Миша Ђурковић: Каква је будућност САНУ

Избор будућег председника показаће да ли ће за САНУ и даље приоритет бити југословенство, џендеризација и оно за шта су заинтересоване амбасаде, или ће се и Академија вратити на позиције здравог српског национализма

Миша Ђурковић (Извор: ИН4С)

Током викенда медији су објавили извештаје у којима су пренели говор председника САНУ господина Костића. У њему је најважнија вест била то да се он неће кандидовати за трећи мандат на челу ове институције. Као особа која је прошле године организовала први народни протест испред ове институције, сматрам ово великом победом свих нас који смо подигли јавност против онаквог деловања и наступања какво је у то доба спроводио председник Академије. Одустајање господина Костића није добровољно, већ је потез изнуђен јасним стављањем до знања људи из Академије да он више подршку за то место не може да добије.

Да не буде забуне, са господином Костићем нико нема никакав лични проблем. Чак ни са тиме што је он показивао јасне политичке амбиције. Предмет спора и оно за шта је јавност с правом заинтересована јесте начелно усмерење Академије, начелна политика њеног деловања и приоритети са којима ради и са којима наступа у јавности. Не само да смо заинтересовани за то како се троши новац који долази од пореза који ми плаћамо, већ пре свега морамо да бринемо о томе како најважнија српска академска институција усмерава корпус знања, приоритете истраживања и вредносни систем на који такође може и мора да утиче.

Читаоци ће се сетити да је директан повод за протест био јавни наступ господина Костића у коjем је иступио као представник оних минорних политичких снага у Србији (ЛДП, Лига, „Не давимо Београд”) које се залажу за то да Србија треба да дигне руке од Косова и Метохије, да је оно изгубљено и да се потпуно окрене „модернизацији” и европским интеграцијама. У критичким наступима тврдили смо да се ради о злоупотреби положаја председника ове институције и јавним наступима који су противуставни те да је то недопустиво за некога ко се налази на месту председника САНУ. Усудио бих се да тврдим како је ово изнуђено одустајање Костића да надаље обавља ту функцију доказ да смо били у праву.

Миша Ђурковић: Спасавање редова Костића

Но, господин Костић је чини се одраз укупне тенденције кретања ове институције у последње две деценије о чему је својевремено у посебној књизи писао и академик Крестић. Ради се о озбиљним начелним питањима шта је предмет, обавеза и дужност рада Академије. Чини се да је овај период до избора новог председника САНУ право време да се поведе озбиљна јавна расправа о томе шта ће бити приоритети Академије у будућности. Једно од питања је наравно већ дуго присутна тенденција миноризације хуманистике за рачун техничких и природних наука, што је генерална тенденција коју западни системи моћи гурају другим земљама. Но, постоје још важнија фундаментална идентитетска питања укључујући и питање опстанка биолошке супстанце овог народа.

Наиме, за време господина Костића одржана су два скупа о помодним питањима „рода” односно џендеризације, док је потпуно миноризован одбор за демографију. То је једна јасна идеолошка и политичка позиција коју заступа господин Костић, а још јасније и отвореније његов син, уважени професор Правног факултета господин Светислав Костић, снажни заступник геј прајда и политичке организације „Не давимо Београд”. У исто време прелиминарни резултати пописа показују радикалан пад становништва у Србији.

Светислав В. Костић: На Параду поноса идем због прадеде који је био један од 1300 каплара

Друго важно питање је и даље преовлађујућа југословенска оријентација ове институције, иако Југославије нема већ деценијама. То је најочитије у и даље невероватној политици ове институције да уместо да почне да ради на Речнику српског језика, она и даље ради на речнику нечега што се зове српско-хрватски језик!? А и то ради темпом који подразумева да ће се на њему радити још деценијама…

Југословенска идеолошка политика се видела и у кадровској политици којом је Академија примала чланове у последњој деценији. Опште је познато да тамо нема места за истакнуте националне научнике који се противе југословенству и европским интеграцијама.

Дакле, пре свега сама Академија, али и читаво друштво у наредном периоду требало би озбиљно да преиспита однос према улози ове институције у друштву, научном животу и у укупном склопу кретања овог народа и државе. Избор будућег председника показаће да ли ће за САНУ и даље приоритет бити југословенство, џендеризација и оно за шта су заинтересоване стране амбасаде, или ће се и Академија попут све већег дела становништва, институција и посебно омладине вратити на позиције здравог српског национализма на којим је и настала. Наиме јасна је одлука да ли је ваш нормативни модел војвода Петар Бојовић, ослободилац Београда 1918, или они који су га понижавали и отерали у гроб као непријатеља. Недавни јавни наступ генерала Милосава Симовића, команданта Копнене војске, који је с правом страховито одјекнуо, јасно показује да се не само народ, већ и институције враћају правој традицији. Надамо се да ће и САНУ поново стати уз свој народ.

Научни саветник, Институт за европске студије

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

22 replies

 1. „Научна“ установа која носи назив који у преводу највероватније значи „војник домаћи“ (ака демос, еко, оико, уиктор, итд. су „антички“ облици), а да тај израз не уме да протумачи, иако јој је доступна легенда о „тројанском домаћем војнику“, ни не треба да постоји. Шта је сметало ученом друштву?

  3
  10
 2. GLAVNOM ŠTABU NOV I PO SRBIJE

  Kada budete ušli u Srbiju, postrijeljati ćemo sve kulake i domaćine, a naročito sve industrijalce.

  Imovinu velikosrpske buržoazije, poglavito industrijske objekte i tvornice, ćemo prenijeti u Hrvatsku i Sloveniju.

  Naređujem osobito strogo ponašanje prema srpskom narodu, koji je u više navrata pokazao neposluh i odanost monarhiji, koju mi želimo iskorijeniti.

  Posebno skrećem pažnju drugovima iz PO Srbije da djeluju oštro i bez sentimenta prema svojim rođacima i prijateljima, jer je opći cilj iznad svih naših emocija. Dapače, drugovi iz PO Srbije moraju pokazati veću strogost od drugih.

  Prema pripadnicima JVuO i četničkim jedinicama ne pokazivati nikakvu milost.

  5.II 1944. Vrhovni komandanat
  maršal Jugoslavije J. B. T.

  Једнога дана/а можда никад/ кад се ова злочиначка наредба, изговорена и написана од зликовца и команданта зликовачке окупационе војске, буде нашла у уџбеницима виших разреда основне школе, и када се буде темељно анализирао њен смисао, моћи ћемо рећи да смо на путу излечења. Све отало поштовани Ђурковићу је чепркање по наслагама идеолошког ђубрета, којим је јадна Србија затрпана. Ја се искрено надам, рођен сам годину пре Вас, да ћете своју енергију усмерити ка суштинском разобличавању узрока наше националне трагедије, али овај пут без непотребне шире слике, којој се толико радују дежурни скретничари са пута истине.
  Дакле, да скратим, нема више времена за сентименталност, како каже Броз. Или ми или они!!!
  Живела Краљевина Србија

  ПС…Данас прочитах да је сутра у Београду модна ревија посвећена модном стилу Јованке Броз..заиста лепо, у духу традиције српске престонице….

  35
  6
 3. Pitanje je da li je postojao ikada i da li postoji
  NE ZDRAVI Srpski nacionalizam ?

  Pitanje je da li svi oko Majke Srbije i svi na kontinentu zvanom Evropa su imali i još uvek imaju ZDRAV nacionalizam i NIKADA ne postavljaju TO pitanje ?

  Pitanje je:

  Zašto bih bilo KO od Srba I Srpkinja postavio sam sebi TO pitanje?

  9
  3
 4. G. Djurkovic, imate tezak posao ispred sebe, jer mnogi know on which side bread is buttered. Nezadovoljsto se izrazava, peticije, pokreti etc mada dosta se pazi da udoban zivot ostane nepromenje. To prelazi u epidemic. Postoje cestiti Srbi,odvazni I hrabri vremenom se povuku.

  14
  3
 5. Срби јесу у минулим временима упали у једно стање опијености југословенством. Како је идеја југославенства заједно са творевином која бјеше чедо те идеје, доживјела свој историјски крах, ти Срби, финални производи дугогодишње индоктринације су упали у ментални расцјеп. Код неких је временом дошло до отрежњења које разумљиво бјеше болно, други ће пак бити озлојеђени јер се показало да у је то у шта су вјеровали обична опсена и да су у тој причи испали ипак индоктринисани магарци.
  И ти не могу опростити Србима који су показалим имунитет тој ибдоктринацији, што су им нарушили ту опијеност југословенством. Другим националним корпусима неће замјерити, напротив, начиће оправдања за сва непочинства, али Србима који су разумјели куда ти процеси воде и колико је то штетно по морално, духовно и културно стање нације, опростити неће, данас су неки од тих забраздили у аутошовинзму и другосрбијанштини.
  И академска заједница дијели усуд нације, наравно да и она није поштеђена од свих рђавих и штетниг појава те странпутица кроз који пролази српски род.

  Опет свака национална академија наука и умјетности мора бити бастион науке, умјетности, слободне мисли, али мора бити и бастион родољубља, задње упориште гдје ће најмудрије главе бринути над судбином нације те пројектованим процесима и какве ће то имати рефлексије у временима будућим.

  Баш зато, због важности које има, САНУ бјеше често на удару, када се академија у минулим и не тако давним временима дрзнула урадити нешто за свој народ, бјеше оклеветана и стигматизована, укаљана и унижена, на сталном удару медија којима су овладале продане душе у служби глобалних моћника. Колико сутра, како Костића на челу академије замијени неко ко ће умјесто комформизма бирати бити вјерним слугом свог народа, бринути и стрепити за усудом нације, како САНУ почне радити на моралном, духовном и културном оздрављењу нације, некад и критикиковати политиче и ине елите ако крену странпутицом, биће опет на удару антисрпских медија, како више буду нападани то је више показатељ да су на добром путу.

  15
  1
 6. Пошто је о српским стварима реч, очекивали бисмо „gospodine Đurkoviću“, а не „G. Gjurković“, оно о хлебу и маслацу је могло и на српском језику, зар не? Разумели бисмо! И „epidemic“ има одговарајућу српску варијанту грчког термина, а и обичну српски – српску! А и „имати тежак посао испред себе“ није баш у духу тог (српског) језика! Је ли то било нешто иронично, или сасвим озбиљно!

  4
  11
 7. @Лимес

  Госпођа живи у Аустралији, можда је и рођена тамо. Није ишла у школу на српском, питање је колико има прилике да српски користи у свакодневном животу. То би требало да буде очигледно сваком ко проведе овде на СтСт неколико месеци читајући коментаре. Нема смисла људима замерати нешто што су њихова стварна и објективна ограничења.

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  7
  3
 8. @ Марк Еугеникос
  Сасвим се слажем, немати у виду објективна ограничења било би сасвим неопростиво!Пошто је овде углавном све анонимно, немам никаквог сазнања о личним подацима и приватности појединих коментатора! Кажете да је госпођа дуго у Аустралији, да је можда и рођена тамо – дакле не знате ни сами о томе баш много! Госпођа се није ни потрудила да преведе то што је написала, или сматра да је природно ми треба да знамо енглески, а она српски баш и не мора, има ли то, по Вама, смисла? Заборављање језика, ако јој је био матерњи, само је објективна чињеница, а ограничење је ваљда субјективно, јер се језик може сачувати ако је човеку до њега стало, а поготову ако сматра да треба да даје мишљење и оцене – о љубитељима удобног живота, и о храбрим Србима који се временом повуку, а све то без потребног знања језика! Да би такве оцене биле објективне, морало би се много тога прочитати, што би већ би било довољно да се језик освежи и обнови! Језик се може и научити: Арно Гујон је заволео овај народ, научио српски језик у својим младим годинама и говори га, на нашу срамоту, много боље од многих, како би они који преводе све са енглеског рекли, локалаца! Поред тога, на свакој тастатури постоје сви фонтови, неких језика за које многи од нас нису ни чули, а латиница (са све дијакритичким знацима) свакако! Не верујем да је г. Ђурковић баш срећан када прочита да се његово презиме пише тим старим (и кориенским) хрватским правописом! Па се можда треба запитати има ли то све смисла?

  6
  8
 9. „Предраг Вулин“Поштовани пише вам екстремни српски националиста. Немојте да наседате на такве подметине. будала да Да је Броз т по на аписао прот им в њега би се побунили и сроски крвници Ранковић и Крцун

  4
  12
 10. @Лимес

  Кад будемо успели на убедимо све оне Србе рођене у Србији, и многе коментаторе овде, да не користе osisanu latinicu, или абцчеду, како је зове Радован Дамјановић, онда би имало смисла да замерамо неком ко је рођен и одрастао на другом крају света што не пише српски граматички коректно. А да је госпођа на другом крају света види се из њених коментара ако неко пажљивије чита, немам ни ја никакав посебан увид.

  А у Вашем стилу, надам се? да ћете се! сложити са мном?!?!?!

  8
  4
 11. Баш сте ме насмејали Ђорђе….

  9
  4
 12. КД – Потпуно се слажем са прва два пасуса. То је управо твој случај и мора да је болно успоствљати ред у глави у зрелим годинама. Није довољно само једном у пет година штиклирати другу коцкицу на попису а да све остало остане исто, укључујући и југословенску историју. Требало би свако јутро да се пред огледалом запиташ – Нисам ли и ја један од тих Југословена? Баш као што се и ја запитам свако јутро – Нисам ли и ја још један каљавко?

  7
  6
 13. @ Марк Еугеникос
  Није моје да некога убеђујем како да пише и говори, ма где живео. Нити да истражујем где ко и зашто негде живи и зашто сматра да треба да коментарише, и то супериорно, овдашње стање и проблеме. Али смемо ваљда да приметимо, замеримо и реагујемо, ако неко ко наводно води велику бригу о српском народу, стара се о његовој академији наука и препоручује шта да се ради, све то чини на енглеском и лошем српском језику. У чему треба да се сложим с вама? У томе да немате посебан увид у нешто, али довољан да мене критикујете? Па, то сте се Ви сложили са мном. Прилично сте неумесно направили шалу (то треба ваљда да је шала) о мом стилу! Овде се не ради о стилу, него о правопису, то није баш исто, мој је правопис коректан, па сте то могли изоставити, није смешно, само је пакосно. Напишите шта није било коректно, баш ме занима! Што се тиче знакова узвика, пошто није ред писати великим словима, када би човек пожелео да нешто нагласи, а и иначе није пристојно викати на неког, мада овде ни псовање није неуобичајено, онда преостаје тај знак! Што се знака питања тиче, па овде има много тога о чему се читалац мора запитати, а знак питања томе служи, то се ваљда слажете?

  4
  1
 14. @ Limes, anglikanizacija srpskoga jezika se vec desava. Kod mene jedna recenica na engleskom uzbudila vas je I naljutila. Nije mi bila namera, ne mislim da mogu popraviti srpski da bude odlican. Uvek ce se primetiti. Smisao onoga sto sam napisala, ostajem pri tome. Kako se Gospodin Djurkovic oseca kad cita sta pisem, ja ne znam. Ono sto znam da su ga Srbi zavoleli , kada nas je posetijo. Ja za sigurno vas necu uzrujavati vise. Meni to nije potrebno. Svako dobro.

  9
  1
 15. @ Saffron
  Тачно је, нажалост, да се американизација српског језика дешава. Они којима је стало до српског народа и његовог језика као битног елемента националног идентитета не би требало да томе доприносе! С обзиром на ово што смо сазнали о Вама и месту где живите, не може се очекивати да Ваш српски језик буде савршен, али би ипак било лепо да га користите у својим коментарима, макар и несавршеног! Желим Вам све најбоље, и заиста жалим ако су Вас моје примедбе узрујале! Нема потребе да се ико узрујава (ни Ви, ни ја), само је штета што се о оваквим, српским темама, писало енглеским језиком! Покушајте макар да подесите тастатуру, ни Djurkovic није много срећнија варијанта. Сви га ценимо и поштујемо, а ако је и тамошњим Србима драг, то би био леп гест наклоности и уважавања!

  2
  1
 16. Миша Ђурковић критикује назив РЕЧНИК СРПСКО-ХРВАТСКОГ ЈЕЗИКА. У праву је, јер нашим језиком се говори не само у СРБ и ХР, него и у БиХ као и у ЦГ. Мада постоје варијанте :
  Српска варијанта :
  https://www.politika.rs/scc/clanak/526558/hrvatska-tito-zig-lik
  Хрватска варијанта :
  https://dugopolje.org/antifasisti-i-drustva-josip-broz-tito-trazili-izdavanje-marke-s-likom-j-b-tita-hrvatska-posta-ih-odbila/

  Можда неки читаоци не разумеју ХР варијанту ?

  1
  12
 17. На годишњицу убиства Краља Александра ове године, код Лисичјег Потока се окупило мање од педесетак људи укључујући ту и три официра Војске Србије. Служен је парастос мучки убијеном краљу…

  На истом месту 1944-те по наредби новоуспостављене комунистичке власти припадници ОЗНА-е су стрељали хиљаду (или мног више?) Срба. Без судског поступка и пресуде. Њима тада није одржан парастос, а да је сваком посебно, службе би трајале непрекидно неколико недеља…

  О трагедији од октобра 1944 на територији Србије настао комунистички терор и масовна репресија над Србима некомунистима не треба трошити речи. То је истина и чињеница.

  Али, објављивати наредбу Ј.Б.Тита која експлицитно описује злочиначки подухват је знак наивности или подметање кукавичјег јајета.

  Ако постоји таква наредба, налази се у Архиву Србије, па дајте да видимо оригинал. (Допуштам могућност да постоји, али се не бих кладио ни 1:100).

  Чак и ако оригинал постоји, да ли бисмо добили нову информацију о тежини и опсегу злочина истребљивања идеолошки неподобних Срба?

  Не бисмо. Мега злочин је почињен и за њега није било потребно писати и потписивати наредбу. Довољно је било усмено наређење. Дакле, утврђивање аутентичности писане наредбе је скоро безначајно.

  С друге стране, много већи потенцијални значај има кукавичје јаје — подметање фалсификата ове „наредбе“ да служи за збуњивање публике по следећем обрасцу (уколико је текст заста фалсификат).

  „Ево, српски националисти и србоЋетници лажу и подмећу фалсификате о другу Тити. Како лажу о наредби сигурно још више претерују и лажу о комунистичком терору и о броју наводних српских жртава. Никаквих ту српских жртава није било, осим ЋетниЋких, то јест, оних што су Ћетници геноцидно побили.“ Исти став би имали и „другосрбијанци“ а „првохрвати“, квазилиберали који су наследници бивших егзекутора, само тај би био изражен на „чистом“ српском језику…

  Ово је мало карикирано, али показује оквир у коме се рат наставља — на информативном плану који је у недостатку отвореног оружаног сукоба једини начин да се претходно војно поражена (1999-те) и политички самлевена страна (после окт. 2000-те), то јест народ, и даље малтретира и унижава средствима масовне психолошке манипулације.

  Између осталог, подметањем фалсификата се пажња (оних који су још довољно свесни да ову тему прате) преусмерава са застрашујуће трагедије хиљада стрељаних некомуниста Срба (од стране комуниста, махом Срба) на питање архивске грађе и форме наредбе…

  Зато је објављивање „ЈБ Титине наредбе“ у овој форми, ако је и из добре намере — некорисно, а ако је подметнуто по гореописаном сценарију — подмукло. Како год, таква објава није на нивоу угледа и стандарда СтСт портала.

  9
  6
 18. Много Вас нервира наредба???Помињете „кукавичје јаје“???
  Највеће кукавичје јаје сте Ви!!!!

  6
  4
 19. @Предраг Вулин: „Много Вас нервира наредба???Помињете „кукавичје јаје“??? Највеће кукавичје јаје сте Ви!!!!“

  Пре ће бити да сте Ви изнервирани.

  По овом питању, за мене сте у групи ових наивних добронамерних који наслепо и по инерцији само прослеђују подметнуте дезинформације, мада по Вашој реакцији није искључено ни друга опција.

  Ако имате да кажете нешто сувисло, изволите.

  8
  4
 20. @Лимес

  „Прилично сте неумесно направили шалу (то треба ваљда да је шала) о мом стилу!“

  Направите и Ви о мом стилу, ако знате како. Мада…

  Колико се бодова добија за одсуство смисла за хумор приликом пријемног испита за ПМФ?

  2
  6
 21. @ Марк Еугеникос
  Наравно, Ваш је стил и све што кажете, укључујући и покушаје шале, изнад сваке критике, зар стварно мислите да је вредно труда бавити се Вашим стилом? Уживајте, задовољни сте собом, то је најважније! А шта ће ту ПМФ? .

  1
  1
 22. @Лимес

  Напротив, нисам задовољан ничим, и ништа није изнад сваке критике.

  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

Оставите коментар