Бил Гејтс постао највећи земљопоседник у Америци

Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, пише Форбс

Бил Гејтс (Фото: Youtube/Bill Gates)

Бил Гејтс, четврти најбогатији човек на свету, купио је 97.000 хектара пољопривредног земљишта широм САД, чиме је постао највећи приватни земљопоседник у Америци.

После вишегодишњих извештаја да је Гејтс куповао пољопривредно земљиште у државама Флорида и Вашингтон, „Ленд рипорт“ је открио да је Гејтс, чије се богатство процењује на 121 милијарду долара, купио пољопривредно земљиште у 18 америчких држава, преноси „Форбс“.

Од 97.000 хектара (242.000 акри, према америчком мерном систему), Бил Гејтс највише земљишта има у Луизијани (нешто мање од 28.000 хектара), Арканзасу (19.000 хектара) и Небраски (8.300 хектара). Поред тога, он има удео у 10.000 хектара земљишта на западној страни Финикса у Аризони, које се из пољопривредног преводи у грађевинско земљиште и где ниче ново предграђе тог града.

Према истраживању америчко листа, Гејтс је власник земљишта директно, али и преко фонда „Кескејд инвестментс“.

Иако може бити изненађујуће да је технолошки милијардер највећи власник пољопривредног земљишта у САД, ово није једини Гејтсов покушај у пољопривреди.

Током 2008. године, Фондација Била и Мелинде Гејтс најавила је 306 милиона долара бесповратних средстава за промоцију одрживе пољопривреде са високим приносом међу малим пољопривредницима у подсахарској Африци и Јужној Азији.

Фондација је тада уложила и у развој и ширење „суперусева“ отпорних на климатске промене и на млечне краве са већим приносом.

Прошле године организација је основала „Гејтс ејџ уан“, непрофитну организацију која унапређује те напоре.

Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, пише Форбс.

Међутим, постоје неке назнаке да би земљиште могло да се користи на начин који се поклапа са вредностима фондације.

„Котонвуд ејџ менаџмент“, део компаније „Кескејд“, члан је „Лидинг харвеста“, непрофитне организације која промовише одрживе пољопривредне ресурсе који дају приоритет заштити усева, тла и водених ресурса.

Гејтс није једини милијардер међу највећим велепоседницима. На трећем месту су Стјуарт и Линда Резник, који у власништву имају 76.800 хектара и чији је бизнис, између осталог, заснован на преради пољопривредних производа.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар