Андреј Јефтић први Србин на важној функцији у Светском савету цркава

Јефтић је први члан Српске православне цркве који је добио прилику да служи у Светском савету цркава од његовог оснивања 1948. године

Андреј Јефтић (Извор: Митрополија црногорско-приморска)

Светски савет цркава, у чији састав улази 349 хришћанских цркава, именовао је др Андреја Јефтића за новог директора Комисије за веру и поредак која је централно тело за теолошки дијалог међу хришћанима на глобалном нивоу.

Јефтић је први члан Српске православне цркве који је добио прилику да служи у Светском савету цркава од његовог оснивања 1948.

Српска православна црква је члан Светског савета цркава од 1965. а избором Андреја Јефтића за директора Комисије за веру и поредак, СПЦ је почаствована јер је једном њеном члану пружена прилика да служи у Светском савету цркава нарочито на тако истакнутој позицији. Римокатоличка црква је пуноправни члан ове Комисије за веру и поредак, али је само посматрач у Савету светских цркава.

Поглавари Помесних Цркава: Резолуција поводом питања „екуменистички покрет и Православна Црква“ (1948)

Светски савет цркава, чије је седиште у Женеви, обухвата око 590 милиона хришћана у 120 земаља, а међу чланицама су, поред Српске православне цркве, Руска православна црква, Грчка православна црква, Васељенска патријаршија, Црква Енглеске, Методистичка црква и бројне друге деноминације, док Римокатоличка црква има статус посматрача.

Јефтић, теолог и сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, некадашњи доцент на Православном богословском факултету, представља СПЦ у Светском савету цркава од 2013. године.

Др Андреј Јефтић један је од теолога који су потписали петицију против ревизије изучавања Дарвинове теорије еволуције у школама и на факултетима (Извор: Политика)

„Рад и мисија Комисије за веру и поредак дубоко кореспондира са мојим суштинским веровањима и вредностима које су ме водиле кроз живот и теолошки развој. Да бисмо били верни Христовом позиву и самој природи Божијег откривења, које се може схватити само као заједнички догађај, верујем да теологија треба да буде екуменска“, рекао је Јефтић, објавио је Светски савет цркава.

Он верује да теологија мора да буде универзална: „Ако је закључана унутар замишљених граница, било академских или црквених, теологија не успева да понуди своју службу свету чије је спасење донео Христ“, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 14. 11. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

 1. не знам да ли је доктор Јефтић Ђедов кадар или Јоаникијев…
  но знам да сасвим сигурно није први Србин у ССЦ, јер је
  Патријарх Герман 1968.г. био изабран за председника ССЦ …

  Миодраг Таназовић

  18
  1
 2. Овај је теолог *** ***.Новотарац и екуменац ,лепо ће да се уклопи у ново друштво. **** *** ***

  23
  1
 3. @Миодраг

  Мала исправка: Патријарх Герман није изабран за председника ССЦ, јер таква функција не постоји. Извршна функција ССЦ је генерални секретар. Патријарх Герман је био члан Президијума / Централног Комитета, што је руководеће тело од једног конгреса до следећег конгреса. https://archive.org/details/wcca14/page/140/mode/2up

  А иначе сте вероватно приметили кад неко у медијима напише, о апсолутно било којој теми, „први пут у историји“ или нешто слично, у више од пола случајева се ради о томе да је писац сувише лењ или необавештен да пронађе шта је било пре. И онда „нисам ништа знао о томе до пре 10 минута када ми је уредник тражио да нешто напишем“ постане „први пут у историји“, а у ствари је „први пут у историји мог незнања“.

  21
 4. Честитке, сада имамо нашег човека као Великог Инквизитора у Конгрегацији за доктрину вере. Ништа није случајно. Било би тако досадно да је неки Пољак или Талијан на тој позицији.

  20
 5. Andrej Jeftic je proteran sa teoloskog fakulteta zbog sirenja jeresi majmunologije i Istanbulskog lazne eklisiologije. Plakao je i kmecao kod Porfirija dok mu nije sredio ovu funkciju. Sada ide u Zenevu na 4. godine za masnu platu od par hiljada franaka.

Оставите коментар