Финансијска компанија „Морган Стенли“: Свака нова беба негативно утиче на климатске промене

Рођење детета је седам пута горе за климу у емисији угљен-диоксида годишње од 10 најучесталијих ублажавајућих фактора које појединци могу да учине, кажу аналитичари из Морган Стенлија

Фото: Depositphotos/Оsons163

Позната финансијска компанија „Морган Стенли“ објавила је извештај у којем износи запањујућу тезу да ће се све већи број људи нерадо одлучивати на потомство у свету који ће климатске промене уништити у наредним деценијама.

Све мрачнији изгледи о будућности планете научника људе све чешће одбијају да имају децу, преноси Си-Ен-Би-Си.

Аналитичари „Морган Стенлија“ навели су прошлог месеца у извештају за инвеститоре да покрет против рађања деце из страха од климатских промена расте и утиче на стопу плодности брже од било ког претходног тренда у области пада плодности.

Да би поткрепили свој аргумент, они су указали на анкете, научна истраживања и Гуглове податке који показују да климатске промене директно и индиректно убрзавају пад стопе плодности.

Валентин Катасонов: Поводом пола века постојања Римског клуба

Истраживачи УЦЛА показали су да је број рођених у САД пао за девет месеци након екстремних врућина, док је студија у којој је учествовало 18.000 парова у Кини прошле године показала да су климатске промене, а посебно загађење ваздуха, повезане са повећањем од 20 одсто вероватноће неплодности.

Неки људи одлучују да немају децу јер се плаше да ће то појачати глобално загревање.

Рођење детета је седам пута горе за климу у емисији угљен-диоксида годишње од 10 најучесталијих ублажавајућих фактора које појединци могу да учине, кажу аналитичари из Морган Стенлија.

Шведска студија, објављена у часопису „ИОП сајенс“ 2017. године, открила је да би једно дете мање по породици могло да уштеди приближно 58,6 метричких тона угљеника сваке године у развијеним земљама.

Међутим, Кимберли Николас, једна од ауторки студије, рекла је у интервјуу за Вокс ове године да смањење броја становника није начин за решавање климатске кризе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 8. 2021)

Бил Гејтс издваја 1,5 милијарди долара за борбу против климатских промена

Морамо да направимо технологију и производе које не изазивају емисију штетних гасова, рекао је Гејтс

Бил Гејтс (Фото: AFP 2021/LUDOVIC MARIN)

Оснивач компаније „Мајкрософт“ и мултимилијардер Бил Гејтс најавио је да ће издвојити 1,5 милијарди долара за борбу против климатских промена.

Тај новац ће бити преусмерен из његовог инвестиционог фонда Брејктру Енерџи, а инвестираће га у сарадњи са америчком владом, преносе амерички медији.

„Избегавање климатске катастрофе захтеваће нову индустријску револуцију. Морамо да направимо технологију и производе које не изазивају емисију штетних гасова“, рекао је Гејтс.

Та технологија, како је додао, мора да буде јефтинија како би цео свет могао да је приушти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар