Лидери три покрета Срба са КиМ затражили пријем код патријарха

Момчило Трајковић (Српски национални форум), Небојша Јовић (Покрет за одбрану КиМ) и Славиша Ристић (НП Отаџбина) обратили се патријарху због забринутости за будућност Србије, Цркве и Срба на Косову

Извор: Покрет за одбрану КиМ

Као никада до сада од обнове Пећке патријаршије овако тамни облаци се над нама нису надвили. Сви ми на Косову и Метохији то добро видимо, поручиле су три организације са Косова данас у писму патријарху Порфирију. Како је то већ најавио лидер једне од потписница, Момчило Трајковић, Српском патријарху су се обратили због забринутости за будућност, како наводе, Србије, Цркве и Срба на Косову.

„Процес стварања Велике Албаније, како се јасно види, улази у одлучујућу фазу. Познато је како су српски народ и српска црква прошли у било којој варијанти Албаније, тако да немамо никаквих илузија како бисмо прошли и у Великој“, наведено је у писму СНФ, „Покрета за одбрану Косова и Метохије“ и Отаџбине за патријарха Порфирија.

Са друге стране, наводе да је на делу тајно преговарање и да су сигурни да се решавање судбине државе, цркве и народа „по тајним састанцима, договорима и домунђавањима“ не може добро по Србе завршити.

О. Дарко Ристов Ђого: Јога, Црква и косовска нирвана

„Сви смо обавештени да се тајно, по мраку нешто преговара, а да ми не знамо шта. Али не треба нама ту пуно мудрости, ми имамо Христову мудрост. Она нам је довољна. ‘Ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати. Зато ће се све што будете у мраку рекли чути при светлости, и што будете на ухо шаптали у собама, проповиједаће се с кровова. (Лк. 12, 2-3)’“.

Ова организација тврди да је на делу покушај „заваравања“ више политичких кругова о томе да се Србима на Косову „ништа страшно не може десити“.

„Ми најбоље знамо, видимо и осећамо да ће српске државе, Срба па и СПЦ на КиМ убрзо нестати, уколико се данас власт у држави Србији повинује вољи светских моћника“, наведено је у писму.

Александар Живковић: За активну улогу Цркве у косовским збивањима

Од Срба се тражи да се „одрекну“ и „завета“ и Косова, а то значи „и Бога“.

„Ако се одрекнемо Бога, потпуно је сигурно да ће нашег народа нестати. ‘Срб је Христов’ певао би одлазећи у страшну смрт ђакон Авакум. Од нас се тражи да се одрекнемо Христа, и престанемо да будемо Његов народ, а онда се наша несрећна судбина зна. И није страшно што господари овог света то од нас траже, страшно је што се изгледа изнедрила једна елита у нашем народу која је спремна да се повинује; која је спремна да заборави жртву светог Кнеза Лазара; која је спремна да главу Лазареву замени за ‘стране инвестиције’“, само је део саопштења ове организације.

Подсећајући на страдање и Цркве и народа на Косову, укључујући и жртве, посебно после јуна ’99, тврде да би њима најтеже било ако се испостави да су те жртве биле узалудне, упозоривши на одлив Срба.

„Што због смишљене стратегије светских моћника, али у многоме због погрешних политика наших вођа. Тај процес је нарочито изражен последњих година, што повећава бесперспективност нашег народа“.

Позив СА Сабору СПЦ да одлучи од Светих Тајни евентуалне саучеснике отуђења Косова и Метохије

Три потписника, Момчило Трајковић, Небојша Јовић и Славиша Ристић затражили су од патријарха да их прими.

„Стога Ваша светости, молимо Вас да одвојите само мало времена да поразговарате са једном делегацијом Срба са Косова и Метохије, Срба који живе на Косову и Метохији, озбиљни људи, забринути за будућност српског народа, који имају своје гледање на најновије процесе, не оспоравајући другима да другачије мисле. Ми бисмо волели да са Вама разговарамо на Косову или у Метохији, или у Београду, односно где год Ви благословите. У нади коју полажемо у Вас, целивамо Вашу пастирску десницу“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану КиМ, 10. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Вратите монаштво владике Артемија и имаће ко да стане уз народ, па и живот да положи с вама ако треба

  11
  2
 2. Кажу за себе да су “озбиљни људи, забринути за будућност српског народа”. Шта су радили ти забринути озбиљни људи октобра 2000. године и после тога? Ако се неко не сећа, ево ја ћу да га подсетим. Били су јуришници у обарању Слободана Милошевића, последњег српског председника суверенисте који се са народом и војском супротставио наметнутој дивљачкој агресији Запада и НАТО, а у одбрани Србије и српског Косова и Метохије.
  Милошевића су отерали, а на власт инсталирали ДОС, проеуРопски покрет подржан од Запада и НАТО. Момчило Трајковић био је један од тих “лидера ДОС-а” и никада се јавно није покајао за ту своју свињарију. Ова остала двојица исто су учествовали у том прозападном и од запада режираном преврату. И ДСС је тада са све Коштуницом био проеуРопски. Када су ова тројица били у власти, команданти српске одбране од НАТО агресије били су по градовима и улицама Србије хапшени и испоручивани у Хаг, директно у непријатељске руке. У исто време, власт у којој су ова тројица били функционери, пустила је из српских затвора више стотина шиптарских терориста на слободу!

  Они сада “целивају пастирску десницу” српског патријарха, а за њихове власти је министар у влади био Вук Драшковић, сподоба који је целивао ручерду Медлин Олбрајт! Веле да сада “добро виде” тамне облаке над Србијом, па позивајући се на цитат из Светог Писма, чак приписују себи Христову мудрост коју траже и од других. Где им је била та мудрост када је грмело? Где им је био вид када им је још и пре Драшковића министар био један Горан Свилановић? Где им је био глас да га подигну као сада? Није било тога. Јер, власт је власт, а привилегије и синекуре се не мењају за мудрост, добар вид и добар глас. Када је Славиша Ристић изашао из власти заједно са својом странком захваљујући наглом буђењу њиховог лидера Коштунице, мудрост, вид и глас никако не добише ни тада. На пресудним председничким изборима 2012.г. јавно су подржали Томислава Николића, чиме су знатно помогли у устоличењу назадњака.
  Ни за ово се никада нису покајали, него нам паметују “упозоривши на одлив Срба” са Космета. Сада нас опомињу да ће “српске државе, Срба па и СПЦ на КиМ убрзо нестати, уколико се данас власт у држави Србији повинује вољи светских моћника“! Напрасно заборавише да су управо и они били власт вољом тих истих моћника.

  Без трунке самокритике и покајања узроке пропасти налазе не само код светских моћника, него “у многоме због погрешних политика наших вођа”! Па шта је Момчило Трајковић био него један од политичких вођа? И то један од вођа групације која је у свему имала погрешну политику. Политику која је утемељила погубан безалтернативни пут Србије у ЕУ. Политику која је испоручила своје родољубе Хагу. Политику која је ослобађала шиптарске терористе и пуштала их на слободу. Политику која је разорила Србију пљачкашким приватизацијама и уништила веру у иоле демократски систем у коме ће свако одговарати за своје погубне поступке, ма на којој функцији се налазио. Заправо, то и није била политика, него додворавање Западу и беспоговорно извршавање његових налога, које данашњи властодршци само настављају, устоличени подршком својих нечасних претходника.

  Уз овакве, нема Србији спаса. Србија мора смоћи снаге и начина да изнедри нове људе који ће је водити. Политичаре и вође који нису укаљали своју реч и част, који не обрћу ћурак после сваке историјске кривине, који немају заблудну и мутну прошлост, па и који ће када забрљају да се повуку тако да их више не видимо.

  10
  5

Оставите коментар