Александар Вучић: Неће бити независног Косова онако како Немачка планира

Председник Србије Вучић реаговао на изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина да неће дозволити Републику Српску на Косову

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Србија не уводи санкције Русији

СОФИЈА – „Србија не уводи санкције Русији, јер се бори за своју политику где год може, а наша политика је дефинисана закључком Савета за националну безбедност”, истакао је председник Србије Александар Вучић у изјави за медије након церемоније поводом пуштања новог интерконектора између Бугарске и Грчке данас у Софији, преноси Танјуг.

Вучић је истакао да ће Србија после нових дешавања на геополитичкој сцени бити под још већим притиском и указао да је до сада наша земља и у најмањој кризи извлачили увек дебљи крај, а да сада у највећој кризи треба да покуша себе да спасе.

Вучић је у изјави новинарима у Софији, на констатацију да Украјина тражи што хитнији пријем у НАТО, да је Русија припојила украјинске територије, и питања какве последице ће таква ситуација имати по нашу земљу, казао да ће оне по Србију бити тешке.

Он је указао да постоји навијачки дискурс код нас у којем 80 одсто људи навија за руску, а 20 одсто за украјинску страну. Такође, каже има, поред оних који су се определили за једну страну, и 10 одсто оних који гледају како да се Србија понаша да преживи.

Демостат: Осамдесет одсто грађана Србије против увођењa санкција Русији

„Они који навијају казаће вам да штите српски интерес, али само ако бринете о Србији, а не о неком другом, штитите интерес Србије”, нагласио је он.

Вучић је истакао да он неће никоме да се додворава, а да су страсти сувише јаке код нас и због емоција.

„Емоције да победите не можете. Није потребно да се руководство руководи емоцијама, већ здравим разумом. Бићемо под још већим притиском”, указао је он.

Вучић је додао да су неки говорили да ће Европски парламент донети одлуку о прекиду преговора са Србијом због санкција, неко да неће бити напретка, и додао да ако то није притисак онда не зна шта јесте.

„Једино још да нам неко стави главу на пањ, па да кажу сада ћемо да узмемо секирче”, приметио је иронично Вучић.

Александар Вучић: У лице су ме питали – кад ће санкције Русији

Он је казао да неодговорни људи постоје у нашем народу и да их најбоље описује синтагма „неподношљива лакоћа неодговорности”.

„Они који не осећају притисак њима је лако”, додао је Вучић.

Истакао је да ће Србија бити под још већим притиском и додао да се није либио ни на скупу у Бугарској да укаже да је наша позиција другачија, али и изнесе потребу Србије да буде део света и да у највећој кризи извуче највише за њу.

„У најмањој кризи извлачили бисмо дебљи крај, хајде у овој највећој кризи да не извучемо дебљи крај”, поручио је Вучић.

Вучић поручио Сарацину: Неће бити независног Косова

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина да неће дозволити Републику Српску на Косову, да о томе одлучују Срби и Албанци и поручио му да неће бити ни независног Косова онако како су планирали.

„Нисам знао да то каже – да то неће дозволити, мислио сам да о томе одлучују Срби и Албанци. Нисам знао да о томе одлучују Немци, али добро је да је Сарацин то јавно рекао, пошто су Немци већ одлучивали о неким плановима, добро је да нам је то јавно рекао”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Изасланик немачке владе Мануел Сарацин: Треба се суочити с тешким питањима у дијалогу Београда и Приштине

Каже да ће и он Сарацину нешто поручити, уз све поштовање које има према њему пошто га изузетно цени у сваком смислу.

„Неће бити ни независног Косова онако како планирате. Ајде, сад лепо, схватио сам вашу поруку и надам се да сте ви разумели моју поруку”, поручио је Вучић Сарацину.

Било би добро да гас набављамо и из нових извора

СОФИЈА – Председник Александар Вучић рекао је данас да је енергетска ситуација у Србији тешка и навео да две милијарде метара кубних гаса купујемо од Русије, а да би било добро када бисмо још једну милијарду могли да добијемо са друге стране.

Он је то рекао у изјави за медије након церемоније поводом пуштања новог интерконектора између Бугарске и Грчке данас у Софији.

Председник Вучић је рекао да је захвалан Европској комисији на подршци и најавио да ће наша земља наставити да ради на диверсификацији гаса.

Политика: Америка тражи да Србија нађе замену за руски гас

„За тај пројекат градићемо интерконектор између нас и Северне Македоније из много разлога, такође, због могућности прикључења на ТАП који води од Азербејџана све до Италије, дакле да видимо шта можемо да добијемо у будућности”, рекао је Вучић.

Истакао је да се размишља и о другим енергетским могућностима и новим гасоводима на територији Србије.

Такође, рекао је да се у држави размишља и о новим нафтним линијама, јер, како је рекао, „неки се хвале како нам чине велику услугу што им плаћамо велики новац за транзит нафте”, преноси Танјуг.

Тако ћемо, рекао је он, и нафту да диверзификујемо да можемо тај енергент да узимамо из различитих извора, а не само преко Хрватског нафтовода, већ и из Албаније, Грчке и неких других земаља.

Зорана Михајловић: Омогућити да кроз Србију пролази гас из различитих земаља, не само из Русије

Нагласио је да су ти пројекти од стратешког значаја за следећу зиму и омогућиће да имамо нешто више гаса него што имамо данас.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Показни пример диверсификације – звучне и сликовне калуцинације које долазе из ****, *****. из девојачких наусница које сакрива прћава горња усна, ****, млохавог трбуха…

 2. Ово личи на : Не дам Газиводе!

  10
 3. Значи биће независног Косова?
  – неће!
  – неће?
  – ма мислим хоће!
  – хоће?
  – ма не неће, само тетки да однесем лек…

Оставите коментар