Зорана Михајловић: Омогућити да кроз Србију пролази гас из различитих земаља, не само из Русије

Михајловић оценила да је добро за Србију да има два пута и да је диверсификовала своје путеве без обзира што на тим путевима налази само један снабдевач – руски гас

Зорана Михајловић (Фото: Министарство рударства и енергетике)

Србија жели да омогући да кроз њену територију пролази гас из различитих држава, а не само из Русије, као и да се интерконекторима повеже са свим суседним државама у региону, изјавила је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић.

Михајловић је уверена је да ће Србија успети да се усклади са регулативама Европске уније (ЕУ) да ће спровести диверсификацију гаса које ће омогућити конкуренцију и да ће трансформисати јавна предузећа из области енергетике која тренутно послују на терет државе и уз губитке.

Она је оценила да је добро за Србију да има два пута и да је диверсификовала своје путеве без обзира што на тим путевима налази само један снабдевач, руски гас.

Али је добро да имамо два пута, будући да је стално или често проблем транзита пута гаса преко Украјине и он ће се наставити, сигурно ће га бити. Али оно што је јако важно јесте да покушамо да диверсификујемо и снабдевача, јер то даје могућност да цена гаса пре свега за становништво буде нижа него што је данас и за привреду, рекла је Михајловић.

Подсетила је да је цена природног гаса за привреду највиша у Европи у Србији.

Ја се надам да ћемо ми прво да почнемо, расписујемо тендер крајем јануара за интерконекцију између Ниша и Димитровграда, то је гасовод који иде Ниш – Димитровград – Софија.

Са друге стране, ту је могућност да кроз тај гасовод управо долази и неки други гас, како гас везан за Азербејџан, тако и један потпуно нови гасовод о којем се прича већ неколико година, који има потпуну подршку и Европске уније, и Сједињених Америчких Држава – то је такозвани Источномедитерански гасовод који долази из Израела.

Дакле, Израел, Кипар, Крит, Пелопонез, Атина, Солун и на крају Софија – односно Ниш, нагласила је Михајловић.

После два и по месеца на челу министарства оценила је да је много шанси пропуштено у области енергетике и рударства претходних шест година.

Те шансе су довеле до тога да имамо готово неконтролисано трошење новца у јавним предузећима, да она нису реформисана, да недовољно користимо потенцијале у рударству за које мислим иначе да је наша велика, огромна шанса, рекла је она.

Мало се прича о томе, али то јесте тако. Да не говоримо о том кретању у корак са заштитом животне средине, екологијом, са чистијим изворима енергије које ми смо већ требали да радимо одавно. И да, наравно, будемо стварно лидер у енергетици, као што смо, рецимо, у транспорту. Дакле, не да смо закаснили, него сада треба да трчимо да бисмо неке ствари урадили у овој области, изјавила је Михајловић.

Опрема: Стање ствари

(ФоНет/Данас, 14. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар