантијима, показао се потпуно тачним“ (овде).

Пошто медији у Србији нису обратили пажњу на писање „Албанијан поста“, документ је онда пласиран преко листа „Нова“.

Питање преседана

У документу се одбијање Београда да прихвати тачку 4. настоји отклонити старом причом о томе да улазак Косова у УН не мора аутоматски да подразумева признање да је Косово независна држава. Тобоже, Украјина и Белорусија су у доба СССР биле чланице УН, па ипак нису биле суверене земље.

Ову причу је недавно обновио и Саша Јанковић, који је ваљда само с тим циљем и извађен из политичког нафталина (овде). „Упитан да ли је Србији прихватљиво да Косово постане члан међународних организација, па и УН, он је одговорио ‘наравно’ и објаснио да то није питање преседана, подсећајући да су, као део СССР, чланице светске организације биле и Украјина и Белорусија“.

Саша Јанковић је с овом причом наступио још 2018. године, залажући се да Србија „предложи договор о уласку Косова у УН, слично моделу некадашњег СССР и Украјине или Белорусије – дакле, без признања независности с наше стране“. „У међувремену“, објашњавао је он, „развијамо демократију, привреду и добар живот, не кочимо једни друге, већ сарађујемо…“ (овде).

Janković: EU povlađuje Vučiću da proguta gorku politiku

Саму идеју је у српску јавност, заправо пустио Вук Драшковић, 2006. године. Он је, наводно, „анализирао велики број мировних споразума“ и закључио како су „различита решења могућа“ – попут чињенице да је „СССР био стални члан СБ УН, али су Белорусија и Украјина имале посебне столице у УН“ (овде).

Очигледно се српска јавност одавно покушава преварити да Косово у УН није нешто страшно, а сада је то настојање, с објављивањем „ексклузивног документа“ из Брисела, до краја појачано.

Међутим, преседан с Белорусијом и Украјином уопште није примењив на Косово. Најпре, случај „СССР, Белорусије и Украјине“ десио се у специфичном и тешко поновљивом историјском тренутку, приликом оснивања ОУН 1944-1945. године.

Права савезних држава

Наиме, СССР је требало наговорити да уђе у нову Лигу народа, као и да објави рат Јапану. Првобитним планом било је предвиђено да у ОУН уђу британски доминиони: Индија, Канада, Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Африка. То би Британији дало шест гласова у Генералној скупштини УН – од педесетак чланица (овде). Стаљин је, онда, реципрочно тражио да у УН буде примљено и свих 16 совјетских република (овде и овде).

Пошто су чланице УН могле да буду само државе, са сопственом војском и дипломатијом, а у складу са овом Стаљиновом контра-акцијом, Пленум ЦК КП СССР донео је одлуку, 28. јануара 1944. године, „о проширењу права савезних република у области одбране и спољне политике“. Истог дана, Врховни Совјет СССР усвојио је и два закона: „О формирању војних формација савезних република“ и „О обезбеђивању надлежности савезних република у области спољних односа“ (овде).

Британија и САД, међутим, одбиле су овај маневар Москве, приставши да СССР – осим места сталне чланице Савета безбедности (с правом вета) – добије само још два гласа у Генералној скупштини: Украјину и Белорусију.

Како би ове републике СССР формално биле украшене прерогативима истинских држава и тако стекле право на пријем у УН, не само да су Белорусија и Украјина формално добиле своју „дипломатију“ и „војску“, већ је за команданта оружаних снага Украјине именован генерал-лајтнант Василиј Пилипович Герасименко (исто).

Наравно да су Белорусија и Украјина, убрзо по оснивању ОУН, развлашћене за било какве прерогативе везане за војску и дипломатију, а тај процес је завршен негде у пролеће 1946. године (исто).

То што ове две „државе“, после тога, нису биле одмах избачене из ОУН, заслуга је само „veto power“ коју је имао СССР у Савету безбедности ОУН.

Али, као што се види, то је био специфични и непоновљиви историјски тренутак (овде). Повезивање данашњег Косова с тим преседаном представља чисту превару.

Додатни осигурач

Друга „удица“ у овом документу је објашњење да „Косово неће тежити чланству у УН без изричите сагласности свих пет сталних чланица Савета безбедности УН – Француске, Велике Британије, Америке, Русије и Кине“. Тиме, наводно, Србија добија додатни осигурач за тачку 4, будући да су Русија и Кина на њеној страни по питању Косова.

Међутим, по Повељи УН (чл. 3 и 4), само држава може бити примљена за чланицу ОУН. Сам пристанак Србије на могућност да Косово може да конкурише за улазак у УН значи саглашавање Србије да је Косово држава. А то је неприхватљиво.

Бранко Павловић је показао да је ЕУ споразум о Косову препун што директних, што подразумевајућих признања да је Косово држава (овде). Рецимо, чл. 1 каже да ће „стране развијати нормалне, добросуседске односе једни са другима“ – али, добросуседски односи постоје само између држава. Члан 2 каже да ће се „обе стране водити Повељом УН, посебно начелима о једнакости суверенитета свих држава“ – али, тиме се директно признаје да је Косово држава с пуним капацитетима као и Србија, итд.

Павловић: Предлог ЕУ садржи 4 одредбе које значе ДИРЕКТНО признање државности тзв. Косова

Сва ова признања државности Косова, каже Павловић, „у даљим корацима веома би отежала Русији и Кини да спрече чланство тзв. Косова у УН“ (овде). Ово би било још теже ако би се Србија сагласила да Косово може да конкурише за место у УН. То би био само још један доказ да Србија признаје да је Косово држава. А државе имају природно право да захтевају чланство у УН.

Будуће трговине

Запад се нада да ће успети да скрши у неком тренутку отпор Русије и Кине. Већ сад се отворено најављује да ће Србија, одмах по прихватању ЕУ плана за Косово, бити немилосрдно притиснута да уведе санкције Русији (овде и овде). А у исто време преноси се став „руских медија“: „Ако изаберете санкције, заборавите на Косово“ (овде).

„Ako izaberete sankcije, zaboravite na Kosovo“: Ruski mediji pripremaju javnost za odluku Srbije

Дакле, идеја је да се Београд и Москва посвађају, како би се онда истрговала макар уздржаност Москве приликом гласања у Савету безбедности о пријему Косова у УН.

Вероватно да слична идеја неке будуће трговине постоји и када је реч о Пекингу. А таква трговина била би веома олакшана ако би ЕУ споразумом Србија признала да је Косово држава.

После тог нашег признања уследила би лавина признања државности Косова и од стране других земаља. Србија се, на крају тог процеса, лако може наћи у положају Северне Кореје – она је једина још преостала земља која не признаје Јужну Кореју (овде).

Немојмо се дати преварити. Србија не само нипошто не сме да дозволи да Косово уђе у УН, она не сме да дозволи ни саму могућност да та лажна држава конкурише за чланство у УН.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 7. 3. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Nasu tragediju samo rusko oruzje, uz Boziju pomoc, moze da zaustavi.

  38
 2. Србија не сме да дозволи да је представља човек који ради против ње. Србија не сме да дозволи да такав подлац обавља било какву функцију у било којој државној установи, осим чистача тоалета у затвору.

  31
  2
 3. На челу Србије су сада као и већ дуги низ година непријатељи Србије. Распродају ресурсе Србије и Срби постају робови у страним компанијама у својој земљи. Заодевају бескрупулозност и бруталност у патриотску одећу и тиме збуњују народ јер тако отупљују његову реакцију. Недостојни одлучују о судбини Србије. Незапамћена је спремност неке власти. чији су се представници заклели да ће чувати суверенитет земље, за овакву велеиздају. При реализацији тог плана негативно извештавају о Русији, о индицијама у вези извоза оружја да не говоримо и то је део тактике да се поништи подршка Русије Србији како би се лакше спровела независност наше јужне покрајине.

  18
  2

Оставите коментар