Душан Буковић: Случај Владислава Рибникара

О случају некадашњег директора „Политике“ пише Душан Буковић, као коментар на текст Бошка Јакшића на „Стању ствари“

Владислав С. Рибникар (1900-1955) (Извор: Википедија)

Владислав Рибникар (1900-1955), политичар, новинар и директор београдске Политике, пре Другог светског рата припадао је Демократској странци и био је члан Главног одбора. Био је познат као левичар-интернационалиста. Први његов контакт са Совјетским антируским интернационалистима датира од 1928. године, када је због једне афере са једном чланицом ГПУ са којом је имао интимне односе пристао да ради за рачун совјетске тајне политичке полиције. Од тада Рибникарева Политика постаје интернационалистичко-левичарски лист. За време рата сарађује једно време са немачким окупаторима у Србији. У његовој кући у јуну 1941. године донета је одлука о покретању тзв. буржоаско-демократске револуције у Србији под командом Павелићевог емисара, великохрватског тиранина Јосипа Броза тзв. „Тита“, која је била само нагли прелаз у великохрватску, интермаријумску, фабијанску и коминтерновско-троцкистичко-пролетерску револуцију. У току 1941. и 1942. године хапси га Недићева полиција у Београду и упућује у логор на Бањици. На немачку интервенцију ослобођен је први и други пут. У другој половини 1943. године одлази у Јајце и постаје члан Брозовог фабијанско-интермаријумског и национал-социјалистичког Президијума АВНОЈ-а (Види: Мosha Piyade, About the legend that the Yugoslav uprising owed its existence to Soviet union, London, England, 1950).

Драган Крстић: Одржавање „Другог заседања АВНОЈ-а“ упоредо с Техеранском конференцијом као давање изговора Енглеској за легитимизовање комуниста

У овом контексту вредно је указати да је у чикашкој Слободи објављен значајан чланак под насловом „Докази о сарадњи комуниста са окупатором – Случај Владислава Рибникара“, који гласи…

ДОКАЗИ О САРАДЊИ КОМУНИСТА СА ОКУПАТОРОМ – СЛУЧАЈ ВЛАДИСЛАВА РИБНИКАРА

У низу многобројних доказа и докумената о сарадњи Титовог „народно-ослободилачког” покрета с Немцима и осталим окупаторима, међу најкарактеристичније спада случај сувласника и директора највећег српског дневног листа Политика Владислава Рибникара.

После смрти свога оца д-ра Слободана Рибникара 1924. Рибникар се, у то време апсолвент архитектуре, нашао стицајем прилика као поседник највећег броја акција на челу овога познатог дневника. Он је, по праву наслеђа, без икаквих личних и интелектуалних способности постао његов главни директор.

Лист у то време стварно уређује и даје политички тон и правац писању његов главни уредник д-р Милан Гавриловић. Док је административна и персонално материјална страна у рукама његовог власника Рибникара, који са осталим главним акционарима Тановићем, Миленовићем и Дисом Стефановићем сачињавала главну управу.

Политика, која у периоду анексионе кризе и балканских ратова са својим уредницима браћом Рибникарима, Дарком и Владиславом, који ће као резервни официри и погинути на Мачковом Камену 1914, била је на достојној националној и демократској висини и остала таква све до 1928.

Суд казнио „Политику“ јер није вратила старо заглавље и имена породице Рибникар

Крајем 1928 десиће се у Политици велике промене које су наступиле под утицајем једног догађаја, који ће одиграти пресудну улогу у животу и политичком држању њеног директора, иначе и до тада познатог авантуристе и сладострасника Владислава Рибникара. Октобра 1928. тадашњи властодршци у Совјетском Савезу били су организовали свечану прославу десетогодишњице совјетске власти. Одлучили су да на ову прославу позову као госте читав низ новинара, књижевника, политичара и јавних радника из целога света, у првом реду припадника комунистичког покрета. Затим познатих левичара и либерала за које су веровали, да ће после повратка у своје земље повољно писати и говорити о Совјетском Савезу.

Из Југославије су били позвани: Драгиша Васић и вајар Сретен Стојановић, у то време изразити левичар и преко свога брата д-ра Младана Стојановића, члана КПЈ, у блиској вези с тадашњим партијским вођством. Од стране Хрвата комунистички књижевници Мирослав Крлежа и Август Цесарец, а од Словенаца комуниста и књижевник Ловро Кухар. Сви су они отишли посредством Совјетског посланства у Букурешту, пошто у то време Југославија није имала дипломатских односа са Совјетима. Овој југословенској делегацији се у Букурешту придружио и Рибникар. Он није био званично позван, али је пошао за свој рачун. Жељан сензација и авантура, а и да би на неки начин за себе лично, а делимично и за лист извукао какве материјалне концесије од богатих пропагандних фондова Коминтерне, чији је штаб у то време био у Москви. Познато је да је Рибникар био велики коцкар, женскарош и расипник, те да је на коцки и финансирању својих многобројних љубавница често губио милионске суме. Кад је Рибникар стигао у Москву и када су многобројни агенти Коминтерне видели с киме имају посла, облетали су око њега и ступили у акцију. Будући да је био у питању директор и власник највећег дневног листа у Југославији, подробно су испитали све његове слабе стране, те су се осведочили да његова слабост према лепом полу долази на прво место. Ради тога су му у хотелу у коме је био одсео подметнули необично лепу и заводљиву девојку, која је била њихов агент.

Приликом свога каснијег саслушања маја 1942. од стране српске специјалне полиције у Београду, Рибникар дословно каже: „Дошла је у мој хотел представивши се као новинарка, сарадница агенције ТАСС, да ме интервјуише о мојим утисцима у Совјетском Савезу, а и о политичким приликама у нашој земљи. Била је врло млада, не више од 20 година, лепа и симпатична. Мени се представила под именом Евдокија. После краћег разговора почела се као змија увијати око мене. Убрзо сам заборавио да сам у Београду оставио жену и децу, велике и неодложне послове у управи листа и сав сам јој се предао. Она је пристала да се пресели код мене у хотел, где смо у лудом оргијању провели месец дана.“

Када је овај медени месец прошао и када је Рибникар сматрао да треба да крене назад у земљу, његова пријатељица није хтела да се одвоји од свога галантног љубавника, изјављујући да ју је он упропастио и завео, под видом обећања брака и заједничког одласка у Југославију, пошто се код ње преставио као нежењен. На њену интервенцију морале су да се умешају и совјетске државне власти и да преварену и обешчашћену другарицу Евдокију узму у заштиту. Органи власти констатовали су да се, према тадашњим совјетским законским прописима, ако мушкарац и жена живе заједничким животом месец и више дана сматра да се налазе у законитом браку, без обзира што он није и формално закључен.

Рибникару није остало ништа друго него да ову подметнуту му Рускињу бар привремено призна за своју закониту жену. Он јој је предложио да заједно пођу у Берлин, на шта је она пристала, док су их у стопу пратили за то одређени агенти Коминтерне, да би се као посредници између њих појавили у даном моменту са својим условима, које ће поставити Рибникару као цену за развод брака, а на које ће он пристати.

У Берлину Рибникар је покушао да се ослободи своје пратиље посредством нашег посланика, иначе сарадника његовог листа и пријатеља његове породице Живојина Балугџића, обећавши јој скупоцену бунду од чинчилова крзна, драгоцени бриљантски коље (огрлицу), знатну материјалну накнаду и друго. Но све то није ништа помогло. Тек када су се у виду њених такозваних заступника појавили агенти Коминтерне са својим условима, а пошто је исте Рибникар примио и потписао, она је уз примљене материјалне поклоне и накнаду пристала на развод брака и повратак у Москву.

Садржина тих услова, иако није никада обелодањена, била је тек много касније позната југословенским и српским полицијским органима, делимично из самих признања Рибникарових, а делимично из многобројних саслушања тадашњих агената Коминтерне, с којима је Рибникар, а преко њега редакција и администрација Политике били у сталној вези. Њихове последице и њихов траг осећао се према целом писању Политике и њених многобројних сарадника комуниста, вешто убациваних и прикривених све од тога догађаја 1928. па до рата 1941, и даље после рата када ће под комунистичком влашћу најзад скинути своју образину.

Ти услови су следећи: „Рибникар се обавезује да ће утицати да Политика постепено промени свој тон и правац писања, које се има ускладити у духу инструкција приманих од Агит-Пропа ЦК КПЈ, с којима ће Рибникар у будуће одржавати сталну везу. Рибникар ће постепено у својству јавних и тајних сарадника и дописника у току наредних десетину година примати искључиво личности, које му буде предлагала Коминтерна, односно њена експозитура за Југославију Централни комитет Комунистичке партије Југославије и то његов извршни орган Политбиро. Он пре свега има под својим потписом објавити серију од 15 чланака као своје утиске из Совјетског Савеза, које су у ствари написали за то одређени пропагандисти Коминтерне. Рибникар се такође обавезао да поступно из редакција Политике одстрани све истакнуте сараднике познате по своме демократском и антикомунистичком ставу, чија ће имена такође добити преко одређене му везе, или уколико би то теже ишло, да систематски онемогућава и саботира све њихове конструктивне активности. Од њега се није тражило да, бар у прво време, постане и формалним чланом КПЈ, како би као некомпромитован могао што боље спроводити у живот постављене му услове и задатке.

Као накнаду за ове услове, које је Рибникар касније дословно спроводио у живот, он је поред раставе брака добио и милионске материјалне компензације, огромне кредите у златним немачким маркама за куповину модерних штампарских лајнотајпа у Немачкој, које је нешто касније под фирмом личних финансијских трансакција Рибникарових Политика и набавила. Далеко би нас одвело ако бисмо набрајали читаве плејаде познатих или прикривених комуниста који су после повлачења д-ра М. Гавриловића са положаја директора као уредници, сарадници, дописници из земље и иностранства, јавни и тајни, под отвореним именима и разним псеудонима прошли кроз Политику на основу овога Рибникаревог споразума са Коминтерном.

Од Моше Пијаде, др Симе Марковића, Славка Мијатовића, др Рајка Јовановића, Родољуба Чолаковића, Душана Лопандића, Душана Тимотијевића, Вука Драговића, Велибора Глигорића, Васе Срзентића, Веселина Маслеше, Марка Ристића, Ота Бихаљи – Мерина, Ели Финција, Александра Вуча, Коче Поповића, Душана Матића, Оскара Давича, Анте Маркишића, Милана Дединца, до млађих Милована Ђиласа, Владимира Дедијера, Васила Медана, Лазара Лилића, Душана Јерковића, Јована Поповића, Чедомира Крушевца, др Радивоја Увалића, Радмиле Бунушевац, Радована Зоговића, Ђоке Јовановића – Јарца, Иве – Лоле Рибара, Милована Матића, Богдана Пеића, Пунише Перовића, Славољуба Виторовића, Стојиљка Стојиљковића, др Војислава Вучковића, па до најмлађих формираних у току грађанског рата – Зорана Жујовића, Данила Пурића, Војислава Ђукића, Мирослава Радојчића, Ђуке Јулиуса, Божидара Диклића и других.

У Рибникаревој вили (на слици изнад), у чијој непосредној близини у вили инжињера Ненадовића борави и Тито, састаје се 4. јула 1941. Политбиро ЦК КПЈ у личностима Тита, Ранковића, Ђиласа, Вукмановића Темпа, Сретена Жујовића Црног, Иве Рибара Лоле и Едварда Кардеља Бевца и доноси познату одлуку о дизању устанка прво у Србији, а затим у свима осталим областима Југославије, куда шаље и своје специјалне делегате. Овде Тито углавном борави и ради заједно с Владимиром Дедијером, а једно време и са Едвардом Кардељом, који су у вили повремено и становали, све до септембра 1941, када ће напустити Београд и отићи на такозвану слободну територију. Истовремено Рибникар одржава везе и са својим предратним пријатељима др Грубером, Хофмано, др Ханом, Хрибовшеком, Хибнером, Шпајлом и осталим функционерима из немачке обавештајно-пропагандне новинске агенције ДНБ, пропагандног штаба за Југо-Исток као Главног Војног Заповедништва за окупирану Србију, под чију контролу спаде и ново Рибникарево „Српско Издавачко Предузеће АДО”, које издаје Обнову. Он доноси драгоцене податке и материјал Титу, Политбироу и Главном партизанском штабу, на основу којих они процењују ситуацију и дају потребне директиве за организацију устанка не само у Србији, већ и на територији целе Југославије, а у првом реду у национално осетљивој и стратегијски за нову герилу војну тако погодној Црној Гори. Тамо су још 4. априла, на два дана пре бомбардовања Београда, били упућени Моша Пијаде, Веселин Маслеша, Бора Продановић, др Марија Вајс – Гајић, др Душан Недељковић и још неколико партијских функционера. Они су понели један део архиве ЦК КПЈ камуфлиране као архива Југословенског новинарског удружења и око 20.000.000 готовог новца, с којим ће нешто касније Моша Пијаде уз помоћ овога друштва под именом „Чика Јанко – човек јаке руке“ водити и финансирати комунистичку револуцију и братоубилачки рат у Црној Гори, Рашкој (Санџаку) и Херцеговини, будућим базама главних партизанских операција. Није згорега овде напоменути да је Моша с друштвом путовао са специјалном пропусницом успутним властима изданом ни од ког другог већ од надлежног министра за прогањање комуниста, министра унутрашњих послова у влади од 27. марта Срђана Будисављевића преко његовог шефа кабинета Вељка Кораћа, увученог као члана партије још пред рат у његов министарски кабинет.

Душан Буковић: Западноевропски и амерички империјалистички планови у бившој Југославији

Историјске истине ради треба истаћи чињеницу да су Мачекове полицијске власти све истакнуте комунистичке функционере, које су на почетку рата затекли у затвору и логору у Бановини Хрватској, на челу са Огњеном Прицом, Божидаром Аџијом, Отокаром Кершованијем и Августом Цесарцем, предали новим усташким властима у Хрватској, које су их побиле, док су сви истакнути комунистички функционери који су се били затекли у затвору Управе града Београда по наређењу Срђана Будисављевића и 27-мартовске владе пуштени на слободу.

Важно је напоменути да су Владислав Рибникар и Владимир Дедијер преко руске емигранткиње, прикривене комунисткиње новинарке Клавдије Жукине, која је била љубавница једног од главних агената Коминтерне, такође предратног сарадника Политике, совјетског пуковника Фјодора Махина, сазнали на 15 дана раније за планирани напад Немачке на Совјетски Савез 22. јуна 1941, о чему су одмах известили Политбиро ЦК КПЈ и самог Тита. Благодарећи овоме српска специјална полиција када је уочи 22. јуна 1941. добила налог да изврши хапшење свих познатих комуниста, који су се до тада захваљујући споразуму између Совјетског Савеза и Немачке слободно кретали по Београду, успела је да са списком од око 180 комуниста пронађе свега 12 и то махом безначајних партијаца, који нису били стигли да се сакрију.

Од др Грубера и његових потчињених органа Рибникар добија специјалне објаве за путовање по целокупној територији контролисаној од немачког војног заповедника за Србију, возне карте, купоне за набавку рационалних животних намирница и текстила, са којим у извесној мери снабдева комунисте и њихово вођство. Оно се на тај начин снабдевено и обезбеђено скоро несметано креће по Београду и целој територији Србије и извршава своје паклене задатке.

У Рибникаровој вили половином јула 1941. долази и до састанка између Драгољуба Милутиновића, свештеника из Ивањице, представника четничке организације Косте Пећанца, с циљем споразума за обустављање међусобне борбе и координацију планова за заједничку борбу противу окупатора, и лично са Титом и осталим члановима Политбироа ЦК КПЈ. Интересантно је истаћи да Тито тада није откривен и ухваћен са целим Политбироом само благодарећи Рибникаровим везама и врло вешто планираној сарадњи и подршци немачких окупационих власти у Београду.

У пролеће 1942. године Четврти Антикомунистички одсек Српске специјалне полиције дошао је посредством Бошка Богдановића, бившег шефа Централног пресбироа и предратног помоћника Министра просвете, а за време рата сарадника ђенерала Недића, до добро провереног податка: Драгољуб Милутиновић, свештеник из Ивањице, поверио је пре него што ће га на основу комунистичког подметања убити у селу Шаренику, срез Моравички, његов супарник војвода Божо Јаворац, своме пријатељу члану организације ДМ сада у Паризу др Милану Пурићу, случај о своме разговору с Титом половином јула 1941. у вили Владислава Рибникара, Ботићево сокаче бр. 6 (данас Комунистички музеј Народне револуције).

Ја сам половином јула 1941, износи Милутиновић, не слажући се са ставом и радом Пећанчевим и његових одреда, и с циљем да нађем неки modus vivendi између четника и партизана, чији је утицај на терену у Западној Србији био прилично јак, кренуо за Београд. Пошто сам се поразговарао с Пећанцем, видећи да је на њега врло тешко помирљиво утицати, хтео сам да видим шта се може учинити на другој страни. Отишао сам у бивше уредништво Политике и тамо се нашао са Вл. Рибникаром. Рибникара сам познавао још пре рата, пошто је свако лето долазио с породицом ради одмора у Ивањицу, где смо на Моравици пецали пастрмку у друштву др Спасовића, бившег народног посланика, бившег министра Константиновића и остале левичарски настројене интелигенције из овог краја. Њему сам изложио циљ свога доласка и жељу да се састанем с неким од званичног комунистичког вођства. Он ме је место сваког одговора позвао да дођем сутра на ручак код њега у вилу, а он ће дотле о свему озбиљно размислити и видети може ли ми што у том помоћи.

Када сам сутрадан тамо дошао, затекао сам неколико непознатих лица, од којих сам после у току разговора упознао Сретена Жујовића Црног, Александра Ранковића, Ивана Лолу Рибара, Милована Ђиласа, поред домаћина Рибникара и Владимира Дедијера. Међу њима је био и један постарији, дискретно просед господин са цвикерима, препланулог кошчатог лица и мало страним и чудним нагласком у српском изговору. Одмах сам видео да је он централна личност у овом високом комунистичком друштву, сви очекују његово мишљење или одобравање као коначни одговор. Он ми је представљен као инжињер Јовановић. Разговор и ручак текао је дуже времена и ми се ни по једном питању нисмо могли сложити. Рибникар ме је приликом испраћаја замолио да им дам неколико бланко четничких објава оверених печатом, који сам при себи имао, што сам ја и учинио, и да никоме не причам о овоме састанку, пошто би ме свака индискреција могла стати живота. По своме повратку за Ивањицу нисам, наравно, никоме смео поверити целу ову ствар, нити ми је било јасно да сам разговарао са самим партизанским командантом Титом. Када су партизани септембра 1941. ушли у Ивањицу био сам међу првим национално истакнутим људима и четничким првацима ухапшен и спроведен за партизански Главни штаб у Ужице. Тамо смо смештени у затвор у згради бивше ужичке жупаније, где смо остали све док партизани нису концем новембра 1941. протерани из Ужица.

Како је 7. новембра 1941. приликом прославе Октобарске револуције била у главној улици у Ужицу баш испред хотела Златибор велика парада партизанског олоша, посматрајући одоздо из подрума кроз прозорске решетке приметио сам на трибини у дугом кожном капуту и новим жутим чизмама познату ми личност опкољену с до зуба наоружаним телохранитељима У овој личности није ми нимало било тешко препознати инжињера Јовановића. А то је био Тито.

Сада, пошто предвиђам да можда још дуго нећу поживети, ову тајну теби поверавам. Пошто знам да имаш погодних веза, достави је преко њих надлежној полицији у Београду. Није искључено да се Тито поново крије у Београду, те да помоћу Рибникара не би могао бити откривен, па евентуално и ухваћен.

Равногорски првак из Ивањице пренео је одмах овај разговор др Милошу Секулићу, познатом београдском лекару, иначе своме политичком пријатељу. Овај је, будући да је био у блиским породичним везама са пок. Бошком Богдановићем, а знајући да је он добар пријатељ са Бећаревићем и Грујучићем, шефовима антикомунистичког одсека, целу ствар поверио њему, који је одмах доставио поменутој двојици.

Тек почетком маја 1942, после дугог консултовања, знајући за његове везе с Немцима и скоро свим српским утицајним круговима у окупираном Београду, они су донели одлуку да приведу ради саслушања самог Рибникара и потраже објашњење. Свестан своје моћи и својих вешто постављених и камуфлираних веза, пред иследником Специјалне полиције Рибникар није хтео ни речи проговорити и целу је ствар упорно негирао, и поред тога што му је овај предочавао суочење и сведочанство тада већ мртвог свештеника Милутиновића. Ко може тврдити да Рибникар није већ био благовремено обавештен о његовој смрти.

И када су се шефови Специјалне полиције одлучили да задрже у притвору Рибникара, те да на погодан начин дођу преко њега до открића тада и њима самима и немачким властима још увек загонетне Титове личности, коју је Рибникар врло интимно познавао, дошло је муњевитом брзином неопозиво наређење из штаба генерала Шредера, тадашњег војног заповедника за окупирану Србију, да се Владислав Рибникар као истакнути немачки привредни и културни сарадник а уз то још из раније познат као немачки пријатељ, пусти одмах на слободу. Уз облигатну напомену да ће српске полицијске власти бити узете на најстрожију одговорност ако Рибникара у будуће без сагласности немачких надлежних власти буду узнемиравале и ако му се буде ма шта десило.

Драган Крстић: „Протоколи сионских мудраца“ као историјска константа Коминтерне, нациста и Англоамериканаца и пут у катастрофу (1983)

Нешто касније, према једној фотографији, објављеној у Донауцајтунгу, листу немачке пропаганда за Југоисток, успело је се да се према његовом картону података, пронађеном у архиви загребачке полиције, идентификује Тито.

И тако је Рибникар благодарећи Немцима, својим старим пријатељима, по други пут у року од две године пуштен из руку српских власти. Он се више неће коцкати тако олако стеченом слободом, већ ће убрзо отићи у Западну Босну у Врховни партизански Штаб. Тамо ће приликом образовања прве Титове владе и заседања АВНОЈА постати први министар за информације и просвету у поменутој влади новембра 1943, да би сличне функције задржао у свима Титовим владавинским комбинацијама све до своје смрти децембра 1955. Он ће одмах по повратку за Београд, још у јесен 1944. године покренути стару комунистичку Политику на место окупаторске Обнове. А као прво што ће урадити, наредиће да се уз сагласност крволока Ђиласа и Дедијера, тадашњих арбитара целокупне комунистичке пропаганде, ухапсе и побију његови први сарадници из времена окупације, и једина преостала национална група из времена предратне Политике: Јован Тановић, Сима Францен, Богдан Симић и други, којима ће придружити и старог Глигорија Божовића, који се за време окупације није ни налазио у Србији, док ће остале као Милана Шантића, Мићу Димитријевића и многе друге послати на дугогодишњу робију.

Горан Милорадовић: Голи оток, његове жртве и његови творци

(Види: Докази о сарадњи комуниста са окупатором – Случај Владислава Рибникара, Слобода, Орган СНО у Америци, бр. од 20. новембра 1958, и од 1. фебруара 1959, Chicago, Illinois, U.S.A.).Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Одличан текст. само наставите.

  20
  1
 2. Slučaj. Slučajnost.
  Dva datuma slučajne slučajnosti.

  Danas je 16.10.2022 godina.

  16.10.1939 godine u Beču umire krvatski general Stjepan Sarkotić (81) komandant Austrougarske katoličke vojske pri napadu na Majku Srbiju 1914 godine avgusta meseca na Srpskoj reci Drini kod Lešnice i Loznice.

  Komandovao je 42 vražijom divizijom sačinjenom od 99% krvatića katolika među kojima je bio i vojnik GROZNI.

  Grozne zločine je tada počinila njegova krvatska katolička divizija na Srpskom civilima u Srpskom Podrinju.

  Početkom 1916 godine isti komandant sa istom 42 vražijom divizijom napada Srpsku Crnu Goru.

  Naređuje i nadgleda rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu.

  Upravnik BiH i guverner BiH od 1915 do 1918 godine.

  Šalje Srbe i Srpkinje iz prostora uz levu obalu Drine u prve koncetracione logore za Srbe i Srpkinje sa namerom etničke zamene i etničkog čišćenja stanovništva.

  Prvo u koncentracioni logor Doboj ( danas Republika Srpska) a posle u koncentracioni logor Arad ( Rumunija) zatim koncentracioni logor Nežider ( Austrija) i najdalji koncentracioni logor Jindrihovice ( Češka).

  Jedva pola Srba i Srpkinja od više desetina hiljada civila se vratilo živo na svoja ognjišta.

  Srpski pisac Bora Stanković bio u koncentracionom logoru Doboj. Jedva izvukao živu glavu.

  Stjepan Sarkotić beži krajem 1918 godine u Beč.

  Osniva „krvatski komitet“ 1929 godine.
  Na osnivanju je bio i Ante Pavelić.

  Posle smrti Stjepana Sarkotića 1939 godine
  krvatski komitet preuzima Ante Pavelić.

  Ante Pavelić beži maja meseca 1945 godine u Beč.

  Krvatski komitet preuzima Grozni.

  Posle smrti Groznog 1980 godine krvatski komitet preuzima Franjo Tuđman.

  Posle smrti Franje Tuđmana 1999 godine krvatski komitet preuzima Stjepan Mesić.

  Zatim preuzimaju Ivo pa Kolinda i danas je to
  Zoran Milanović.

  Štafetna palica se nosila od
  Stjepana Sarkotića pa do
  Stjepana Mesića.

  Od sluge Berlinu Beču i Budimpešti do
  posluge Berlinu Beču i Budimpešti.

  Svi oko Majke Srbije i Majke Republike Srpske su uvek bili nepogrešivo jedinstveni protiv Srba i Srpkinja.
  Uvek. Štafetno.

  Braćo Srbi i sestre Srpkinje.

  Srpski krst slobode se nosi.
  Sa Srpskog krsta slobode se ne silazi.
  Sa Srpskog krsta slobode te snose.
  Srbi i Srpkinje su razapeti na Srpskom krstu slobode.

  Jer nisu nikada hteli da ispune sve uslove i usluge iz svih štafeta kroz vekove.

  Čak i kada bi se to slučajno desilo ostali bi
  razapeti na krstu.

  Braćo Srbi i sestre Srpkinje.

  Svi oko nas su se davno skinuli sa Srpskog krsta slobode.
  Svi. Do jednoga.
  Za uvek.

  Njihov krst se zove:
  Štafetna palica.

  Prva štafetna palica se zvala:

  Juda Iskariot.

  Kupljena je za 30 srebrenjaka.
  Prodata za uvek.

  Drugi datum slučajne slučajnosti.

  16.10.1853 godine objavom rata počeo Krimski rat.
  Engleska i Francuska ratna mornarica napada
  Sevastopolj na Krimu.
  Podizvođači radova su Italija i Turska.

  Posle 169 godina štafetna palica je na istom putu ka istom cilju.

  Braćo Rusi i sestre Ruskinje.

  I vi ste razapeti na Ruskom krstu slobode.

  Svi oko vas su se odavno skinuli sa Ruskog krsta slobode. Svi do jednog.
  Zauvek.

  Njihov krst se zove:
  Štafetna palica.

  Druga štafetna palica se zvala:

  Katoličko-protestantski pendrek.

  Juda.
  Štafeta.
  Palica.
  Pendrek.

  Dilema je vekovna.
  Pitanje je vekovno.

  Kičma nosi krst.

  Ili.

  Kičma kleči kolenima.

  Pendrek ili Pare.

  Srbi i Srpkinje Rusi i Ruskinje su davno izabrali.
  Zato smo i razapeti.

  Svi drugi su na kolenima.
  Kleče.

  Dva datuma slučajne slučajnosti.

  Pamtite slučajne slučajnosti.

  Ne zaboravite slučajne slučajnosti.

  Ništa nije slučajna slučajnost.

  Od Jude Iskariota.

  Krst nosiš namerno.

  Klečiš u svakom SLUČAJU.

  20
  3
 3. Не изостављати Драгишу Васића који је у истом пакету са Рибникаром у овом случају. Васић се оженио са подметнутом, од ссср-комуниста, женом која чак и није крила своје левичарско-комунистичко настројење. Упознавање Драгишино, са том припадницом нквд – агентом, такође се догодило 1928. у Москви где је Драгиша боравио заједно са Рибникаром поводом прославе десетогодишњице „Октобарске револуције“.

  13
  7
 4. Неодговорно је тако измишљати о Драгиши Васићу, који се оженио белом Рускињом, која је као девојчица са мајком, преко Турске, стигла у Србију, и то управо са Крима, из Креча. Васић ће не једном, већ два пита ићи у Русију, оба пута у покушају да пронађе гроб свога свекра (који је био царски официр, инжењер грађевинац, човек јоји је градио тврђаву у Керчу, а кога су убили совјети) и пренесе га у Србију. Такве измшљотине управо износе они који би да га присвоје, као наводног левичара; а кога су управо ти левичарећи комунисти предали својим усташким савезницима да га спале у Градишки. Стидите се.

  17

Оставите коментар