Немачка: Армин Лашет нови шеф ЦДУ, наставиће политику Ангеле Меркел

Премијер покрајине Северне Рајне – Вестфалије Лашет на дигиталној скупштини странке добио 521 глас од 1001 делегата

Армин Лашет (Фото: Бета-АП)

БЕРЛИН – Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел добила је данас новог шефа – Армина Лашета.

У трци за шефа ЦДУ-а били су Лашет, актуелни премијер покрајине Северне Рајне – Вестфалије, некадашњи министар заштите животне средине Норберт Ретген и ранији шеф посланичког клуба ЦДУ-а у Бундестагу Фриридх Мерц.

Лашет и Мерц ушли су у други круг гласања, на дигиталној скупштини странке која је одржана данас, а на којој је 1.001 делегат имао право гласа. У другом кругу гласало је 991 делегат, док је четири било уздржано.

Лашет је освојио 521 глас, а Мерц 466. Победом Лашета осигурано је да ће политика Ангеле Меркел бити настављена, јер је Мерц, један од жестоких противника Меркелове у странци, најављивао промене курса.

После 16 година „владавине” Меркелове, „ципеле” у које ће морати да уђе нови шеф странке веома су велике. Пандемија корона вируса натерала је ЦДУ да одржи изборну скупштину у дигиталном облику. Скупштина ЦДУ требало је да се одржи у децембру, али је због епидемиолошке ситуације померана.

Формално ће коначан исход избора на скупштини ЦДУ биће проглашен до идућег петка, пошто сада делегати морају своје гласове послати и путем поште.

Нови шеф ЦДУ Лашет рекао је да ће учинити све да странка кроз предстојеће изборе прође добро, а посебно на парламентарним изборима буде у могућности да поново постави канцелара. Ретген је, након избора, обећао подршку и јединство странке у наредном периоду, преноси Танјуг.

Александар Вучић: Настављамо партнерство са Немачком и ЦДУ

Председник Александар Вучић честитао је Армину Лашету на избору за новог председника владајуће немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ). „Од срца Вам честитам и желим све најбоље! Настављамо да се ослањамо на чврсто партнерство за Немачком и ЦДУ. Срдачан поздрав!”, навео је Вучић на Твитеру.

Иначе, председник Србије је у одличним односима са Лашетом, којег је посетио пре две и по године у Дизелдорфу. Приликом због сусрета, 15. маја 2018. године, Лашет је на Твитер налогу свог кабинета, на српском написао „добродошли господине председниче”, а затим и на немачком да је примио председника Србије у седишту покрајинске владе, са којим је, након уписивања у Књигу гостију, разговарао о Европи и економској сарадњи, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар