Лидери три покрета Срба са КиМ: Треће писмо патријарху

Момчило Трајковић (Српски национални форум), Небојша Јовић (Покрет за одбрану КиМ) и Славиша Ристић (НП Отаџбина) поновили молбу патријарху да их што пре прими на разговор

Извор: Покрет за одбрану КиМ

Српска православна црква

Његовој Светости, Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском г. Порфирију

Ваша светости,

Обраћамо Вам се по трећи пут, и овога пута у крајњем очају, али ништа мање одлучни да се боримо за Косово и Метохију и да у тој борби сведочимо истину. Знамо да имате пуно обавеза, али зарад душа наших не смемо да прећутимо какво је стање међу српским народом на Косову и Метохији у овом тренутку, и какви су страхови изазвани последњим потезима власти Србије и да будемо поштени, нарочито њеног председника Александра Вучића.

Од нашег последњег писма, а нарочито од нашег првог писма Вама, много тога се погоршало у положају нашег народа и државе на Косову и Метохији. Више се и не примећује, и постало је нормално да албанска власт без великих проблема узурпира имања и милитаризацијом албанизује вековну српску земљу, да албанска полиција Косова на северу патролира, са дугим цевима, а да сви у Србији ћуте: и власт, и Академија, универзитети, и Црква и јавност?! Можете ли да замислите како то делује на нас (народ), а поготову на психу наше деце? Постаје нормално да Срби који су напустили Косово и Метохију и одселили своје породице, ископавају кости својих предака и селе их негде далеко од свете српске земље, далеко од земље где су се родили и где су своју душу испустили. И сви ћуте, и Црква ћути?!

Срби који су до јуче били чврсто решени да своје животе проведу на Косову, који нису ни помишљали да одавде иду, данас у све већем броју планирају да након завршетка школске године испишу децу из школа, и оду одавде. Због чега?

Ми разумемо Ваша Светости да Ви имате пуно сазнања о томе шта се овде дешава. Ваше речи да је: „Црква на Косову и Метохији увек била Црква и никада није одступала од Косова и Метохије и никада га није напуштала. Никада није остављала народ, светиње, градове и села. Никада па ни сада“, нама много значе, и ми Вам верујемо. Међутим, нисмо сигурни да је то рећи, довољно.

НП Отаџбина: Ако се ћутање Цркве настави она постаје саучесник у Вучићевој издаји

Сведоци смо да се председник државе на први дан Васкршњег поста, сагласио у Бриселу са de iure признањем Косова као независне државе, да би се већ сутрадан пренемагао на ТВ како ће он „превести жедне преко воде светске моћнике и изиграти договор“. Искуство нашег народа нас учи да је врло опасно „са ђаволом тикве садити“.

Такође, искуство нашег народа из Албаније нас учи, да је свака албанизација ових простора пут ка нестанку српског народа, било асимилацијом или ликвидацијом. Немамо никаквих илузија да би се то и са нама десило.

Ако се то деси а како сада ствари стоје власт у Србији, (која све више показује да је све, само није српска) ће 18. марта у Охриду отићи и корак даље у издаји, онда желимо да Вас обавестимо да ће српски народ одавде бити осуђен на нестанак, и то веома брз.

Охрабрујуће звуче Ваше речи да: „Црква одлично зна важност Косова и Метохије, сваког педља њене територије“. Немамо никакве сумње да је то тако, и захвални смо што сте то изговорили.

Али, код наставка те реченице, да: „нико не треба да учи Цркву шта је Косово и како треба да поступа у вези са Косовом и око Косова”, бисмо ипак мало застали.

Патријарх Порфирије: Цркву нико не треба да учи шта је Косово и како да поступа на Косову и око Косова

Немамо наравно никаквих претензија да „учимо Цркву“ шта да ради, али да јој помогнемо то већ имамо.

Ваша Светости, Срби на Косову и Метохији више немају поверења у власт ове државе. Имају поверења у Цркву, али у власт не. То поверење је семе, и оно се не сме изневерити. То ћете чути од готово сваког Србина овде, а Vox Populi, Vox Dei. Власт наше државе је годинама преко извршилаца на терену спроводила озбиљне притиске на народ, како се истина о нашем животу не би могла даље чути. Сигурни смо да то Црква зна и да по том питању не треба нико да „учи Цркву“.

Та тишина спроведена силом, је омогућила да се у остатку Србије не зна истина, и да се у тишини спроводи западни диктат о признању сецесије Косова. Он се спроводи, и 18. марта како је планирано ући ће у одлучујућу фазу.

Ако је то воља Срба, и ако је то воља Цркве, е онда је све у реду. Хајде да наставимо да ћутимо! Пошто смо убеђени да то није воља Срба и да то није воља њихове Цркве, онда ништа није у реду. Дакле, није у реду да наша Црква тако громогласно ћути!!!

Шта ће Црква чинити и учинити, ми то не знамо, и не бисмо да је „учимо“.

Оно што засигурно знамо је да опстанка наше Цркве на Косову и Метохији не може бити, ма колико Цркву убеђивали и гарантовали душебрижници са запада да ће је штитити. Неће.  Све су гласнији наши непријатељи у фалсификовању историје, и убеђивању да српска црква на Косову и Метохији није српска.

Како се издаја одвија, ти гласови су све јачи и бестиднији. Питање је дана само када ће: Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка постати тзв. Косовска културна баштина. Јер када Косово постане члан УНЕСКА, преузеће и старање над њима. Ми немамо илузија у ком ће правцу то ићи.

Ми не бисмо волели, Ваша Светости, да Ви будете патријарх упамћен у историји СПЦ за чијег су столовања Високе Дечане заузели монаси из Албаније или Грчке, на пример, а кивот са моштима светог Стефана Дечанског, код кога сте примили монашки постриг, однесен ко зна где.

Лидери три покрета Срба са КиМ затражили пријем код патријарха

Не бисмо волели да Ви будете упамћени као патријарх за чијег је столовања Пећка патријаршија у којој сте уведени у Трон патријараха српских, буде укинута, као што је то било 1766.

Ништа од тога не бисмо волели, а осећамо врло добро да је то реална опасност ако се издаја наше државе настави. Времена да се нешто предузме нема много, поверења у власт нема уопште, те зато Вас молимо да разумете нашу забринутост и убедите ту власт, да одступи са пута пропасти.

Ваша Светости, наша Црква има огромно историјско искуство деловања у преломним временима. Сетите се  што су ваши претходници, благопочивши патријарх Павле, патријарх Иринеј, високопреосвећени митрополит Амфилохије, владика Артемије, владика Атанасије, и други чинили. Сигурни смо да би они данас громогласно рекли: „НЕ Александре Вучићу, твоје делање није интерес нашег народа, наше државе и наше Цркве“! Такво зборење никад није била политика, већ јасна порука и вапај у одбрани народа, Цркве и државе.

Лидери три покрета Срба са КиМ у новом вапају патријарху: Осећамо се као јагње пред клање

Истовремено, понављамо нашу молбу да нас што пре примите на разговор, како бисмо заједнички деловали за добробит нашег народа, наше државе и наше Цркве.

Свако добро од Господа.

У Грачаници 5. 3. 2023.

Српски национални форум, Грачаница
Момчило Трајковић, председник

Покрет за одбрану КиМ, Косовска Митровица
Небојша Јовић, председник

Покрет „Отаџбина“, Косовска Митровица
Славиша Ристић, председникCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. “… зато Вас молимо да разумете нашу забринутост и убедите ту власт, да одступи са пута пропасти.”

  Тај пут у пропаст увелико је поплочан радом некадашњег ДОС-а чији су активни функционери били управо ова три господина који покушавају да говоре у име свих Срба на Космету. Подсећам на историју тог “пута пропасти”:

  Потписници овог писма били су јуришници у обарању Слободана Милошевића, последњег српског председника суверенисте. Председника који се са народом и војском супротставио наметнутој дивљачкој агресији Запада и НАТО, а у одбрани Србије и српског Косова и Метохије. А онда су га они са својом дружином оборили. Њега су отерали, а на власт инсталирали ДОС, проеуРопски покрет подржан од Запада и НАТО.

  Чак је Момчило Трајковић био је један од лидера ДОС-а никада се јавно није покајао за ту своју политичку свињарију. Ова остала двојица исто су учествовали у том прозападном и од запада режираном преврату. Када су они били у власти, команданти српске одбране од НАТО агресије били су по градовима и улицама Србије хапшени и испоручивани у Хаг, директно у непријатељске руке. У исто време, власт у којој су ова тројица били функционери, пустила је из српских затвора више стотина шиптарских терориста на слободу!

  Где им је била та данашња мудрост када је грмело? Када су им главни министри били Вук Драшковић, а пре њега и један Горан Свилановић? Где им је био глас да га подигну као сада? Није било тога. Јер, власт је власт, а привилегије и синекуре се не мењају за мудрост, добар вид и добар глас. Па ни касније, када више нису били у власти, нису стекли мудрост и добар вид. Славиша Ристић био је функционер ДСС-а, странке која је на челу са својим шефом Коштуницом подржала Томислава Николића на пресудним председничким изборима 2012. године!!! Тиме су знатно допринели устоличењу на власт назадњачке странке! Тада се Славишин глас није чуо, осим када је гласао “за” подршку Николићу, председнику СНС. Никада се дотични није јавно покајао за то своје штеточинство.

  Моле Патријарха да их прими, а сами се никада нису покајали. Ако и када то обаве, тада ће бити достојни пријема. А што се политике тиче и њихове жеље да делују “за добробит нашег народа, наше државе и наше Цркве”, имали су своје време власти да то покажу и нису га искористили. Напротив, учествовали су у штети и све до данас за то нису одговарали.

  Уз овакве, нема Србији спаса. Србија мора смоћи снаге и начина да изнедри нове људе који ће је водити. Политичаре и вође који нису укаљали своју реч и част, који немају заблудну и мутну прошлост. На крају, политичаре који ће када забрљају да се повуку тако да их више не видимо.

  8
  27
 2. Браћо ( коју подржавам ) прибегните и ви лукавству . Ваше писмо није ни отворено . Потпишите се као католичка браћа или као екуменисти , а писмо пошаљите из Загреба па ћете видети како вам се Перићева врата отварају . Можете се потписати и као Егзит – Нови Сад или Констракта – лавор . Где нађосте “ Отаџбина “ да учите Цркву , ваљда она зна шта је то , поготово Перић из Црнче , поред Дервенте . Нису далеко ни Чипуљићи .

  10
  3

Оставите коментар