Румунска православна црква признала томос СПЦ о аутокефалности тзв. МПЦ

Аутокефалност тзв. МПЦ сада, поред СПЦ, признају и Цркве Русије, Пољске, Украјине, Бугарске и Румуније. Насупрот томе, Грчка православна црква изричито одбацује аутокефалност тзв. МПЦ

Румунски патријарх Данило; архиепископ тзв. МПЦ Стефан (Извор: Вјеронаука.нет)


Румунска православна црква одлучила је да призна Томос СПЦ о аутокефалности МПЦ-ОА, те као и Бугарска православна црква успоставила је још један назив којим ће се обраћати МПЦ-ОА, као и титулу под којом ће архиепископ Стефан бити помињан.

Одлука је донесена на засиједању Светог Синода Румунске Православне Цркве одржаног у четвртак 9. фебруара 2023. године у Великој сали (Aula Magna) „Патријарх Теоктист“ у Патријаршијском двору у Букурешту, под предсједавањем Његовог Блаженства Патријарха Данила, на којем је донесена одлука да се “одобри признање аутокефалности Цркви у Републици Сјеверној Македонији под називом „Охридско-Сјеверномакедонска архиепископија, са сједиштем у Скопљу“ на основу Томоса издатог од стране СПЦ  5. јуна 2022. године. Његов предстојатељ биће називан титулом „Његово Блаженство Архиепископ охридски, скопски и сјеверномакедонски Стефан“.

Миодраг М. Петровић: Још о Томосу који је СЦП доделила „Македонској православној цркви – Охридској архиепископији“

Македонски и румунски јерарси су већ у октобру саслуживали у Шведској. Аутокефалност Македонске православне цркве сада, поред Српске православне цркве, признају и Цркве Русије, Пољске, Украјине, Бугарске и Румуније. Насупрот томе, Грчка православна црква изричито одбацује аутокефалност МПЦ на основу мишљења да само Константинопољ може дати аутокефалност, иако она ипак прихвата МПЦ као канонску, након раније одлуке Цариграда. Антиохијска патријаршија, такође је прихватила каноничност МПЦ и ступила у општење са њом, али са „тежњом да се што прије постигне општи православни консензус о називу и правном статусу ове Цркве“.

Ортодоксос типос: Од Скопљанаца није затражено покајање него им је поклоњено име „Охридски“

Архијереји и свештенство МПЦ су већ саслуживали са архијерејима и свештенством јерусалимске патријаршије, Чешке и Словачке и Православне цркве у Америци, иако се њихови Синоди формално нису бавили овим питањем.
До сада није било синодских одлука нити саслуживаања архијереја или свештенства цркава Александрије, Грузије, Кипра и Албаније.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вјеронаука.нет, 10. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар