Аљбин Курти: Опасно износити детаље француско-немачког плана, поједини параграфи се односе на признање

Овај споразум, који има читаве параграфе и реченице по узору на две Немачке, јесте основни а не правно обавезујући коначни споразум који нам је потребан, рекао премијер тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: Ludovic MARIN/AFP)

Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини, поднео је посланицима скупштине тзв. Косова извештај о дијалогу са Београдом оценивши да не може да изнесе детаље како га не би оптужили за „цурење података“.

Француско-немачки предлог, познат и као план Европске уније, није коначан већ основни споразум, рекао је Курти, преносе албански медији, уз тврдњу да у њему постоје параграфи који се односе на „де факто признање“.

„Овај споразум, који има читаве параграфе и реченице по узору на две Немачке, је основни споразум, а не правно обавезујући коначни споразум који нам је потребан. Али морамо разумети да није било прилике да дођу из Париза, Берлина и Брисела и донесу нам коначан договор, јер би то захтевало дугу дискусију“, рекао је он.

Каже да до сада нису имали предлог попут „плана ЕУ“ који садржи, како додаје, европске и демократске концепте са универзалним вредностима.

Извор: РТ Балкан

„Споразум дели признање на де факто и де јуре. Тамо су параграфи који су по моделу две Немачке, параграфи који се управо односе на де факто признање. Преамбула има и наслеђе прошлости. Није дугачак ни две странице, то је врло уопштен и кратак текст. Ми смо у том смислу на почетку почетка“, навео је Курти и открио да се у преамбули споразума помињу националне мањине, те да је подложна промени у зависити од политичких дешавања и даљег преговарачког процеса.

Тврди како се „у Београду води политички рат да се једна тачка стави испред друге, тако да је Заједница српских општина буде предуслов и центар“.

„Води се велика политичка и дипломатска битка. Члан 10, који се односи на претходне споразуме, покушавају да преместе у преамбулу. У предлогу ЕУ то је последње у члану 10. Београд тражи да Асоцијација буде предуслов, или центар, али за нас то није прихватљиво ни као предуслов ни као центар. Предлог ЕУ је за нас веома повољан јер Асоцијација није предуслов, а ни у центру“, тврди Курти.

Кристофер Хил: Реално да се ЗСО формира до лета, а француско-немачки предлог до краја године

Опозиција на КиМ тражи да се сазове посебна седница у вези са предлогом ЕУ.

„То би било веома опасно за Косово* јер, поверење је веома озбиљна ствар, дозволите ми да кажем. Могуће је да се о томе води расправа у Скупштини, али је боље да премијер не сазове ту седницу, јер једва чекају да нас оптуже за цурење детаља“, закључио је Курти.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 9. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар