Митрополит Румунске православне цркве изабран за замјеника модератора ЦК Свјетског савјета цркава

Митрополит трговиштански Нифонт је и члан извршног одбора Заједничке радне групе Католичке цркве и ССЦ

Митрополит трговиштански Нифонт (Фото: Peter Williams/WCC)

Митрополит трговиштански Нифонт (Михеита, Румунска православна црква) изабран је за новог замјеника модератора Централног комитета Свјетског савјета цркава. Митрополит Нифонт је члан извршног одбора и других структура ССЦ. Он је и члан извршног одбора Заједничке радне групе Католичке цркве и ССЦ, наводи Orthodoxia News Agency.

Избор новог вицемодератора обављен је на сједници Централног комитета ССЦ, одржаној од 15. до 18. јуна 2022. године у Женеви. Претходно је на мјесту замјеника модератора ССЦ био грчки теолог и дугогодишњи члан екуменског покрета, митрополит Генадије (Лимурис), који је преминуо 1. јуна у 70. години. Сједница ЦК почела је молитвом за упокојеног митрополита Генадија.

Извор: Сајт Светског савета цркава

Пастор Ен Хајтман из протестантске цркве у Бадену изабрана је за модератора Одбора за планирање Генералне скупштине ССЦ, а на тој функцији је претходно такође био митрополит Генадије. Умјесто грчког јерарха, Православну цркву у Сталном комитету ССЦ за консензус и сарадњу представљаће др Димитрије Кукура (Цариградска патријаршија).

Опрема: Стање ствари

(Етос, 27. 6. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading