Валентин Катасонов: Не постоји ванредна климатска ситуација

Борбу с тзв. климатским променама у оптицај је ставио Римски клуб, иза ког је стајао Дејвид Рокфелер. Иза „декарбонизације“ крила се деиндустријализација – део плана глобалне елите за „чишћење“ планете од „сувишних“ људи и „вишка“ производних снага

Насловница њемачког часописа Цуерст из децембра 2019.

(Фонд стратешке културе, 1. 9. 2022)

„Пандемија“ и „глобално загревање“ су две теме које су до почетка специјалне војне операције (СВО) занимале светска средства информисања више од свега. И нема гаранције да под маском борбе против још једне „пандемије“ и климатских промена „господари дискурса“ неће обновити напоре за перестројку живота човечанства, проглашавајући то „великим ресетом“ (преласком на „инклузивни капитализам“).

Шта је била фамозна „пандемија“ и из ког правца би њени бубњеви могли поново да одјекну данас постаје све јасније.

Борба с такозваним климатским променама – из исте је корпе. Ову тему је ставио у међународни оптицај 70-80-их година ХХ века Римски клуб, иза кога је стајао Дејвид Рокфелер. Већ тада су се зачули позиви за „декарбонизацију економије“. Иза пароле о декарбонизацији скривала се деиндустријализација – део плана глобалне елите за „чишћење“ планете од „сувишних“ људи и „вишка“ производних снага. У уметничкој форми, овај план представљен је пре Римског клуба у роману Ајн Ренд Атлас је слегао раменима 1957. (код нас преведен као Побуњени Атлас, прим.прев).

Свјетски економски форум потписује Грету Тунберг као „сарадника на спровођењу плана“

Практична реализација плана декарбонизације светске економије почела је 1992. године, када је на међународној конференцији ОУН о животној средини у Рио де Жанеиру донета Оквирна конвенција ОУН о климатским променамаПодсетимо се: СССР-а већ није било и светску агенду су беспоговорно диктирали господари новца.

Године 1997. на састанку у Кјоту (Јапан) десетине земаља су се сагласиле и потписале Протокол из Кјота – акциони план за реализацију општих принципа Оквирне конвенцијеПротокол наметнут у Кјоту прописивао је свим развијеним земљама да смање или стабилизују испуштање гасова који настају сагоревањем различитих врста горива (угаљ, нафта, нафтни деривати, шкриљци, природни гас и др.) стварајући при томе ефекат стаклене баште.

У децембру 2015. године у Паризу је потписан Париски климатски споразум, којим је наметнута обавеза државама да у својим економијама сведу „на нулу“ угљенична испарења до половине XXI века.

И Протокол из Кјота и Париски споразум Русија је потписала, али није ратификовала – јасно је и због чега. Руска економија је високоугљенична, заснована на производњи и извозу нафте и природног гаса. За Русију је испуњавање обавеза о „декарбонизацији“ повезано са великим преоптерећењима.

Вето Русије на резолуцију УН о климатским променама

Са манијакалном упорношћу у већини држава су се прихватили спровођења „декарбонизације“. Приметићемо да су климатске баханалије, започете пре пола века, све време биле подвргнуте озбиљној критици од стране научника и стручњака. Алтернативни (зелени) облици енергије нису способни да у догледно време замене традиционалне енергенте. Убрзана декарбонизација ће довести до уништења економије и заоштравања социјалних проблема (а, може бити, чак и смрти дела становништва планете). Критике су пре свега биле упућене природно-научним основама такозване теорије стаклене баште, која је, по мишљењу критичара, заснована на фалсификатима и обманама.

Руска академија наука као одговор на молбу руских власти изнела је своје мишљење у прилично исцрпном извештају о Протоколу из Кјота 2004. године (који је потписао тадашњи председник РАН Јуриј Осипов). Наводимо кључне ставове из одговора научника: 1) Протокол из Кјота није научно заснован; 2) Протокол из Кјота је неефикасан у постизању коначног циља Оквирне конвенције ОУН…; 3) Ратификација Протокола у условима постојања чврсте везе између емисије CO2 и економског раста базираног на угљеничном гориву значи битно ограничење темпа раста руског БДП.

Можемо се сетити интервјуа дописног члана РАН-а Андреја Капице (сина познатог физичара Петра Капице). Он је рекао да је сагласан са десетинама хиљада научника у целом свету у томе да је Протокол из Кјота из 1997. – превара. Капица је напоменуо да није климатска катастрофа већ управо Протокол и „тежње које стоје иза њега“ – истинска претња човечанству и тежак удар по његову будућност.

Финансијска компанија „Морган Стенли“: Свака нова беба негативно утиче на климатске промене

А познати климатолог Џејмс Хансен отворено је назвао Споразум „преварантским“.

По мишљењу научника ефекат стаклене баште – није чак ни хипотеза, већ отворена обмана. Фредерик Зајц (Seitz) бивши председник Америчке академије наука много година се борио против ове лажне теорије. 17 хиљада америчких научника су потписали колективну петицију против поменуте преваре. На крају је реализација плана „декарбонизације“ америчке економије доживела колапс. Председник Доналд Трамп објавио је да ће зауставити деиндустријализацију Америке и започети обнављање њене некадашње индустријске моћи. Током предизборне кампање Трамп је глобално загревање назвао мистификацијом. Најавио је излазак из Париског споразума. У телевизијском обраћању 1. јуна 2017. године је рекао: „Да бих могао да испуним свој свети дуг, да бих могао да заштитим САД и америчке грађане, морам да се повучем из Париског климатског споразума“. Истина, Џо Бајден је опет вратио Америку у оквире овог Споразума.

Међутим, научници у САД и у другим земљама света се не предају. У августу 2022. године појавио се документ под називом Светска климатска декларација (World Climate Declaration). Документ има и поднаслов „Ванредна климатска ситуација не постоји“ (There is no climate emergency). Документ је припремила иницијативна група која себе назива Глобалном климатском обавештајном групом (Global Climate Intelligence Group). На дан 24. августа 2022. испод декларације су стајали потписи 1.107 научника и стручњака из многих земаља света. Документ је отворен за потпис свим научницима који деле његове основне ставове. Цитираћу делове Декларације:

Извештај 1100 научника: Нема климатске катастрофе

Ванредна климатска ситуација не постоји. Климатологија мора бити мање политизована, а климатска политика мора бити више научна. Научници морају отворено говорити о неодређености и преувеличавањима у својим прогнозама о глобалном загревању, а, у исто време, политичари морају непристрасно израчунати реалне губитке, а такође и замишљену добит од својих политичких мера.

Природни, а такође и антропогени фактори изазивају загревање. Геолошки архив показује да се клима Земље мењала откад постоји планета, са природним хладним и топлим фазама. Мало ледено доба се завршило недавно – 1850. године. Зато не изненађује што сада пролазимо кроз период загревања.

Загревање је много спорије него што је претпостављено. Свет се загрејао много мање него што је предсказао Међународни панел за климатске промене (IPCC , Intergovernmental panel on climate change) на основу симулираног антропогеног утицаја. Расцеп између реалног света и модела света говори нам да смо далеко од разумевања климатских промена.

Климатска политика се ослања на неадекванте моделе. Климатски модели имају много недостатака и нису веродостојини као инструменти политике. Они не само да преувеличавају утицај гасова који стварају „ефекат стаклене баште“ већ и игноришу чињеницу да је обогаћивање атмосфере са СО2 корисно… Постоји довољно доказа да су мере за смањење емисије СО2 колико штетне, толико и скупе.

Одлучно иступано против штетне и нереалне предложене политике нулте емисије СО2 до 2050. године.

Скренуо бих пажњу и на то из којих су земаља научници који су потписали Декларацију. До 24. августа 2022. највећи број потписника је био из САД и Италије (по 168). Даље следе: Аустралија – 134, Холандија – 116, Француска – 94, Канада – 84, Велика Британија – 59, Немачка – 54. Неке земље су слабо заступљене. На пример, само 4 потписа из таквих земаља као што је Русија, Пољска, Португалија. Један потпис из Јужне Кореје. А Кине, међу потписницима, уопште нема.

Клаус-Дитер Делер: Надменост и ароганција проповедника климатске катастрофе

Данас се на светском тржишту, због рата санкцијама колективног Запада против Русије, нагло повећао дефицит традиционалних енергената – нафте, природног гаса, угља, шкриљаца. Дошло је до астрономског скока цена ових сировина. Зелена енергетика демонстрира потпуну беспомоћност у покушају да надомести енергетски дефицит. Истовремено са заменом угљеничких видова енергије зеленим уочава се и прелазак на оне енергенте који су у прошлом веку били жигосани као „прљави“ – угаљ, шкриљци, тресет, дрва. А на Западу булазне да се не сме нарушити Париски споразум о клими. Ортодокси борбе против „глобалног загревања“ позивају да се учини избор у корист спасавања климе чак и ако је због тога потребно зауставити индустрију и гладовати.

Дошло је време да се у започетој борби против глобализма објави и излазак из Париског споразума о клими. Он није потребан Русији.

С руског посрбио: Александар Мирковић

(Сродство по избору, 29. 10. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

 1. Krik. Užas. Slika i prilika kako izgleda lice koje je sinonim za „klimatske promene“ iliti „klimatske periode“ u liku vrlo priviligovane razmažene protestantske Švedske etničke devojčice koja je rođena 03.01.2003 godine u Štokholmu u bogatoj i vrlo situiranoj porodici
  koja je posle završene osnovne škole „odlučila“ da ne ide u dalje školovanje već da se „bori“ za takozvane „klimatske promene“.

  Greta Thunberg iako retko ima nasmejano lice za kamere belosvetskih televizija itekako se slatko smeje zajedno sa svojom mamom i tatom i trljaju ruke jer njena internet stranica svakodnevno ima preko 4 miliona pratilaca a to znači da “ vredi“ oko 2 miliona evra svakoga dana.
  To opet znači da godišnje nenasmejana devojčica sa osnovnom školom prihoduje oko 1 milion evra prema godišnjem Švedskom poreskom izveštaju.

  Kratka priča o Greti Thunberg i Kini koja je prošla nezapaženo u februaru ove godine od kada je Gretica naglo prestala da priča a ide ovako.

  Gretica je poručila Kineskom ministru za privredu da citiram:

  Kinezi da prestanu da jedu sa bambusovim štapićima.
  To uništava šume.

  Gretica je odmah ( istog sata istog dana) dobila odgovor od Kineskog ministarstva citiram:

  Da si išla u školu Gretice znala bi da je bambus TRAVA .
  A ako već želiš da spaseš šume onda Gretice prestani da koristiš toalet papir.
  To uništava šume. Gretice. Švedske. U prvom redu.

  Od februara ove godine Gretica se nije više javljala.
  Odlučila je da ponovo krene u školu.
  Njena internet stranica se svakodnevno održava.
  Broj pratilaca „zabrinutih“ za klimu i klimatske promene varira.
  Počinje da ide silaznom linijom.
  Čeka se Greticin završni račun za 2022 godinu.

  I poslednja vest Gretica neće otputovati u Egipat gde će se održati Klima skup 2022 /23 godine.
  Razlog je verovatno što nije našla sponozora da sa „jahtom sa jedrima“ odjedri od Štokholma do Kaira kao što je pre dve godine iz Monaka sa „jahtom sa jedrima“ odjedrila preko bare do Njujorka u sred leta.

  Sve belosvetske „jahte jedrilice“ su u zimovniku.

  A i vetar nije više kao što je bio nekad.

  Ne DUVA više tako jako.

  25
  1
 2. Naši gradovi su ponovo među najzagađenijima na svetu.

  Broj dana kada udišemo opasan vazduh je alarmantno visok. Ovo ostavlja ozbiljne posledice i po naše zdravlje i po troškove zdravstvenog sistema, a najveći danak uzima u životima ljudi. Svake godine od posledica zagađenja vazduha premine 15 hiljada ljudi. Naugroženiji su deca, stari i hronični bolesnici.

  Uprkos tome, nema nikakvih indicija da vlast ozbiljno shvata ovaj problem i da preduzima odgovarajuće mere kako bi se on obuzdao.

  6
  5

Оставите коментар